Kultura tiki 5/5 – Bary, hrnky a koktejly

Tiki bar

Je opravdu exotické barové zařízení, které nabízí tropický interiér, inspirovaný domorodými kulturami v Polynésii a na Hawai. Interiér a exteriér je inspirován tiki kulturou a tiki bohem. Jedním z největších tiki symbolů je hula hula dívka, kterou tater Sailor Jerry proslavil na celém světě. Zahrnuje různé vyřezávané masky, řezby, vzorované tkaniny, rybí sítě, pochodně, božstva, písek, bambus, rostliny, tropické malby a třeba také zpodobnění sopek. Bary zahrnují často vnitřní vodopády, bazénky nebo fontány. Bar většinou nabízí prostor pro tanec a exotickou polynéskou živou hudbu. Dá se říct, že tato kultura byla přivezena přes USA z tichého oceánu.

V tiki barech se v USA vůbec poprvé začaly míchat koktejly z rumu, různých sirupů a čerstvých ovocných šťáv. Za symbol tiki koktejlů se pokládá Mai tai, další slavné tiki koktejly jsou třeba Zombie a Volcano.

Nabídka drinků je duchovní náplní baru. Jedná se především o dodnes známé koktejly, jako je Mai Tai či Zombie, tedy drinky založené na rumu, který k teplým krajům tak nějak patří. Důraz je kladen na servis, kdy je drink servírován v různých nádobách evokujících TIKI kulturu, jako například v kokosovém ořechu, v ananasu, mušli, v bambusovém stonku a dále je bohatě zdoben ovocem. Drinky samotné obsahovaly většinou rum a několik likérů nebo sirupů a prodlouženy byly ovocnými šťávami. Obsahovaly také ovocnou vložku v podobě například drceného kokosu, krájeného či mixovaného ananasu a podobně. Likéry měly za funkci skrýt nekvalitní alkohol, což dnes jistě neplatí. Dodnes k TIKI kultuře patří deštníček, který bývá používán ve filmu od padesátých let k navození tropické atmosféry, ale i k zesměšnění.

Tiki mug

Dalším typickým znakem tiki drinků a koktejl je speciální skleni tzv. tiki mug. Jde o keramické i skleněné duté poháry nejčastěji s polynéskými motivy bohů, symbolů nebo Moai – soch na Velikonočních ostrovech. Představivost výrobců však nezná mezí, a proto se můžeme setkat s hula hula tanečnicí, kokosovým ořechem nebo lebkou. Vznikají také varianty podle slavných filmových ság jako Čelisti, Marvel hrdinové, nebo hororů Vetřelec a To. Narazit můžete také na tiki mug s motivy hvězdných válek. Prostě všehochuť na hranici (nebo i za ní) kýče.

V dnešní době je k dostání mnoho tiki pohárů ze skla i porcelánu. Například porcelánový bůžek, ananas, kokos, bambus, lebka. Tyto poháry se nazývají tiki mugy – volně přeloženo tiki hrnky. Servis může být třeba i v porcelánové sopce, kdy ve vrcholu je nalit silný destilát, který hoří a ve spodní části je nalit drink jako takový. Často k servisu patří živé květiny anebo také dřevěné, nebo dnes již plastové zvířátka

Tiki koktejl

Nejvíce ovlivněným odvětvím je už zmíněná gastronomie, a to především ta barová. Když přijdete do tiki baru, tak vás nejvíce zaujme servis koktejlů, který je pro tiki kulturu tak typický. Základem servisu tiki drinků je velká zdobnost a velká pestrost barev, které upoutají hned vaši pozornost. Do koktejlů se používají deštníčky, pestrobarevná míchátka, a hlavně spousta ovoce.

Typickým polynéským ovocem je noni, roste na keři a po utrhnutí vydrží pouze 3 dny, proto jste o noni zřejmě ani neslyšeli. Ale pro ozdobu na tiki drink nemusíte nutně jezdit až do Polynésie, už jen proto, že tiki je pouze americká představa o Polynésii. Nejčastěji se používá ananas, někdy se také koktejly podávají přímo ve vydlabaném ananasu, dále sem patří banán, který se zase vyřezává do tvaru delfína ale i exotičtější ovoce jako je mango, karambola, nebo dračí ovoce.

Vzhled koktejlů je velmi expresivní a zrovna tak jejich chuť. Koktejly obsahují zpravidla směs několika rumů, ovocných šťáv, sirupů a bitterů. Znakem těchto „Tiki punch cocktails“ je ovšem jejich síla a ovocná sladkost. Mezi populární koktejly patří například „Zombie“ nebo „Mai Tai“. Do těchto hrnečků radosti se používají především velice silné rumy o síle až 65 % a dolévají se velkým množstvím sladkých ovocných šťáv jako je ananasová, pomerančová nebo šťáva z dračího ovoce.

Už při přivonění na vás dýchne dotyk exotiky. Po prvním doušku se okamžitě přenesete do slunných tropů, kde se za zvuků ukulele necháváte ovívat vnadnou slečnou s kokosy na hrudi nebo svalnatým do hněda opáleným mužem. Okamžitě vámi projede neskutečná pohoda, a asi právě proto jsou drinky tohoto typu tolik oblíbené po celém světě.

Další částí tiki drinků je jejich led, který může být v různých tvarech. Již ve 40. letech minulého století nebyly výjimkou ledové míchátka, mističky, či skleničky. Takto upravený led sloužil k dozdobení drinku anebo k aranžování ovocné ozdoby samotné.

Za originálními chutěmi tiki koktejlů stojí karibská receptura míchání punče. Ten by se měl skládat z jednoho dílu kyselého, dvou dílů sladkého, tří dílů něčeho silného a čtyř dílů něčeho slabého. Někdo doplňuje pátý aspekt, kterým je koření.

V anglickém jazyce se jedná o pěknou básničku:

  • One of sour.
  • Two of sweet.
  • Three of strong.
  • And four of weak.
  • And five of spice to make it nice.
  • Or a dash of bitters and sprinkle of spice.
  • Serve well-chilled with plenty of ice.

Tato jednoduchá receptura se v různých obměněných variantách opakuje v recepturách Tiki koktejlů a funguje poměrně dobře. Jedním z nejznámějších koktejlů reprezentující Tiki je Mai Tai nebo Zombie.

Všechny díly