Světové koktejly – Michelada
Každý kdo zná koktejl Bloody Mary mi jistě potvrdí, že tento koktejl je zcela jedinečný a nedá se s ničím jiným splést. A právě Michelada je koktejl, který se ingrediencemi i vzhledem Bloody Mary dost podobá. Tuto pálivou šílenost nemohli vymyslet nikde jinde, než v Mexiku.
Na rozdíl od Bloody Mary se však nejedná o koktejl na bázi vodky, ale o pivní koktejl.
Michelada mexický nápoj vyrobený z piva, limetkové šťávy, různých omáček (často na bázi chilli), koření, rajčatové šťávy a chilli papriček. Podává se ve vychlazené sklenici se slaným okrajem. V Mexiku existuje mnoho variací tohoto nápoje, včetně varianty s krevetami jak je vidět na obrázku níže.
Řadí se k pivním koktejlům a nefiguruje v žebříčku koktejlů mezinárodní barmanské asociace (IBU).
Náročnost přípravy
Je vcelku jednoduchá až triviální, zejména pokud máte dostatek pálivých omáček chilli, sůl, limetky a mexické pivo.
Recept na přípravu
- Připravíme si potřebné ingredience
- Rajčatový džus, nebo čerstvou rajčatovou šťávu (2.5 dl)
- Limetkový džus, nebo čerstvě vymačkanou šťávu (1,5 dl)
- Worcester (6 lžic)
- Tabasco (2-3 střiky)
- Sójovou omáčku (1 lžíce) – lze vynechat
- Mleté chilli
- Sůl
- Mexické pivo na dolití
- Led
- Plátek limetky na zdobení
- Mleté chilli smícháme na talířku se solí
- Sklenici na long drink – velký tumbler potřeme po okraji limetkou a poté položíme okrajem na talířek
- Výsledkem je solná krusta s chilli po obvodu sklenice
- Sklenici naplníme do 1/2 ledem
- Do džbánu dáme tomatový džus, limetkový džus, Worcester, Tabasco, sójovou omáčku, trochu chilli a soli, poté vše zamícháme
- Obsah džbánu nalijeme do sklenice cca do 1/2
- Sklenici dolijeme mexickým pivem a ozdobíme plátkem limety
- Drink je hotov
Přípravu koktejlu i konzumaci můžete shlédnout ve videu na konci článku.
Historie
Existují dvě populární verze původu koktejlu Michelada.
Jedna zahrnuje muže jménem Michel Ésper v Club Deportivo Potosino v San Luis Potosí v Mexiku. V 60. letech začal Ésper žádat o své pivo s limetkou, solí, ledem a brčkem v šálku zvaném „chabela“, jako by to byla pivní limonáda (limonáda). Členové klubu začali žádat o pivo jako „Michelovu limonádu“, přičemž název se postupem času zkracoval na Michelada. Postupem času byly k původnímu receptu přidány další omáčky. Dnes obsahuje stejné přísady jako chelada, ale na okraji obsahuje led a chilský prášek.
Další verze říká, že michelada je portmanteau mi chela helada . Slovo chela je v Mexiku populární výraz pro pivo. Když požádáte o chela , žádáte o studené pivo; proto fráze mi chela helada znamená „moje ledové pivo“.
Poznámka
V Mexico City se nejběžnější forma připravuje s pivem, limetkou, solí a zvláštními pálivými omáčkami nebo plátky chilli. Existuje několik dalších volitelných přísad, jako je omáčka Maggi, sójová omáčka, Tajín, worcesterská omáčka, chamoy prášek, serrano papriky nebo clamato.
V roce 2010 začali hlavní výrobci piva v USA uvádět na trh cervezas preparadas, což ilustrovalo širokou škálu receptů v kategorii chelada/michelada a potvrdilo jeho popularitu mezi latinskoamerickou populací země spolu s rostoucí popularitou nápoje mimo latinskoamerickou populaci. .
V roce 2007 začala Miller Brewing Company vyrábět Miller Chill,„světlý ležák ve stylu Chelady s nádechem soli a limetky“. Anheuser-Busch vyrábí Budweiser Chelada a Bud Light Chelada, kombinaci ležáku, clamato, limetkové šťávy a soli. V roce 2012 začala společnost Tecate nabízet Micheladu s příchutí limetky a koření. V roce 2015 vydal Cervecería Centro Americana, guatemalský pivovar, Micheladu pod obchodním názvem Dorada Draft Michelada Chiltepe. Nápoj je kořeněný chipotle paprikou, nejpoužívanější paprikou v regionu.
Nezapomeňte vše ochutnat, nejlépe při návštěvě Mexika.