Jaký zvolit aperitiv a co vybrat jako digestiv

Sklenka alkoholu neodmyslitelně patří ke každému stolování. Nemáme teď na mysli běžnou rychlou večeři, nebo oběd o polední pauze, ale okamžiky slavnostnější, hostiny, recepce, rauty a další společenské události.

V tomto článku si ukážeme, jaký alkohol, tedy co vše lze volit k takovému stolování. Co se hodí úplně nejlépe, co není příliš vhodná volba a co lze považovat za aperitiv a co už je digestiv a jaký je vlastně rozdíl mezi oběma pojmy.

Co je aperitiv

Aperitiv je drink, který se podává před jídlem, někdy společně s drobným předkrmem, například sýrové mísy, pražené oříšky, jednohubky či lehký snack.

Cílem je navnadit chuťové pohárky i žaludek při čekání na pokrm, tedy na první chod, čas díky němu lépe uteče a v nové společnosti třeba i pomůže rozproudit konverzaci. Je zvykem ho servírovat asi 20 minut před jídlem.

Aperitivy bývají obvykle sušší a méně alkoholické, alkohol by totiž mohl otupit chuťové buňky. Rozhodně by drink, který budete podávat před jídlem, neměl být těžký a sladký zároveň. Hosty by podávaný nápoj neměl zasytit.

Druhy aperitivů

Při výběru aperitivu, máte spoustu možností:

  • Lehký aperitiv

Poslouží třeba suché červené i bílé víno nebo sekt, u červeného vína se nemusíte bát ani polosuchého. Sekt, a zejména šampaňské, se hodí zejména při zvláštních událostech jako slavnostní nebo svatební přípitek.

  • Sladký aperitiv

To mohou to být například  fortifikovaná vína jako je vermut, portské víno nebo sherry. Z vermutů například oblíbený francouzský Lillet Blanc nebo Dubonnet s výrazným aroma a nelze opomenout ani na klasiku jako je Cinzano.

  • Likéry

Jako aperitiv můžete servírovat i likéry a to zejména hořkosladké a hořké likéry. Pomerančovou hvězdou posledních let je italský Aperol s chutí sladkých i hořkých pomerančů a bylinek. Na citrusovo-bylinné chuti stojí i absolutní klasika Campari.

  • Destiláty

Chuťové buňky povzbudí také třeba gin, whisky, vodka či slivovice. Jako aperitiv je možné zvolit i tradiční krajový destilát. Nesmí být ovšem příliš kořeněný, aby chuť naopak neutlumil.

  • Koktejly

Před jídlem se hodí i některé koktejly, jejichž základní ingrediencí bývají většinou aperitivní likéry. Namíchat hostům můžete například Aperol Spritz, Negroni nebo Gimlet (recepty najdete na těchto stránkách)

Sklenici na aperitiv pak volte podle vybraného alkoholu. Bublinky patří do vysoké flétny, víno podle druhu také do příslušně širokých sklenic. Likérům to bude slušet v tzv. likérkách – cordial glass, které obvykle mají dlouhou stopku a malý kalíšek.

Co je digestiv

Aperitivem se začíná, digestivem pak končí. Nastartuje trávicí enzymy, pomůže se zažíváním a uklidní po hodování žaludek. Tuto funkci v minulosti plnil tzv. žaludeční likér. 

Digestivy mají většinou vyšší obsah alkoholu, měly by se servírovat čisté a je potřeba si dát pozor, aby jejich případná výrazná chuť tzv. nepřerazila chuťový zážitek z pokrmu.

A platí také známé pravidlo, že jako digestiv se nepodává stejný nápoj, který se podával již jako aperitiv.

Druhy digestivů

Při výběru digestivů se fantazii v podstatě nekladou meze.

  • Brandy

Tradiční volbou jsou vinné pálenky, tedy tradiční francouzské speciality jako je koňak nebo armaňak. Ale brandy jsou i ostatní ovocné destiláty, může to být například slivovice, meruňkovice, calvados, případně rakije, nebo pisco.

  • Likéry

Jako digestiv mají své nezaměnitelné místo zejména hořké a bylinné likéry. Mezi českou klasiku patří fernet a Becherovka, která dokonce původně vznikla jako žaludeční kapky. Nic nezkazíte ani likérem Jagermeister.

  • Destiláty

Nejlepší digestiv je zkrátka drink, na který máte chuť, dejte si klidně i whisky nebo tequilu, zvlášť pokud se hodí k podávanému menu.

  • Koktejly

Jako digestivy se hodí i některé koktejly, zejména pokud u nic převažují ve složení likéry, například koktejl Grasshopper (recepturu opět najdete na tomto webu).

Při volbě sklenice na digestiv se opět řiďte druhem alkoholu. Vinné pálenky – brandy patří do koňakové sklenky, likérům to zase sluší v malých likérkách na stopce.