Whisky story 2/4 – klasifikace whisky

Druhy whisky

Na světě existuje několik různých druhů whisky. Hlavní rozdíl je mezi použitým druhem obilí a postupem výroby.

Ječmen, kukuřice, pšenice a žitou jsou hlavní obilniny. Mezi výrobní metody, které určují klasifikaci whisky patří způsob a proces destilace a doba zrání.

MALT – sladová whisky

Vyrábí se výhradně ze sladového ječmene v měděných kotlích. Jednodruhová sladová whisky, také „single malt“ označuje výrobek jedné palírny. Ve Skotsku tato whisky musí zrát minimálně tři roky.

BLEND – míchaná whisky

Směsi obilných a sladových whisky mají poměr obvykle 60% obilné a 40% sladové. V těch luxusnější se používá té sladové více. Míchané whisky tvoří 92% veškeré produkce whisky ve Skotsku.

GRAIN – obilná whisky

Destiluje se v kolonovém přístroji a to kontinuálně. Obilná whisky se většinou vyrábí z kukuřice nebo pšenice spolu se sladovým a nesladovým ječmenem.

BOURBON

Aby se whisky mohlo říkat bourbon, musí ve fázi mletí obsahovat minimálně 51% kukuřice. Zbytek už může tvořit žito, pšenice nebo ječmen. Bourbon musí zrát minimálně dva roky v nově vypálených sudech z bílého dubu.

BLENDED MALT – míchaná sladová whisky

Jednoduchá sladová whisky je výsledkem jedné palírny, míchaná sladová whisky je směsí z více palíren.

PURE POT STILL WHISKEY – pravá irská

Whisky ze směsi sladového a nesladového ječmene je čistě irskou záležitostí.

RYE – žitná whisky

Je to původní americká whiskey. Musí obsahovat min. 51% žita a zrát nejméně dva roky v nových vypalovaných sudech z bílého dubu.

TENNESSEE

Výrobní proces je velmi podobný tomu u bourbonu. Tato whiskey musí obsahovat také 51% kukuřice, ale rozdíl je ve filtrování přes hluboké lože dřevěného uhlí z javoru cukrového, kterému se říká „proces z Lincoln Country“.

Tím nejrozšířenější druhem whisky je míchaná whisky

Blended whisky je směs jedné nebo více jednodruhových sladových whisky a jedné nebo více obilných whisky.

Dnes míchaná whisky představuje přes 92% veškeré produkce Skotské whisky. A právě na vzniku míchání má velký podíl vynálezce kontinuální destilace Aeneas Coffey.

Mezi další důležité faktory, které vedly k proslavení whisky, bylo zničení vinic po celé Evropě mšičkou, které vedlo k propadu výroby francouzské brandy. První míchanou whisky vyrobil Andrew Usher kolem roku 1853

Všechny díly