Stroh – Síla z Rakouska
Kromě rychlého závodníka Nickyho, silného Arnolda a furera Adolfa dalo Rakousko světu také silnou specialitu – rumový likér Stroh 80%.
Produkty značky Stroh jsou nejznámějšími rakouskými alkoholickými nápoji. Tradice firmy je dlouhá již více než 175 let. Dnes se můžete s produkty Stroh setkat ve více než 40 zemích světa, do kterých bývá importován.
Historie a výroba likérů Stroh
V rakouské monarchii a některých dalších státech Evropy se v 19. století začala vyrábět náhražka pravého rumu. Sebastian Stroh v roce 1832 tuto společnost nesoucí jeho jméno založil.
Vyrábí se z potravinářského lihu přidáním rumové tresti a dalších dochucovadel a má většinou výraznější chuť než pravý rum. Původně byl náhražkový rum označován jako „čajový rum“, „rum na vaření“, později jako „tuzemský rum“ podle německého přívlastku Inländer (v Rakousku).
Výrobní postup a celý princip výroby je obdobný jako u českého tuzemáku.
Velmi známý je zejména Stroh Original Inlander Rum, jehož receptura je založená na směsi těch nejlepších esencí a aromat. Jedná se v podstatě o historicky první, a dnes tak populární, spiced rum na světě. Dodnes se dodržuje receptura zakladatele společnosti Sebastiana Stroha z roku 1832.
Likéry Stroh
- Stroh 80 (80 % alkoholu) – Original Inlander Rum
- Stroh 60 (60 % alkoholu)
- Stroh 40 (40 % alkoholu)
- Stroh 40% Jagertee
- Stroh fire 20% liqueur

Způsob konzumace likérů Stroh
Stroh 80 Original se kvůli vysokému obsahu alkoholu pije zřídka čistý, častěji se ředí, přidává do horkých nápojů jako je punč či Jagertee. Pro svou hořlavost je také součástí různých koktejlů, jako je například nepravá B-52. Využití nachází i při přípravě jídel.
Stroh 80 je intenzivní a kořeněný rum vyrobený z těch nejlepších extraktů, aromat a esencí koření. Skvěle se hodí do horkých čokolád nebo koktejlů. Je vynikající především pro přípravu lahodných dezertů, ale díky své výjimečné kvalitě se přidává i do celé řady míchaných studených i horkých nápojů. které díky němu dostanou opravdový říz. Vůně: koření a karamelová sladkost, jemná dřevitost Chuť: sladké tóny třtinového cukru, směsi sušených květin a máslových bonbónů. Náznaky melasy a sirupu. Závěr: muškátový oříšek, hřebíček a sladkost
Stroh Jagertee Vás překvapí aromatickou silnou chutí danou unikátní tajnou recepturou. Základem je klasický rum Stroh doplněný o extrakt z čajových výtažků. Recept pochází z roku 1864.
Jagertee je výborným společníkem zejména v zimním období jako horký nápoj. Jagertee je koncentrát, který stačí zředit horkou vodou. Zalejte jeden díl Stroh Jagertee třemi díly horké vody. Stroh Jagertee Vás překvapí aromatickou silnou chutí danou unikátní tajnou recepturou. Stroh Jagertee patří mezi nejprodávanější nápoje v rakouských zimních střediscích.
V letním období, je pak ideální kombinací studená varianta:
Sklenici naplníme ledem, na něj přidáme 5cl Stroh Jagertee a nakonec sklenici dolijeme pomerančovým džusem.

Poznámka
Svou nezaměnitelnou a intenzivní vůní se stal nejoblíbenějším rakouským rumovým likérem.
Společnost Sebastiana Stroha stále vyvíjí v souladu se současnými trendy a zejména marketingem, nové produkty s cílem vytěžit ze značky maximum. Příkladem je likér s obsahem alkoholu 20%, různá dárková balení a limitované edice.
Rum Stroh je také velmi populární dárek a patří k oblíbeným rakouským suvenýrům.
Stroh 80% patří do úzké skupiny nejsilnějších vyráběných destilátů vůbec.
