Slovník vinaře

Každý, kdo přichází do styku s vínem se setkává i s pojmy, o kterých často slýchává, ale jejichž přesný význam nemusí být pro laika zcela jasný a srozumitelný. Přestože většina vinařských pojmů je všeobecně známá, uvádíme pro přehlednost kontextu celý výčet.

  • Alkoholizované víno
    je víno s přídavkem čistého lihu nebo vinného destilátu
  • Buketní víno
    je víno bohaté na aromatické látky
  • Burčák
    bouřlivě kvasicí hroznový mošt se zbytkem nezkvašeného cukru
  • Dezertní víno
    víno s přídavkem lihu a cukru
  • Drsné víno
    víno s vysokým obsahem látek způsobující drsnou chuť, jako chlorofyl ze stopek hroznů, nebo zpracovaných hroznů nezralých
  • Druhák
    vzniká macerací matolin ve vodě s přídavkem řepného cukru
  • Fádní víno
    víno s nižším obsahem kyselin, pozbývá charakteristickou odrůdovou chuť a vůni
  • Impregnované víno
    víno uměle dosycené oxidem uhličitým, tzv. víno perlivé
  • Jemné víno
    víno s jemnou vůní a jemnou vyváženou chutí
  • Kabinetní víno
    víno vyrobené z hroznů, které dosáhly vyšší přírodní cukernatosti 19 až 21 stupňů NM
  • Kořeněné víno
    je vlastně dezertní víno s přídavkem macerátu aromatických rostlin, jako například pelyňku, máty peprné, koriandru, skořice a dalších
  • Krátké víno
    víno zanechávající krátkodobý čichový a chuťový vjem
  • Kvasničná příchuť
    vyskytuje se u vína, které dlouho leží na kvasnicích, které se ve víně rozkládají
  • Lahvové víno
    stabilizované, neadjustované víno
  • Lehké víno
    víno s nižším obsahem alkoholu a extraktu
  • Likérové víno
    je sladké přírodní víno s vysokým obsahem alkoholu s případným přídavkem macerátu z hrozinek, fíků a podobně. Jedná se o Malagu, Marsalu, Portské víno, Madeiru a jiné
  • Matoliny
    jsou to nevyužité části hroznu (třapiny, stopky a slupky), které zůstanou po vylisování
  • Mdlé víno
    víno fádní chutě a vůně
  • Mladé víno
    je vykvašený hroznový mošt
  • Mošt
    hroznová šťáva, lisováním oddělena od slupky a dužniny
  • Moštové hrozny
    hrozny odrůd povolených ke zpracování na mošty a víno
  • Odrůdové víno
    je vyrobeno z hroznů moštových odrůd
  • Ohnivé víno
    víno s vysokým obsahem alkoholu, alkohol však nepotlačuje ostatní složky vína
  • Panenské víno
    vyrobeno z první sklizně hroznů nově vysázeného vinohradu
  • Perlivé víno
    víno uměle dosycené oxidem uhličitým
  • Plné víno
    víno se zbytkovým cukrem a vysokým obsahem extraktu
  • Přesířené víno
    víno, u kterého bylo delší dobu používáno vyšších dávek SO2
  • Přírodní víno
    víno, vyrobené z hroznů révy vinné, bez použití řepného cukru
  • Rmut
    jsou odzrněné a vylisované hrozny révy vinné
  • Samotok
    vykvašený mošt získaný samospádem, nebylo použito tlaku, jako při lisování
  • Scelování vín
    mísení dvou nebo více odrůdových vín, za účelem zlepšení kvality a stabilních charakterových vlastností
  • Směs vína
    vzniká mísením (scelováním) dvou a více vín různých odrůd
  • Stálé víno
    víno, které ani po delší době nemění svůj charakter
  • Stolní víno
    víno běžné jakosti, určené pro rychlou spotřebu
  • Suché víno
    víno s minimálním množstvím zbytkového cukru – max. 4g/ litr
  • Sudové víno
    neškolené víno, uchováváno v sudech
  • Školení vína
    technologické operace vedoucí k požadované jakosti a stabilitě vína
  • Špičková vína
    vína výborných ročníků a vyšších jakostních skupin
  • Šumivé víno
    přírodní víno, které bylo podrobeno sekundárnímu kvašení v láhvi
  • Tělnaté víno
    víno s vysokým obsahem extraktu
  • Těžké víno
    víno silně alkoholické s vysokým obsahem extraktu a zbytkovým cukrem.
  • Travnaté víno
    víno s příchutí po trávě – vzniká vylouhováním chlorofylu a tříslovin ze stopek, třapin a nezralých hroznů
  • Typové víno
    je vyrobeno z několika odrůd révy vinné, které jsou pěstovány v témže regionu, obce nebo trati
  • Vinné kvasnice
    vinné kvasinky, které po odumření klesají na dno kvasné nádoby
  • Vinný destilát
    vzniká destilací vína nebo vinných kvasnic
  • Vrtkavé víno
    víno s nestálými buketními a chuťovými složkami
  • Vyškolené víno
    víno, u kterého byla dosažena požadovaná jakost a stabilita, je připraveno k lahvování
  • Vznešené víno
    víno z hroznů vyšší jakosti jako například Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon a Tramín.
  • Známkové víno
    pro dosažení stálé kvality a charakteru vína se vyrábí scelením dvou či více odrůdových vín.
  • Zoxidované víno
    víno, které bylo vystaveno vzduchu a bylo nesprávně ošetřováno SO2, víno získává vyšší barevnou intenzitu