Vinařský region Bordeaux
O vinařství v regionu Bordeaux
Vinařská oblast Bordeaux je ztělesněním francouzských vín a řadí se k předním francouzským vinařským regionům. Zahrnuje více než 10.000 vinařů a je synonymem červeného vína z Francie. Z oblasti Bordeaux pochází celá třetina kvalitních a vynikajících francouzských vín. Více než 85 % vín vyrobeného v oblasti Bordeaux jsou vína červená, především z odrůd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot.
Oblast Bordeaux je možné rozdělit na dvě hlavní podoblasti – levý a pravý břeh řeky Garonne. Levý břeh má půdu s vyšším obsahem štěrku, která je vhodná pro odrůdy typu Cabernet Sauvignon. Francouzská vína z levého břehu oblasti Bordeaux obvykle vyžadují více času ke zrání a hodí se k uskladnění.
Pravý břeh Bordeaux má půdu více hlinitou, daří se zde vínům rychlejšího zrání typu Merlot. Vína z pravého břehu Bordeaux mají nižší obsah tříslovin a více ovocné chuti. Produkují se zde vína pro rychlejší konzumaci. Oblast Bordeaux je také známé sladkým bílým vínem Sauternes, které získalo světovou reputaci jako nejlepší dezertní víno.
Většina vín produkovaných v Bordeaux jsou cuvée, nejvíce se ke kupáži červených vín používají odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc, Sauvignon, Sémillon a Muscadelle pak pro vína bílá. Klima je obecně mírné s krátkou zimu a vysokým stupněm vlhkosti vlivem Atlantského oceánu.
Bordeaux se nachází v blízkosti pobřeží Atlantického oceánu v jihozápadní Francii, kde řeka Garonne ústí do Atlantského oceánu. Tento region poskytuje nepřeberné množství druhů vín od hutných s převahou Cabernet Sauvignon až po sladká vína vyrobená z hroznů napadených ušlechtilou plísní. Prostor pro takovou pestrost dává také velká rozmanitost půd, dostatek slunečního svitu a vliv oceánu.
Odrůdy vín z oblasti Bordeaux
Hlavní pěstované bílé odrůdy vinné révy jsou:
- Sauvignon Blanc
- Semillon
- Muscadelle
- Sauvignon Gris
Hlavní modré odrůdy pak jsou:
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
- Cabernet Franc
- Malbec
- Petit Verdot
Známé značky vín Bordeaux:
- Haut Médoc
- Premiéry Cotes de Bordeaux
- Ste Foy Bordeaux
- Entre-deux-Mers
- Graves
- Margaux
- Medoc
- Pauillac
- Pomerol
- St Emilion
- Saint Estèphe
- Saint Julian
- Sauternes
- Listrac
- Moulis
- Graves
- Pessac L éognan
- Sauternes
- Barsac
- Cotes de Bordeaux
- Cotes de Castillon
- Cotes de Frank
- Fronsac
- Cotes de Bourg
Většina vín z oblasti Bordeaux jsou směsi odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, někdy s přídavkem Malbec nebo Petit Verdot. Z bílých vín pak směsi odrůd Sauvignon Blanc, Semillon a Muscadelle, někdy s přídavkem Sauvignon Gris. Vína z odrůd Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc dávají vínům sílu, vysoký obsah tříslovin pak předpoklady pro dlouhodobé zrání. Merlot dává červeným vínům jemnost a pružnost.
Červená vína z oblasti Bordeaux jsou vhodná především k masům hovězím a jehněčím, ke grilovaným masům a zvěřině. Suchá bílá vína jsou ideální jako aperitiv nebo ve spojení s mořskými plody a kuřecím masem.
Historie vinařství v Bordeaux
Počátky pěstování vína v Bordeaux sahají do minulosti přes dvě tisíciletí. Již z období 300 let př. n. l. jsou doložené zmínky o výskytu Keltů v této oblasti. Bituriges Vivisques, pokolení keltských válečníků, zde vysazují vlastní vinice s novou odrůdou odolnější proti chladu, Biturica (předek odrůdy Cabernet). Vinice v oblasti Bordeaux existovaly dávno před příchodem Římanů, což dokládá již v roce 56 př. n. l. básník Ausonius. Římané však v této oblasti výrazným způsobem přispěli k rozšíření vinic a výsadbě a kultivaci nových odrůd.
Již v 1. století začíná být oblast Bordeaux populární. Rok 1152 byl významným mezníkem pro budoucnost vína Bordeaux. Vévodkyně Eleanor z Akvitánie (dědička vévodství Aquitaine) s Jindřichem II. Plantagenetem, dědicem anglického trůnu, udělali z města Bordeaux důležitý přístav a současně zajistili odbyt pro zdejší vína. Obchod se rozvíjel díky zásilkám vína po moři, přístav Bordeaux se nachází na rozcestí řeky i moře.
Ve 12. století se oblast Bordeaux stává významným dodavatelem vín do celé Anglie. V 17. století začíná nová éra obchodu s vínem s Německem a Holandskem. Především Holanďané zde vysoušejí bažiny a vysazují nové vinice. Pozemky v oblasti Bordeaux získávají na ceně. Z počátku se vína z oblasti Bordeaux prodávala pouze pod názvem Bordeaux. V roce 1725 se začínají označovat hranice vinic – Vignoble de Bordeaux. V této době začíná být chápán rozdíl mezi víny jednotlivých vinic a vinařství jednotlivých obcí.
Vinice v Bordeaux dostávají jména i pro značky vín – Haut Brion, Margaux, Lafite a Latour byly první. Bohatí šlechtici kupují půdu v Bordeaux a začínají vysazovat nové vinice. Velkými vlastníky nemovitostí jsou Nicolase Alexandre a markýz de Segur. Pierre de Rauzan položil základ pro značky Château Rauzan Segla, Château Rauzan Gassies, Château Pichon Longueville Baron a Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande.
V 18. století dává prostor pro růst export vín z Bordeaux do Ameriky. Bordeaux prožívá nebývalý rozvoj vinohradnictví až do revoluce. Británie stále dováží 10 % všech vín z Bordeaux, v této době se láhve začínají zavírat korkovými zátkami. V roce 1855 se obchodníci s vínem rozhodli vytvořit klasifikaci vín z Bordeaux, a tím rozlišovat nejkvalitnější vína. Tato klasifikace existuje dodnes jako klasifikace Grands Crus. Rok 1855 zůstává jedním z klíčových roků v historii Bordeaux. Začíná oficiální klasifikace vín, která zařazuje vína z Médoc do kategorie nejkvalitnějších vín. Již do této doby byly vína Bordeaux z Médoc, zejména odrůdy Pauillac, ceněny po celém světě. Účelem klasifikace bylo především podpořit vína Bordeaux a informovat spotřebitele o kvalitě vína a jeho cenové kategorii.
V polovině 19. století postihuje vinice Bordeaux nemoc plísní. V roce 1857 bylo objeveno působení síry na plíseň vinné révy. Průmyslová revoluce a rozvoj volného obchodu výrazně přispěla k prosperitě Bordeaux, k nárůstu výroby a zvýšení vývozu do Německa, Skandinávie, Belgie, Nizozemí a Anglie. Vývoz dosáhl vrcholu mezi lety 1865 a 1887. Koncem 19. a počátkem 20. století zažívají vinice v Bordeaux novou krizi. V dnešní době je v oblasti Bordeaux velký rozvoj vinohradnictví.