Pivní encyklopedický slovník – M
V pivním encyklopedickém slovníku najdete slovník používaný při výrobě piva – výklad definic, pojmů a odborných termínů spojených s pivem, pěstováním chmele, vařením piva a pivovarnictvím všeobecně.
- Máčecí štok
Nádoba k namáčení ječmene v pivovarství před sladováním. Také označována jako náduvník.
- Máčení ječmene
Proces, který probíhá v náduvníku. Obsahuje přibližně tři fáze, při každé nejprve dochází k zaplavení ječmene vodou a poté následuje vzdušná přestávka, při níž se z nádoby odsává oxid uhličitý.
- Maltasa (α-glukosooxidasa)
Enzym katalyzující štěpení maltosy na dvě molekuly glukosy. Optimální teplota maltosy je 35-40°C, pH je 6. Inaktivuje se nad 40°C.
- Mazák
Nádoba na pivo určená k pití, menší zdrobněle mázek; oblíbená proprieta našich pivovarů vycházející ze staré míry; častokrát se dělila s generace na generaci; picí instrument býval zpravidla měděný s vnitřním vycínováním, v moderní podobě už nerezový.
- Mladé pivo
Fáze piva, ve které se po zkvašení mladiny přesouvá do ležáckých tanků.
- Mladina
Cukernatý meziprodukt vznikající v první fázi technologického procesu při výrobě piva. Obsahuje extraktivní látky ze sladu, které jsou zkvasitelné a extraktivní látky z chmelových produktů. Základní meziprodukt při výrobě piva. Jedná se o ochmelenou sladinu, která je výstupním produktem při vaření piva. Po přídavku kvasnic jsou cukerné látky přetvářeny kvasinkami na alkohol a oxid uhličitý. Při výrobě piva z mladinových koncentrátů mladina vznikne když koncentrát naředíme vodou na požadovaný objem.
- Mladinová pánev
Nádoba ve které probíhá vaření sladiny po přidání chmele, tedy chmelovar. Výsledným produktem je mladina. Základní nádoba na varně s ohřevem, často měděná, nověji i železná či nerezová. Kdysi nejcennější zařízení každého pivovaru. V menších pivovarech je mladinová pánev technologicky spojována s rmutovacím kotlem.
- Mláto
Vytoužené nerozpustné zbytky sladu, které jsou odděleny ve scezovací kádi. V mlátě zůstávají zbytky extraktu a některé další výživné látky. Tyto zbytky bývají používány ke krmení hospodářských zvířat.
Všechny díly
- Pivní encyklopedie – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – A – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – B – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – C – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – D – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – E – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – F – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – G – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – H – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – CH – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – I – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – J – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – K – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – L – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – M – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – N – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – O – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – P – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – R – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – S – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – T – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – U – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – V – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – W – ALKOHOL DRINK
- Pivní encyklopedický slovník – Z – ALKOHOL DRINK