Ovoce uvnitř láhve ovocné pálenky

Určitě jste si těchto láhví v ochodech již všimli. Nejčastěji se jedná o hruškovou brandy v pěkné láhvi s velkou hruškou uvnitř.

Možná vás napadlo, jestli je ta hruška pravá – ano to skutečně je.

A pokud je tedy pravá, možná vás hned poté napadlo, jak se někomu podařilo jí do láhve takto dostat přes úzké hrdlo. Nabízí se myšlenka nechat hrušku usušit, ona zmenší svůj objem, poté jí vložit do láhve a po zalití destilátem tato opět nasaje vlhkost a získá svůj původní tvar.

Takto by to ale nešlo, ani by to tak nefungovalo – hruška je ovoce, které je citlivé na otlaky a rychle podléhá zkáze. Neusušíte ji vcelku a pokud ano, tak už jí nikdy neuvedete do původního tvaru.

Hrušku nikdo úzkým hrdlem protahovat nemusel, nebylo totiž nutné.

Ovoce uvnitř láhví s ovocným destilátem

Nejlépe se k tomu díky jejích tvaru hodí hrušky – nejčastěji odrůda Williams a hruškovice, ale nic nebrání ani použití jiného ovoce a jemu odpovídajícího destilátu.

Základní podmínkou je jeho dostatečná tvrdost a velikost v poměru k velikosti láhve a jejímu hrdlu. Velký plod uvnitř láhve vypadá velmi hezky a zajímavě. Chuť destilátu je ovocem ovlivněna minimálně.

Při výrobě kalvádosu lze samozřejmě použít do láhve jablko.

Drobné bobuloviny které hrdlem projdou nejsou pro tento účel příliš vhodné. Ty jsou navíc měkké, destilát by zabarvovaly a vznikal by v láhvích kal. 

Láhve, spíše baňaté a se širším hrdlem se k tomu hodí lépe. Vhodně umístěný plůdek se strčí i s výhonem do láhve. Ta musí být dobře upevněná k sousedním větvím a nakloněná hrdlem k zemi. Proti vnikání hmyzu je dobré, ale není bezpodmínečně nutné, výhon v hrdle utěsnit gázou. Ale jen tak aby případně se srážející voda mohla odtéct.

Plůdek by měl mít průměr cca 20mm, kdy už lze vybrat ty nejpěknější a nejzdravější. V době zralosti se láhev odváže a plod se oddělí od větve. Láhev i plod se vymyje, vypláchne – dá se použít štěrk, kamínky, vaječné skořápky, rýže apod., ale tak aby se nepoškodila slupka.

Zalije se destilátem a ovoce je připraveno k dlouhodobému uskladnění.

Tyto láhve nejsou úplně určeny k běžné konzumaci, na to jsou příliš drahé, v jejich ceně je zohledněna nezbytná ruční práce. Jsou určeny jako zajímavé dárkové balení hruškové brandy, popřípadě jako zajímavé zpestření domácího baru.

Jedná se hlavně o wow efekt, kterým můžete například překvapovat návštěvy a láhev s hruškou uvnitř lze prakticky donekonečna doplňovat hruškovým destilátem, jen dejte pozor, aby byla stále ponořena.

Jak postupovat, aby ovoce v láhvi vyrostlo

Dezert

A pokud brandy dopijete, hrušku rozhodně nevyhazujte. Samozřejmě jí jen tak z láhve nedostanete, tu musíte opatrně rozbít. A pokud se vám to povede, dostanete se ke šťavnaté hrušce, ze které lze jednoduše připravit výborný dezert.

Dejte jí do rozpálené pánve, posypte krystalovým cukrem, přidejte trochu hruškové brandy z láhve, aby jí cukr nasákl a lehce flambujte, aby se hruška prohřála a cukr zkaramelizoval.

Konzumujte společně se smetanovou vanilkovou zmrzlinou.