Koktejl Mojito 2/2 – Praxe

Praxe

Ve druhé části článku o koktejlu Mojito si představíme několik variant tohoto koktejlu a to jak klasický recept, tak i zaručený originál, a také variantu virgin, tedy bez alkoholu.

Několik receptů

Cuban Mojito recipe
(the original authentic recipe from Havana, Cuba)

Mojito z limetkové šťávy


Suroviny:
    1 čajová lžička surového třtinového cukru
    4 cl (2 ounces) šťávy z limetky 
    4 mátové lístky
    1 snítka máty na ozdobu (případně 1 segment limetky)
    4 cl (2 ounces) bílého rumu Havana Club 
    4 cl (2 ounces) sodovky

Pomůcky:
    1 namražená (frapovaná) sklenice o objemu asi 0,25 l
       led
       delší lžička (nebo drtítko – muddler)
       míchátko
       slámka (slámky)

Pracovní postup:
    Lístky máty vložte do vyšší, štíhlé, „namražené“ sklenice, zalijte limetkovou šťávou a zasypte krystalky cukru. Směs zpracujte delší lžičkou (nebo drtítkem), aby se máta rozvoněla. Sklenici naplňte ledem, přidejte rum, zamíchejte a doplňte sklenici vychlazenou sodou. Nápoj ozdobte snítkou máty (nebo plátkem limetky a podávejte se slámkou a míchátkem.

    Nebojte se mýtů a pusťte se do přípravy Mojita. Pokud máte správné suroviny a pomůcky, ta trocha barmanské zručnosti se jistě záhy najde.

Original Mojito Recipe

Mojito z drcených limetek se sirupem Guarapo


Suroviny:
     Lístky čerstvé máty
     Bitters (Angostura bitter, KV14, ..)
     limetkové segmenty (omytá rozčtvrcená lunetka)
     bílý rum
     Guarapo (třtinový cukrový sirup)
     Soda      

Pomůcky:
    namražená (frapovaná) sklenice o objemu asi 0,25 l
    led
    drtítko (muddler)
    slámka 

Pracovní postup:
    zpracujte drtítkem (muddler) asi 5 až 6 mátových lístků, 3 kapky Angostury bitter, a 3 segmenty (čtvrtky) limetky na dně namražené, štíhlé, vysoké sklenice, naplňte sklenici ledem, přidejte 4 cl bílého rumu, přidejte cukrový sirup (Guarapo) , promíchejtea doplňte sklenici sodou.


Mojito: Cukito Fashioned

Mojito s limetkovou šťávou a rapadurou (sušená třtinová melasa)


Suroviny:
    4cl bílý rum (např. Havana Club nebo Bacardi) 
      1 polévková lžíce Rapadury
    12 lístků čerstvé máty
        šťáva z 1/2 limety
        vychlazená soda

Pomůcky:
        kostky ledu 
    2 černá brčka na ozdobu 
       vyšší namražená sklenice o objemu 0,25l 
      muddler aneb drtítko na limety

Pracovní postup:
    Do namražené vyšší sklenice nasypejte lžíci Rapadury, vymačkejte půlku limetky a vše důkladně rozmíchejte míchátkem, přidejte 12 roztleskaných (nebo požmoulaných) lístků máty, promačkejte muddlerem pořádně lístečky s rozpuštěnou rapadurou v limetové šťávě. Přidejte kostky ledu téměř po okraj sklenice, přidejte 4cl bílého rumu, sklenici doplňte sodou a promíchejte, podávej s brčkem a na ubrousku.

Mojito originál

Mojito z mátového sirupu, se snítkou máty


Suroviny:
    3 – 4 čajové lžičky třtinového přírodního cukru
    1 cl limetkové nebo citrónové šťávy
    2 cl Mojito Mint sirupu (nebo několik lístků čerstvé máty)
    2 plátky citrónu.
    4 cl bílého rumu Havana Club Silver Dry
    sodovka
    snítka čerstvé máty

Pomůcky:
    led
    drtítko
    míchátko
    slámka 

Pracovní postup:
    Tento osvěžující nápoj je nejlepší připravit do předem vychlazené sklenice do které budete postupně přidávat třtinový přírodního cukru, 1 cl limetové šťávy, jeden plátek limetky (citronu) nakrájený na čtvrtiny a 2 cl Mojito Mint sirupu. Vše nyní musíte rozdrtit ve sklenici pomocí dřevěné paličky. Poté vyplňte celou sklenici ledem, přidejte 4 cl bílého rumu (např. Havana Club Silver Dry) a dolejte sodovou vodou. Nápoj zamíchejte a sklenici ozdobte plátkem citronu, přidejte míchátko a slámku. Pravé Mojito je ozdobenou velkou snítkou máty, jejíž listy se během popíjení nápoje žvýkají a zapíjejí aby se zvýraznilo aroma nápoje.

Mojito s příchutí

Mojito s ovocem (Blueberry, Cranberry, Ginger, Grapefruit, Melon, Orange, Raspberry, Strawberry)
základní recept, k základnímu receptu navíc přidáte tu kterou surovinu.
Suroviny:
    4 cl rum světlý
    1 limetka / 2 cl limetková šťáva
  10 lístků máta peprná
    1 lžička cukr
       sodovka

Pracovní postup:
    Cukr rozmačkejte s mátou, do sklenice přidej limetku nebo limetkovou šťávu, rum a led. Nakonec vše dolijte sodou.  Pokud máte chuť na jednu z báječných ovocných verzí, stačí dané ovoce rozmačkat či rozdrtit a přidat ho k ostatním surovinám.

Mojito alkoholless

Nealkoholické mojito
Suroviny:
     lístky máty
   1 limetka
   2 lžíce pískového cukru
     sodovka
     drcený led 

Pracovní postup:
     Do vysoké sklenice dejte cukr, čtvrtinu limetky nakrájené na kousky i se slupkou, asi deset lístků máty a vše rozdrťte nejlépe hmoždířovou paličkou z porcelánu. Když je cukr rozpuštěný, přidejte asi jednu lžíci drceného ledu, dolijte sodovkou, ozdobte kolečkem limetky a snítkou máty. Tuto alternativu Mojita ocení především řidiči a budoucí maminky. Pitím tohoto nápoje si díky pozitivním účinkům máty zlepšíte zažívání.

Všechny díly