Světové koktejly – John Collins
Koktejl John Collins patří k opravdu starým klasickým koktejlům, který už lehce upadl v zapomnění. John Collins je koktejl, který patří mezi highbally a náleží do početné skupiny koktejlů Collins (viz níže) Sílu dodává koktejlu gin, a to je také jediná alkoholická složka koktejlu, který je doplněn o citrónovou šťávu, simple syrup a sodovou vodu. Chuťový profil tedy vypadá už podle receptury velmi zajímavě, podobně jako Gin tonik, jen je tonik nahrazen sodou. Zdobí se plátkem citrónu a koktejlovou třešní maraschino.
Přestože má koktejl dobu své největší slávy již za sebou, může být vítaným zpestřením koktejlových večírků a ani se nemusí nutně jednat o večírky, koktejl je určen k celodennímu podávání a takovému tomu lehkému celodennímu popíjení.
Koktejl John Collins patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly The unforgettables (tradiční klasika).
Náročnost přípravy koktejlu John Collins
Příprava patří k těm jednodušším, koktejl se připravuje přímo sklenici, suroviny se dávkují na kostky ledu. Vše probíhá velmi rychle. Pro koktejl je určena tradiční sklenice highball (Collins glass).
Recept na přípravu koktejlu John Collins
- Připravíme si potřebné ingredience
- Gin (0,45 dl) (London dry)
- Citrónovou šťávu (0,30 dl) – čerstvou
- Simple syrup (0,075 dl) – cukrový sirup, alternativně lze použít moučkový cukr
- Sodovou vodu (cca 0,60 dl) – na dolití
- Kostky ledu
- Plátek citrónu, třešeň maraschino na zdobení, lze napíchnout na jehlu
- Highball sklenici naplníme kostkami ledu
- Přidáme gin, simple syrup a sodovou vodu
- Vše lehce promícháme barmanskou lžičkou
- Ozdobíme citrónem a třešní maraschino
- Drink je hotov
Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.
Název a původ koktejlu John Collins
Kolem koktejlu John Collins je trochu zmatek, posuďte sami.
Koktejl John Collins se zrodil kolem roku 1890 ve starém domě Limmer’s v Londýně, kde oba sloužili John a Tom Collinsovi. Proto slyšíme o Johnovi a Tomovi Collinsovi. Tyto ginové koktejly Collins jsou často zaměňovány, ale to, co je odlišuje, je přesně typ ginu. Gin na přípravu John a London Dry Gin, zatímco Tom Collins je Old Tom Gin, který se dnes již nevyrábí, ale který byl převzat a znovu navržen některými produkčními společnostmi.
Tento gin měl sladkou chuť díky tehdejší destilaci, ne tak rafinovanou jako dnes a kvůli sladění destilátu byl přidán cukr. John Collins byl původně také známý jako Gin Punch, koktejl vyrobený z ginu, maraschina, citronové šťávy a sody, ingrediencí velmi podobných Johnu Collinsovi, nemluvě o tom, že Limmer’s old House byl známý pro tento koktejl na bázi ginu.
Mezi různými nápoji je Collins určitě nejznámější, protože je jedním z prvních. Klíčem k jeho úspěchu je jednoduchost. Připravuje se přímo ve sklenici Collins nebo vysokém tumbleru naplněném ledem. Doporučující složení je s citronovou šťávu, cukrovým sirupem, ginem a nakonec je to naplněné sodovou vodou a ne tonikem, protože to jsou dvě různé věci. Soda je velmi sycená voda, často sifonová, místo tonické vody a vody napuštěné převážně chininem.
Jakmile ingredience slijeme, jemně promícháme lžící, abychom nepřišli o bublinky. Ozdobíme měsíčkem citrónu na okraji a třešní maraschino uvnitř koktejlu. Někteří barmani přidávají do koktejlu John Collins několik kapek angostury, je to volitelné a je to pro osobní vkus.
John Collins drink je svěží koktejl na uhašení žízně, vhodný po celou dobu. Patří do rodiny long drink koktejlů, samozřejmě Collins Cocktails, ale také Fizzes, tedy nápojů obsahujících citronovou šťávu a cukr.
Varianty Koktejlu John Collins
Kromě Tom Collins Cocktail existují další varianty
- Brandy Collinsová
- José Collins s tequilou
- Sandy Collins nebo Jock Collins se skotskou whisky
- Pierre Collins s koňakem
- Jack Collins s Apple Jackem
- Michael Collins s irskou whisky na počest stejnojmenného irského vůdce
- Ron Collins / Pedro Collins s rumem
- Sam Collins s více ginem
- Vodka Collins / soudruh Collins
- Phil Collins s pivem na počest stejnojmenného zpěváka
- Koktejl Joan Collins na bázi vodky, s limetkou, okurkou, mátou, medovým sirupem a ibiškem, příprava ve skle je mírně odlišná.