Světové koktejly – Cuba Libre
Cuba Libre je společně s koktejlem Mojito ztělesněním kubánských koktejlů, patří mezi nejoblíbenější alkoholické drinky nejen u nás, ale na celém světě. Doslovný název znamená „Svobodná Kuba“ Koktejl je celosvětově známý, pro svou skvělou chuť, ve které se mísí kyselost limetek, sladkost Coca-Coly a smyslnost rumu. Dokonalá chuť učarovala početnému zástupu příznivců.
Náročnost přípravy koktejlu Cuba Libre
Příprava je tak rychlá a snadná, že ji zvládne naprosto každý. Koktejl se připravuje přímo ve sklenici.
Recept na přípravu koktejlu Cuba Libre
- Připravíme si potřebné ingredience
- Karibský bílý rum (0,5 dl)
- Limetka 1/2
- Coca-Cola
- Kostky ledu
- Do vysoké sklenice na long drink (velký tumbler) vložíme až po okraj kostky ledu, přidáme půlku limety nakrájenou na čtvrtiny, kterou předem pomačkáme aby pustila šťávu
- Přidáme rum a dolejeme Coca-Colou
- Zdobíme plátkem limety, vložíme 1-2 slámky
- Drink je hotov
Přípravu můžete sledovat na videu níže.
Historie koktejlu Cuba Libre
Jako u většiny koktejlů je původ a historie opředena barovými legendami, které se při bližším zkoumání navzájem vyvracejí. Tak tedy koktejl pochází z Havany a jeho název vznikl na přelomu 19. a 20 století během Americko-Španělské války. Koktejl byl pojmenován na Kubě, kde američtí vojáci slavili osvobození tohoto ostrova. Při oslavách jim barman namíchal drink obsahující colu, rum, limetku a led, a drink nejvíce zachutnal kapitánovi, který k popíjení vybízel i ostatní. Po pár drincích začali všichni skandovat „Por Cuba Libre!“ (za svobodnou Kubu) a tím legenda o Cuba Libre končí. Další zdroje uvádějí, že v té době na Kubě nebyla Coca-Cola vůbec dostupná a dostala se na ostrov až později.
Závěr
Tento koktejl si samozřejmě nejlépe vychutnáte v Karibiku, ideálně při návštěvě Kuby, kde je cena Coca-Coly vyšší, než cena kvalitního třtinového rumu, proto se nedivte, že kubánští barmani při přípravě koktejlů rumem opravdu nešetří a pod horkým kubánským sluncem rum rychle stoupá do hlavy.
V mnoha, zejména českých barech a klubech nazývají přiteplení barmani tento koktejl důvěrně jako „Kubíčko“, což degraduje tento výtečný koktejl a demonstruje úpadek barové kultury a úrovně personálu podniku.