Nejznámější koktejly z rumu – 2/2

Hurricane koktejl

Tento sladký tropický koktejl byl vynalezen Patem O’Brienem v jeho baru v New Orleansu během druhé světové války a v New Orleansu je velice populární do dnešní doby. Své jméno získal po typických sklenicích ve tvaru hurikánové lampy.

Recept:
     1 díl bílého rumu
     1 díl tmavého rumu
     2 díly džusu z mučenkového ovoce (maracuja, passion fruit)
     trocha pomerančového džusu nebo limetkové šťávy

Postup:
Nalijte všechny suroviny do šejkru s ledem. Dobře protřepejte a nalijte do vysoké sklenice. Ozdobte třešničkou a plátkem pomeranče/limetky (podle použitého džusu). Podávejte s brčkem.

Více o koktejlu Hurricane se dočtete zde – Světové koktejly – Hurricane – ALKOHOL DRINK

Mai Tai

Koktejl Mai Tai vymyslel Victor Bergeron (více známý jako Trader Vic), majitel řetězce restaurací v polynéském stylu, když jeho kalifornskou restauraci navštívila v r. 1944 skupina přátel z Tahiti. Jeden z nich po ochutnání vykřikl „Maita’i roa!“ („Velmi dobré!“) a podle toho získal nový nápoj své jméno.

Recept:
     3 cl bílého rumu
     3 cl tmavého rumu
     1,5 cl pomerančového Curacao
     1,5 cl mandlového sirupu Orgeat
     1 cl čerstvé limetkové šťávy

Sklo: tumbler/highball

Postup:
Dejte všechny suroviny kromě tmavého rumu do šejkru s ledem. Dobře protřepte a nalijte do tumbleru. Navrch nalijte tmavý rum, ozdobte klínkem ananasu, mátovými lístky a limetkovou kůrou. Podávejte s brčkem.

Více o koktejlu Mai Tai se dočtete zde – Světové koktejly – Mai Tai – ALKOHOL DRINK

Daiquiri

Pod jménem Daiquiri se skrývá skupina koktejlů na bázi rumu a limetkové šťávy. Původní recept zahrnoval vysokou sklenici plnou ledu s lžičkou cukru, šťávou z cca dvou limetek doplněnou rumem a byl vynalezen r. 1905 americkými důlními inženýry pracujícími na dole Daiquiri na Kubě.

V současné době není led součástí základní verze nápoje, ale používá se pouze na chlazení v šejkru. na druhou stranu se s drcenou ledovou tříští připravuje skupina nápojů zvaných Frozen Daiquiri, které mohou mít různé příchutě.

Milovníkem Daiquiri byl např. spisovatel Ernest Hemingway, po kterém je pojmenovaná verze Papa Hemingway Daiquiri, která se připravuje bez cukru (sirupu), zato s dvojnásobnou dávkou rumu.

Základní recept:
4,5 cl bílého rumu
2 cl čerstvé limetkové nebo citrónové šťávy
0,5 cl cukrového sirupu

Sklo: koktejlka

Postup:
Nalijte všechny suroviny do šejkru s kostkami ledu. Dobře protřepej. Podávej ve vychlazené koktejlové sklence. 

Více o koktejlu Daiquiri se dočtete zde – Světové koktejly – Daiquiri – ALKOHOL DRINK

Cuba Libre

Nápoj Cuba Libre (Svobodná Kuba) vznikl během španělsko-americké války (kolem roku 1900) v Havaně a byl pojmenován podle přípitku vojáků bojujících za osvobození Kuby ze španělské nadvlády.

Po nástupu komunistického režimu na Kubě se v USA rozšířil prozaičtější název „Rum and Coke“, neboli rum s kolou. V původním nápoji byl s největší pravděpodobností použit rum Bacardi.

Avšak od změny režimu se rumy Bacardi vyrábějí mimo Kubu a v původním lihovaru Bacardi se nyní vyrábí rum Havana Club. Vzhledem k těmto okolnostem spolu tyto dvě značky v současnosti soupeří, která z nich má být použita pro dosažení originální chuti koktejlu

Recept:
     5cl rumu
     10cl Coca Coly
     kapka limetkové šťávy

Sklo: highball

Postup:
Smíchejte uvedené suroviny a nalijte do sklenky naplněné ledem. Ozdobte dílkem limetky. 
Jiné verze tohoto receptu doporučují smíchat rum a kolu v poměru 1:3 (3cl rumu a 9cl koly) a přesné množství limetkové/citrónové šťávy (0,5cl).

Více o koktejlu Cuba Libre se dočtete zde – Světové koktejly – Cuba Libre – ALKOHOL DRINK

Všechny díly