Medicinální vína

Medicinální vína jsou zvláštní druh vín, která se prodávají většinou v lékárnách, nebo v eshopech výrobců a na etiketách mají uvedeno, že působí pozitivně na lidský organismus.

S přibývajícím věkem nám lékaři a okolí doporučují různé doplňky stravy zpravidla ve formě tabletek. Jde to však i jinak, mnohem příjemněji. Kdo by si tedy nedal místo tabletky raději doušek lahodného vína? 

Ti starší z vás si možná vzpomenou na tzv. Švédské kapky od dr. Theisse, které se u nás začaly prodávat zejména v 90tých letech jako univerzální bylinný lék úplně na vše. Kde je jim dnes konec?

Zda skutečně mají tato vína nějaký léčivý účinek, nebo zda se jedná jen o chytrý marketing a léčí zde tzv. placebo efekt, to už musí posoudit každý sám. Tyto nápoje obsahují alkohol, konzumují se zpravidla jako digestiv a prodávají se nejčastěji v balení po 500 ml, za ceny mezi cca 150 – 250 Kč.

Medicinální maltonová vína Herbadent

Již od roku 1897 se dle původní receptury vyrábí speciální medicinální sladová vína, která zlepšují zažívání, podporují správnou krvetvorbu a zvyšují imunitu. Tato léčivá vína se vyrábí v České republice, v původních sklepních prostorech na pražském Smíchově, kde zrají v klasických dubových sudech.

Maltoferrochin

Přírodní sladové víno s vysokým obsahem železa se schopností snadného a účinného vstřebávání železa v zažívacím traktu. Výjimečné vlastnosti Maltoferrochinu jsou založeny na přirozené schopnosti extraktu kůry chinovníku podporovat tvorbu žaludečních šťáv, což v přítomnosti organických železnatých a železitých komplexů umožňuje lidskému tělu snažší vstřebávání železa v trávicím traktu. Doporučená denní dávka Maltoferrochinu je jedna až dvě sklenky. Při výrobě Maltoferrochinu se dle tradiční receptury Dr. Svatka z roku 1897 pro proces vinného kvašení používá sladový výluh. V dalších krocích se k sladovému vínu přidává vodně-lihový extrakt kůry Chinovníku žlutočerveného obohaceného komplexem železa. Originální výrobní postup je zakončen několikaměsíčním zráním Maltoferrochinu v klasických dubových sudech. Díky tomuto výrobnímu postupu a péči výrobce počínaje výběrem surovin až po vyexpedování zákazníkovi získává Maltoferrochin nejen nezaměnitelné chuťové, ale i nutriční vlastnosti. Při výrobě nejsou používána žádná další aditiva či konzervanty, víno je pasterizováno. 

Condurango

Vyvážené složení Conduranga působí příznivě na tvorbu žaludečních šťáv, upravení stavů nechutenství a doporučuje se používat ho v období rekonvalescence. Lze doporučit rovněž jako uklidňující a podpůrný prostředek při léčbě žaludečních vředů a zánětů. Doporučená denní dávka Conduranga je jedna až dvě sklenky denně.  Condurango je vyrobeno na bázi sladového vína, ke kterému je přidán vodně-lihový extrakt popínavé rostliny Marsdenia Condurango. Condurango se stabilizuje zráním v klasických dubových sudech po dobu několika měsíců. Při výrobě nejsou používány žádná další aditiva či konzervanty.  Přírodní sladové víno s výtažkem z kůry popínavé rostliny Marsdenia condurango podporující činnost trávícího traktu. Mechanismus příznivého vlivu extraktu Marsdenia condurango při léčbě vředů a zánětů žaludeční sliznice jsou předmětem již déletrvajícího výzkumu o jehož výsledcích referuje odborná literatura. Pozitivní účinky Conduranga, s ohledem na množství odborných publikací na toto téma, lze jednoznačně přisoudit přítomnosti účinné složky – conduranginu. 

Vilcacora

Medicinální maltonové víno vyvážené chuti s obsahem extraktu z kůry amazonské liány Uncaria tomentosa. Vilcacora má velmi silné imuno-stimulační účinky a je vhodná pro posílení organismu.

Kitl Šumavské bylinné medicinální víno

Výrobce bylinných nápojů Kitl s. r. o. navazuje na tradici doktora Kittela (1704 – 1783), pověstného lékaře z pomezí Jizerských hor a Krkonoš.

Složení – Révové víno červené, cukr, výtažky z bylin, aroma, zahušťovadlo: arabská guma z výronku stromu Acacia, konzervant: sorban draselný, antioxidant: oxid siřičitý.

Kitl Šumavské bylinné je medicinální víno, které se užívá po jídle v malých dávkách jako digestiv. Vyrábí se z červeného révového vína a 12 bylin typických pro pohoří Šumavy. Kitl Šumavské bylinné je medicinální víno z červeného révového vína a 12 šumavských bylinek. Pije se v malých dávkách po jídle pro lepší trávení. Obsah alkoholu tohoto medicinálního vína se pohybuje okolo 11 % obj.