Příprava koktejlů – Mixér
V mixéru připravujeme zejména drinky, které obsahují zmrzlinu, smetanu, ovoce nebo vejce. Kromě přípravy koktejlů lze v mixéru připravit také ledovou tříšť z kostek ledu.
Toto je vhodné zejména v případě, že nemáme jinou možnost jak si ledovou tříšť vyrobit.
Poznámka na úvod
Při výběru mixéru dbejte na to, aby byl mixér určený k mixování ledu, ledových kostek. Takový mixér je zpravidla odolnější než běžný mixér a jeho nůž je vyroben z tvrzené oceli. Takový nůž pak má zubaté ostří.
Pokud používáme mixér, který je určen do domácnosti, nebo do běžné kuchyně, tak tento je vhodný pouze k občasné domácí přípravě koktejlů a sekání ledu.
Takový mixér není v žádném případě určen k profesionálnímu dennímu používání v koktejlovém baru. Tuto zátěž proto dlouho nevydrží.
Výroba ledové tříště v mixéru
- Vložte do mixéru kostky ledu – cca do 1/3
- Pokud má mixér pulzní funkci (okamžité maximální otáčky), stiskneme cca na 3 sekundy
- Podle potřeby opakujeme
- Pokud pulzní funkce chybí použijeme otočný ovladač na cca 3 sekundy na nižší výkon
- Podle potřeby opět opakujeme
- Záleží na kvalitě mixéru a síle motoru.
- Můžeme experimentovat s množstvím vloženého ledu i délkou pulzu tak, aby výsledek odpovídal požadavkům
Postup práce s mixérem
- Vyberte si nápoj.
- Připravte sklenku, do které budete nápoj servírovat.
- Sklenku si předchlaďte. Předchlazení můžete provést dvěma způsoby- sklenici postavte do mrazáku do té doby, než se potáhne tenkou ledovou vrstvou, nebo do ní vložte kostky ledu.
- Do mixéru vložte led, případně ledovou tříšť, která je vhodnější (pokud jí tedy máme).
- Připravte si všechny suroviny, které jsou uvedeny v receptuře.
- Pokud je v receptuře uvedena dekorace, připravte si ozdobnou dekoraci.
- Nadávkujte všechny ingredience uvedené v receptuře do mixéru.
- Mixér nyní uzavřete a nechte běžet asi tak 10 sekund na první stupeň.
- Po té přepněte na stupeň druhý a nechte mixér běžet asi tak dalších 10 sekund.
- Má-li být drink hustější, tak dříve než přepnete na druhý stupeň mixéru, přidejte ještě trochu ledové tříště, nebo kostky ledu. Někteří barmani zapínají mixér nejvýše na šest sekund – záleží zejména na tom, zda je obsah již řádně rozmixován, to poznáte zejména podle sluchu ale i okem (ledové kostky nebo tříšť již nenarážejí do nádoby a obsah míchací nádoby vypadá homogenně).
- Dbejte zejména na to, aby suroviny byly vždy dobře promixované.
- Drink přelijte do předem připravené předchlazené sklenky (pokud sklenici předchlazujete kostkami ledu, nezapomeňte pomocí straineru slít přebytečnou vodu z tajícího ledu).
- Je-li uvedeno v receptuře, tak nápoj ozdobte připravenou dekorací a servírujte.