Medicinální vína

Medicinální vína jsou zvláštní druh vín, která se prodávají většinou v lékárnách, nebo v eshopech výrobců a na etiketách mají uvedeno, že působí pozitivně na lidský organismus.

S přibývajícím věkem nám lékaři a okolí doporučují různé doplňky stravy zpravidla ve formě tabletek. Jde to však i jinak, mnohem příjemněji. Kdo by si tedy nedal místo tabletky raději doušek lahodného vína? 

Ti starší z vás si možná vzpomenou na tzv. Švédské kapky od dr. Theisse, které se u nás začaly prodávat zejména v 90tých letech jako univerzální bylinný lék úplně na vše. Kde je jim dnes konec?

Zda skutečně mají tato vína nějaký léčivý účinek, nebo zda se jedná jen o chytrý marketing a léčí zde tzv. placebo efekt, to už si musí posoudit každý sám.

Tyto nápoje obsahují alkohol, konzumují se zpravidla jako digestiv a prodávají se nejčastěji v balení po 500 ml, za ceny od cca 200 Kč výše.

Medicinální maltonová vína Herbadent

Již od roku 1897 se dle původní receptury vyrábí speciální medicinální sladová vína, která prý zlepšují zažívání, podporují správnou krvetvorbu a zvyšují imunitu.

Tato údajně léčivá vína se vyrábí v České republice, v původních sklepních prostorech na pražském Smíchově, kde zrají v klasických dubových sudech.

Maltoferrochin

Přírodní sladové víno s vysokým obsahem železa se schopností snadného a účinného vstřebávání železa v zažívacím traktu. Výjimečné vlastnosti Maltoferrochinu jsou založeny na přirozené schopnosti extraktu kůry chinovníku podporovat tvorbu žaludečních šťáv, což v přítomnosti organických železnatých a železitých komplexů umožňuje lidskému tělu snažší vstřebávání železa v trávicím traktu.

Doporučená denní dávka Maltoferrochinu je jedna až dvě sklenky. Při výrobě Maltoferrochinu se dle tradiční receptury Dr. Svatka z roku 1897 pro proces vinného kvašení používá sladový výluh. V dalších krocích se k sladovému vínu přidává vodně-lihový extrakt kůry Chinovníku žlutočerveného obohaceného komplexem železa.

Originální výrobní postup je zakončen několikaměsíčním zráním Maltoferrochinu v klasických dubových sudech. Díky tomuto výrobnímu postupu a péči výrobce počínaje výběrem surovin až po vyexpedování zákazníkovi získává Maltoferrochin nejen nezaměnitelné chuťové, ale i nutriční vlastnosti. Při výrobě nejsou používána žádná další aditiva či konzervanty, víno je pasterizováno. 

Condurango

Vyvážené složení Conduranga působí příznivě na tvorbu žaludečních šťáv, upravení stavů nechutenství a doporučuje se používat ho v období rekonvalescence. Lze ho doporučit rovněž jako uklidňující a podpůrný prostředek při léčbě žaludečních vředů a zánětů.

Doporučená denní dávka Conduranga je jedna až dvě sklenky denně. 

Condurango je vyrobeno na bázi sladového vína, ke kterému je přidán vodně-lihový extrakt popínavé rostliny Marsdenia Condurango. Condurango se stabilizuje zráním v klasických dubových sudech po dobu několika měsíců. Při výrobě nejsou používány žádná další aditiva či konzervanty.

Přírodní sladové víno s výtažkem z kůry popínavé rostliny Marsdenia condurango podporující činnost trávícího traktu. Mechanismus příznivého vlivu extraktu Marsdenia condurango při léčbě vředů a zánětů žaludeční sliznice jsou předmětem již déletrvajícího výzkumu o jehož výsledcích referuje odborná literatura.

Pozitivní účinky Conduranga, s ohledem na množství odborných publikací na toto téma, lze jednoznačně přisoudit přítomnosti účinné složky – conduranginu. 

Vilcacora

Medicinální maltonové víno vyvážené chuti s obsahem extraktu z kůry amazonské liány Uncaria tomentosa. Vilcacora má velmi silné imuno-stimulační účinky a je vhodná pro posílení organismu.

Kitl – Šumavské bylinné medicinální víno

Výrobce bylinných nápojů Kitl s. r. o. navazuje na tradici doktora Kittela (1704 – 1783), pověstného lékaře z pomezí Jizerských hor a Krkonoš.

Složení – Révové víno červené, cukr, výtažky z bylin, aroma, zahušťovadlo: arabská guma z výronku stromu Acacia, konzervant: sorban draselný, antioxidant: oxid siřičitý.

Kitl Šumavské bylinné je medicinální víno, které se užívá po jídle v malých dávkách jako digestiv. Vyrábí se z červeného révového vína a 12 bylin typických pro pohoří Šumavy. Kitl Šumavské bylinné je medicinální víno z červeného révového vína a 12 šumavských bylinek.

Pije se v malých dávkách po jídle pro lepší trávení. Obsah alkoholu tohoto medicinálního vína se pohybuje okolo 11 % obj.