Příprava koktejlů – Mixér

V mixéru připravujeme zejména drinky, které obsahují zmrzlinu, smetanu, ovoce nebo vejce. Kromě přípravy koktejlů lze v mixéru připravit také ledovou tříšť z kostek ledu.

Toto je vhodné zejména v případě, že nemáme jinou možnost jak si ledovou tříšť vyrobit.

Poznámka na úvod

Při výběru mixéru dbejte na to, aby byl mixér určený k mixování ledu, ledových kostek. Takový mixér je zpravidla odolnější než běžný mixér a jeho nůž je vyroben z tvrzené oceli. Takový nůž pak má zubaté ostří.

Pokud používáme mixér, který je určen do domácnosti, nebo do běžné kuchyně, tak tento je vhodný pouze k občasné domácí přípravě koktejlů a sekání ledu.

Takový mixér není v žádném případě určen k profesionálnímu dennímu používání v koktejlovém baru. Tuto zátěž proto dlouho nevydrží.

Výroba ledové tříště v mixéru

  • Vložte do mixéru kostky ledu – cca do 1/3
  • Pokud má mixér pulzní funkci (okamžité maximální otáčky), stiskneme cca na 3 sekundy
  • Podle potřeby opakujeme
  • Pokud pulzní funkce chybí použijeme otočný ovladač na cca 3 sekundy na nižší výkon
  • Podle potřeby opět opakujeme
  • Záleží na kvalitě mixéru a síle motoru.
  • Můžeme experimentovat s množstvím vloženého ledu i délkou pulzu tak, aby výsledek odpovídal požadavkům

Postup práce s mixérem

  1. Vyberte si nápoj.
  2. Připravte sklenku, do které budete nápoj servírovat.
  3. Sklenku si předchlaďte. Předchlazení můžete provést dvěma způsoby- sklenici postavte do mrazáku do té doby, než se potáhne tenkou ledovou vrstvou, nebo do ní vložte kostky ledu.
  4. Do mixéru vložte led, případně ledovou tříšť, která je vhodnější (pokud jí tedy máme).
  5. Připravte si všechny suroviny, které jsou uvedeny v receptuře.
  6. Pokud je v receptuře uvedena dekorace, připravte si ozdobnou dekoraci.
  7. Nadávkujte všechny ingredience uvedené v receptuře do mixéru.
  8. Mixér nyní uzavřete a nechte běžet asi tak 10 sekund na první stupeň.
  9. Po té přepněte na stupeň druhý a nechte mixér běžet asi tak dalších 10 sekund.
  10. Má-li být drink hustější, tak dříve než přepnete na druhý stupeň mixéru, přidejte ještě trochu ledové tříště, nebo kostky ledu. Někteří barmani zapínají mixér nejvýše na šest sekund – záleží zejména na tom, zda je obsah již řádně rozmixován, to poznáte zejména podle sluchu ale i okem (ledové kostky nebo tříšť již nenarážejí do nádoby a obsah míchací nádoby vypadá homogenně).
  11. Dbejte zejména na to, aby suroviny byly vždy dobře promixované.
  12. Drink přelijte do předem připravené předchlazené sklenky (pokud sklenici předchlazujete kostkami ledu, nezapomeňte pomocí straineru slít přebytečnou vodu z tajícího ledu).
  13. Je-li uvedeno v receptuře, tak nápoj ozdobte připravenou dekorací a servírujte.