Jak vybrat správnou sklenici na víno 1/2

Víno se dá vychutnat prakticky z čehokoliv. Sklenice rozhodně není ve všech případech nutnost. Jsou v životě okamžiky, kdy si víno nejlépe vychutnáte přímo z láhve. V letadle, nebo na trhu vám také většinou víno nalijí do plastového pohárku, Nikdo také nemůže chtít po bezdomovci, aby na krabicové víno používal tu jedinou a správnou sklenku na stopce.

Pokud si ale chcete víno vychutnat a užít a pokud od pití vína očekáváte i příjemný degustační zážitek, je ta správná sklenice na víno považována za nutnost. Rovněž tak, pokud jste ve vinárně, určitě očekáváte, že tam vínu natolik dobře rozumí, že vám ho ani v jiné sklence než té správné servírovat nebudou.

Sklenice na víno mají stopku, aby nedošlo při kontaktu ruky se sklenicí k zahřátí obsahu. Ze stejného důvodu také víno nikdy nenaléváme do celé sklenice, ale vždy jen do poloviny.  Víno tak nezteplá a udrží si servírovací teplotu, při které chutná nejlépe.

Základní tvar vinné sklenky je vždy stejný – sklenka na stopce

Možná se ptáte, proč existuje takové množství vinného skla? Odpověď je velmi jednoduchá – protože existuje velké množství různých druhů vín.

Sklenice na bílé víno

Výběr sklenice na víno ovlivňuje to, jak se rozvine aroma rozlévaného vína, které je u tohoto ušlechtilého nápoje velmi důležité.

Bílé víno podáváme obvykle v menších sklenicích než víno červené, což samozřejmě není žádné dogma. Sklenice by měla mít menší kalich na stopce ve tvaru tulipánu, který se směrem nahoru zužuje, což umožňuje koncentrovaný vjem z aroma.

Bílá vína bývají často servírována do menších skleniček. Takový typ skleničky lépe zachová květinové tóny a udrží víno chladné po delší dobu. I přes nižší teplotu při servírovaní se ve skleničce udrží výrazné aroma. Do užší skleničky se servírují hlavně svěží, lehká a mladá vína. Mezi taková patří například mladé ryzlinky, Rulandské šedé, Sauvignon blanc nebo Veltlínské zelené. Naopak v širších skleničkách je doporučeno podávat plná tělnatá vína. Mezi ta řadíme například Chardonnay, které zrálo dubových sudech nebo portugalská bílá vína typu reserva zrající taktéž ve dřevě.

Na bílé i růžové se používají sklenice tvarem připomínající tulipán. Jsou protáhlejší a užší a obvykle mívají i vyšší stopku. Bílá a růžová vína se servírují při nižší teplotě a v tomto typu sklenice si ji udrží déle. Podle odrůdy pak můžete volit různé skleničky s různými objemy.

Obecně platí, že těžká vína patří do sklenic s vyšším objemem. Univerzální je ryzlinková sklenka, ve které to bude slušet každému bílému i růžovému vínu.

Sklenice na červené víno

Červená vína se tradičně servírují ve větších skleničkách. Díky širší skleničce víno působí jako jemnější a elegantnější. Větší plocha umožňuje alkoholu lepší odpařování a tím pádem lépe vnímáme vůně. Výběr skleničky pro červené víno ovlivňuje také to, jak moc výrazné jsou ve víně třísloviny a zda je víno výrazněji kořeněné.

Červené víno se servíruje v otevřené sklenici tvarem připomínající cibuli. Ta vínu umožňuje se pořádně rozvonět a naplno se tak projeví jeho vůně i chuť. Těžší vínům to sedne v kulovitějších sklenicích, pro mladá můžete zvolit i vyšší a uzavřenější sklenici. Červené víno je o něco více aromatické, proto sklenice na červené víno bývají větší, většinou o objemu cca 4, 5 cl.

Aroma se v této sklenici může příjemně rozvinout a vaše čichové ústrojí bude v dostatečné vzdálenosti od nápoje. Pro výjimečně aromatická vína je vhodné použít tenkou sklenici s širokým kalichem ve tvaru koule. Tyto sklenice mívají kratší nožku než sklenice na víno bílé.

Na tvaru sklenice záleží

  1. Typ sklenice je doporučován na vína středně plná až plná. Mezi taková řadíme například Cabernet Sauvignon, vína z Bordeaux, Cabernet Franc, Nebbiolo nebo Merlot.
  2. Sklenice je ideální pro servírování vín plných s výraznou tříslovinou, pro která je typický vyšší obsah alkoholu. Takovými víny jsou například portugalská červená vína z Doura a Alenteja, která obsahují odrůdy Syrah a Touriga Nacional. Tato sklenka je také vhodná na vína z odrůd Malbec a Zinfandel.
  3. Sklenice je vhodná na vína jemnější a elegantnější s výrazným aroma typickým pro červená vína. Jedná se o odrůdy Gamay, Svatovavřinecké, Pinot Noir nebo Zweigeltrebe.

Všechny díly