Slovník vinaře
Každý, kdo přichází do styku s vínem se setkává i s pojmy, o kterých často slýchává, ale jejichž přesný význam nemusí být pro laika zcela jasný a srozumitelný. Přestože většina vinařských pojmů je všeobecně známá, uvádíme pro přehlednost kontextu celý výčet.
- Alkoholizované víno
je víno s přídavkem čistého lihu nebo vinného destilátu - Buketní víno
je víno bohaté na aromatické látky - Burčák
bouřlivě kvasicí hroznový mošt se zbytkem nezkvašeného cukru - Dezertní víno
víno s přídavkem lihu a cukru - Drsné víno
víno s vysokým obsahem látek způsobující drsnou chuť, jako chlorofyl ze stopek hroznů, nebo zpracovaných hroznů nezralých - Druhák
vzniká macerací matolin ve vodě s přídavkem řepného cukru - Fádní víno
víno s nižším obsahem kyselin, pozbývá charakteristickou odrůdovou chuť a vůni - Impregnované víno
víno uměle dosycené oxidem uhličitým, tzv. víno perlivé - Jemné víno
víno s jemnou vůní a jemnou vyváženou chutí - Kabinetní víno
víno vyrobené z hroznů, které dosáhly vyšší přírodní cukernatosti 19 až 21 stupňů NM - Kořeněné víno
je vlastně dezertní víno s přídavkem macerátu aromatických rostlin, jako například pelyňku, máty peprné, koriandru, skořice a dalších - Krátké víno
víno zanechávající krátkodobý čichový a chuťový vjem - Kvasničná příchuť
vyskytuje se u vína, které dlouho leží na kvasnicích, které se ve víně rozkládají - Lahvové víno
stabilizované, neadjustované víno - Lehké víno
víno s nižším obsahem alkoholu a extraktu - Likérové víno
je sladké přírodní víno s vysokým obsahem alkoholu s případným přídavkem macerátu z hrozinek, fíků a podobně. Jedná se o Malagu, Marsalu, Portské víno, Madeiru a jiné - Matoliny
jsou to nevyužité části hroznu (třapiny, stopky a slupky), které zůstanou po vylisování - Mdlé víno
víno fádní chutě a vůně - Mladé víno
je vykvašený hroznový mošt - Mošt
hroznová šťáva, lisováním oddělena od slupky a dužniny - Moštové hrozny
hrozny odrůd povolených ke zpracování na mošty a víno - Odrůdové víno
je vyrobeno z hroznů moštových odrůd - Ohnivé víno
víno s vysokým obsahem alkoholu, alkohol však nepotlačuje ostatní složky vína - Panenské víno
vyrobeno z první sklizně hroznů nově vysázeného vinohradu - Perlivé víno
víno uměle dosycené oxidem uhličitým - Plné víno
víno se zbytkovým cukrem a vysokým obsahem extraktu - Přesířené víno
víno, u kterého bylo delší dobu používáno vyšších dávek SO2 - Přírodní víno
víno, vyrobené z hroznů révy vinné, bez použití řepného cukru - Rmut
jsou odzrněné a vylisované hrozny révy vinné - Samotok
vykvašený mošt získaný samospádem, nebylo použito tlaku, jako při lisování - Scelování vín
mísení dvou nebo více odrůdových vín, za účelem zlepšení kvality a stabilních charakterových vlastností - Směs vína
vzniká mísením (scelováním) dvou a více vín různých odrůd - Stálé víno
víno, které ani po delší době nemění svůj charakter - Stolní víno
víno běžné jakosti, určené pro rychlou spotřebu - Suché víno
víno s minimálním množstvím zbytkového cukru – max. 4g/ litr - Sudové víno
neškolené víno, uchováváno v sudech - Školení vína
technologické operace vedoucí k požadované jakosti a stabilitě vína - Špičková vína
vína výborných ročníků a vyšších jakostních skupin - Šumivé víno
přírodní víno, které bylo podrobeno sekundárnímu kvašení v láhvi - Tělnaté víno
víno s vysokým obsahem extraktu - Těžké víno
víno silně alkoholické s vysokým obsahem extraktu a zbytkovým cukrem. - Travnaté víno
víno s příchutí po trávě – vzniká vylouhováním chlorofylu a tříslovin ze stopek, třapin a nezralých hroznů - Typové víno
je vyrobeno z několika odrůd révy vinné, které jsou pěstovány v témže regionu, obce nebo trati - Vinné kvasnice
vinné kvasinky, které po odumření klesají na dno kvasné nádoby - Vinný destilát
vzniká destilací vína nebo vinných kvasnic - Vrtkavé víno
víno s nestálými buketními a chuťovými složkami - Vyškolené víno
víno, u kterého byla dosažena požadovaná jakost a stabilita, je připraveno k lahvování - Vznešené víno
víno z hroznů vyšší jakosti jako například Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon a Tramín. - Známkové víno
pro dosažení stálé kvality a charakteru vína se vyrábí scelením dvou či více odrůdových vín. - Zoxidované víno
víno, které bylo vystaveno vzduchu a bylo nesprávně ošetřováno SO2, víno získává vyšší barevnou intenzitu