Led do nápojů a koktejlů

Led patří k nejdůležitějším surovinám v baru. Bez ledu je příprava míchaných nápojů úplně nemyslitelná. Led nápoj při míchání ochladí, aniž by jej zředil a ve sklenici pak nápoj udrží dlouho chladný. Led by měl být co možná nejchladnější a nejsušší. Kostky ledu se používají přímo z mrazícího boxu, nebo se uchovávají v odizolované nádobě. Při použití šejkru či míchací sklenice je důležité postupovat rychle, abychom zamezili tání ledu.

Gastro provozy jsou vybaveny průmyslovými výrobníky ledu napojenými přímo na zdroj vody, které dokáží nonstop vyrábět led v požadovaném množství.

V domácích podmínkách však provoz takového přístroje není ekonomický a tak pokud pořádáme nějakou třeba zahradní koktejlovou párty, musíme si poradit s tím co máme k dispozici.

Pokud máme doma např. moderní americkou lednici, bývá často vybavena poloautomatickým výrobníkem ledu. V takovém případě stačí mít dostatek času a místa v mrazícím boxu a led si můžeme vyrobit do zásoby.

Pokud takový výrobník nemáme, použijeme tvořítka na led. Zde jsou jednoznačně nejvhodnější ty ze silikonu už jen pro snadnou manipulaci. Další možností jsou sáčky na led. Na trhu lze dnes zakoupit i samo uzavíratelné sáčky. Tyto sáčky naplníte slabým proudem vody, otočíte dnem vzhůru a ventil automaticky sáček uzavře. Po zamrznutí vytahujete sáček v horizontálním a vertikálním směru, aby se kostky uvolnily.

Pokud chcete mít kostky ledu vzhledově identické, bez vnitřní kresby a výrazných krystalků, je potřeba používat vodu s co nejnižším množstvím minerálů. Jsou to některé běžné balené stolní vody, paradoxně také některé minerálky, případně balené vody z ledovců. Cenově optimální varianta je pak převařená běžná pitná voda, nebo alespoň přefiltrovaná voda.

V maloobchodě lze také zakoupit již vyrobené ledové kostky – nejčastěji se prodávají v plastové balení po 5ti kg.

Kostky ledu (ice cubes)

Pro šejkrování jsou kostky ostrých hran nejvhodnější. Zde platí zásada čím větší kostky tím lepší. (krychle by měla mít ostrou hranu a neměla by mít v sobě dutinu). Běžné ledové kostky cca 30 x 30 x 30 mm s ostrými hranami jsou léty prověřená klasika. Tento druh ledu je vhodný pro cca 80% všech koktejlů a míchaných nápojů.

Ledová tříšť (crushed ice) 

Nejrychlejší postup při přípravě ledové tříště je využití mlýnku na led – drtiče ledu. A to buď elektrického nebo ručního. Pokud pořádáte koktejlové párty častěji, vyplatí se jeho pořízení. Pokud ne, postačí vám i kvalitní mixér určený k sekání ledu s tvrzenými čepelemi. Ledová tříšť se používá jen pro některé koktejly, typickým zástupcem jsou např. koktejly Mojito, Daiquiri, Piňa Colada, nebo Margarita.

Ruční přístroj na výrobu ledové tříště
Automatický přístroj na výrobu ledové tříště

Strouhaný led (grated ice)

Používá se zejména u některých dezertních nápojů a domácích zmrzlin, zejména pro děti, pokud budete pořádat letní zahradní koktejlovou párty. Takový led je složitý na domácí přípravu (v malém množství lze opět v mixéru) a vyplatí se uvažovat o automatickém přístroji na jeho výrobu. Strouhaný led se podává ve skleněných miskách, či papírových kelímcích a každý si může dle své volby vybrat sirup na jeho ochucení, lze samozřejmě kombinovat i s likéry a dalším alkoholem jako jsou destiláty..

Automatický přístroj na přípravu strouhaného ledu

Tip na závěr

Správný barman s ledem dokáže dovedně hospodařit tak, aby jím zbytečně neplýtval a dokázal ho použít v nejvyšší možné kvalitě.

  • V příruční nádobě na led mějte vždy pouze takové množství, které dokážete spotřebovat do cca 30 minut.
  • Je vhodnější led častěji doplňovat, než pracovat s ledem co se již začíná roztékat.
  • Barman má ledem nápoj ochladit, nikoliv naředit – to už je na konzumentovi, zda tomu tak chce.
  • Led před použitím v nápoji může posloužit k vychlazení sklenice.
  • Barmansky čistý styl je požití nového ledu do sklenice, tedy namícháme nápoj s jedním ledem a pak ho scedíme na čistý led do sklenice. Vypadá to efektně, koktejl vydrží delší dobu chladný, ale je to spojeno se značným plýtváním ledu. Tento postup si mohou dovolit vyhlášené bary, barmanské soutěže a luxusní hotely, které mají dostatečně kapacitní výrobu ledu. Při koktejlové zahradní párty takto ledem rozhodně neplýtvejte, je to vzácná surovina.
  • Když dojde led, párty končí. Teplé koktejly pít nikdo nechce.