Whisky story 4/4 – světoznámé palírny
Světoznámé palírny whisky
TALISKER
Začátky měla palírna velmi náročné, ale postupem času si Talisker vybudoval kultovní pozici mezi milovnáky whisky. Whisky se vyznačuje rozvážným a štiplavým charakterem s peprným tónem v dokončení, nabírají tak na popularitě a vyhrávají prestižní ceny. Na výsledné chuti se podílí také poloha palírny, která leží na březích jezera Loch Harport.
Kotle
Palírna má dva kotle pro první destilaci a tři kotle pro druhou destilaci. Nejspíše se jedná o pozůstatek časů před rokem 1928, kdy se v palírně whisky destilovala na třikrát. Ramena, která odvádění páry z kotle ke kondenzátoru jsou rovná a nesvažují se.
Skladiště
Většina whisky se posílá zrát na pevninu, ale malá část zůstává na místě a ukládají se v tradičních skladištích, která voní vlhkou zemí a dřevem.
LAPHROAIG
Whisky, kterou lidé nenávidí, nebo si ji zamilují. Laphroaig je jedna z nejkouřovějších sladových whisky. Palírna leží v tiché zátoce na jižním pobřeží Ostrova. Při prvotní návštěvě vám udeří do nosu závan rašelinového kouře, protože jako jedna z mála palíren, má právě tato palírna svou vlastní sladovnu. Mezi další lákadla palírny patří dlouhá doba zrání a unikátní kotle.
Poloha u moře
Díky své poloze u moře má whisky jasnou chuť mořských řas.
Rašelinová voda
Palírna Laphroaig používá měkkou rašelinovou vodu z jezera Loch Kilbride, která má důležitý vliv na výrobu whisky.
Unikátní kotle
Palírna používá tři kotle pro první destilaci a čtyři kotle pro druhou destilaci ve dvou různých velikostech. Další zajímavostí je, že ramena směřují nahoru a nikoli dolů, což zvyšuje reflux během dlouhé a pomalé destilace.
Zrání ve dřevě
Sudy pro palírnu dodává Maker´s Mark, sesterská společnost palírny v USA. V poslední době používá palírna čtvrtinové sudy, které zvyšují poměr dřeva k whisky a urychlují zrání.
MACALLAN
Jako jedna z prvních palíren objevila, jak důležitý je vliv dřeva při zrání a výrově whisky. Palírna používá pro zrání dražší sudy po sherry než ty levnější po bourbonu. Charakteristikou pro palírnu Macallan, tak zůstává bohatá ořechová příchuť, kterou získá právě ze sudů po sherry. Mezi nejdůležitější faktory při výrobě patří výběr srdce – ideální část destilátu mezi překapem a dokapem. A právě tato palírna se pyšní jedním z nejlepších výběru srdce v celém Skotsku.
Kádě
Palírna používá ke kvašení kádě z kovu i dřeva.
Kotle
Pět kotlů pro první destilaci připravuje surovinu pro 10 kotlů pro druhou destilaci. Tyto kotle jsou menší a jejich unikátní tvar a velkosti maximalizují kontakt mezi tekutinou a mědí, proto mladý destilát zůstává čistý a ovocný.
Dlouhý spánek
Čtvrtina z téměř 140 000 sudů se v palírna skladuje v chladných a vlhkých místnostech s hliněnou podlahou. Ostatní sudy stojí v novém skladišti.
Chuť whisky
Tradiční Macallan má ovocný a květinový základ spolu s bohatou kořenitou a sherry chutí.
BUSHMILLS
Old Bushmills má velkou tradici. Whisky se tady destilovala již kolem roku 1608. Palírna Bushmills jde s dobou, mění se časy, mění se vybavení palírny, ale přes všechno si zachovává stejnou chuť, jakou měla, když byla Amerika ještě kolonií.
Zdroj vody
Jezero před palírnou dokresluje půvab okolí, ale hlavně sem teče potok St Colulmb´s Rill, vodní zdroj palírny, jehož vodu pijeme v místní whisky.
Sudy
Palírna používá sudy po bourbonu a sherry. Mistr míchač jezdí pravidelně do Španělska a Portugalska, kde vybírá vhodné sudy od sherry. Ke zrání Bushmills whisky se používají sudy po sherry, neboť jsou nasáklé ovocnými příchutěmi.
Trojí destilace
Palírna má čtyři kotle pro první destilaci a pět kotlů pro druhou. Destilace se provádí na třikrát a výsledný produkt je tak velmi čistý a lehký.
JACK DANIEL´S
Jde o nejlépe prodávanou americkou whisky. Od roku 1956 patří Jack Daniel´s společnosti Brown – Forman, která vlastní také jiné palírny v Kentucky. Palírna získala licenci v roce 1886, takže se bavíme o nejstarší registrované palírně v USA.
Vlastní uhlí
Palírna si vyrábí vlastní dřevěné uhlí. Javorové dřevo se pálí ve dvoře a uhlíky se poté používají při tzv. „lincolnském procesu“, při kterém se whisky před plněním do sudů pomalu filtruje přes třímetrovou vrstvu uhlí, tak aby se zjemnila a změkla.
Ručně vyrobené sudy
Jde o jednu z mála palíren, která si sama ručně vyrábí barely z nového dřeva dubu bílého. Vnitřek sudu se poté vypaluje.
Testování
Zrání závisí hodně na poloze sudu ve skladišti. Není možné předem určit, kdy bude whiskey hotová, a proto ke zrajícímu destilátu přistupuje komise, která rozhodne, zda už se má whiskey stáčet.
MAKER´S MARK
Původní palírna pochází z roku 1805, ale její moderní historie začala až v roce 1953. Palírna leží v kentuckém okrese Marion. V roce 1981 rodina firmu prodala a od roku 2005 je značka vlastnictvím skupiny Fortune Brands, stejně jako např. Jim Beam.
Obilí
Obilí do tohoto bourbonu se mísí v poměru 70 % kukuřice, 16 % pšenice a 14 % sladového ječmene. Výsledkem je decentní, jemný a hebký bourbon.
Sledování sudů
Po naplnění destilátu do sudů je nutné jeho zrání sledovat, a proto se během zrání pětkrát odebere vzorek.
Skladiště
Barely s destilátem se skladují v třípatrových skladištích a pravidelně se dokola přesouvají po skladišti, aby zrání probíhalo u vše sudů rovnoměrně.
Vosk
Po stočení whiskey do lahví se každá láhev opatří etiketou a její hrdlo se na několik sekund namočí do horkého vosku. Tím vzniká typická pečeť značky Maker´s Mark.
YAMAZAKI
Whisky Yamazaki se začala destilovat v roce 1924 a pět let poté vydala palírna svou první japonskou whisky.
Kádě
Palírna vyrábí rašelinovou, nerašelinovou a lehce rašelinovou whisky. Ve dvou kádích se tady míchají dva různé druhy zápary a používají se různé kvasinky.
Zrání
K procesu zrání se v palírně používá široká škála dřeva, přes nové dubové dřevo, dřevo po bourbonu nebo sherry. Některé whisky dokonce zrají v sudech po švestkové likéru.
Všechny díly