Odrůdy révy vinné – F

Réva vinná a zejména její původní volně rostoucí poddruh réva vinná lesní vytvořily v průběhu posledních 3.000 let tisíce odrůd vinné révy. Zejména v dřívějších dobách vznikaly především samovolným křížením, v současné době převládá šlechtění. V tomto přehledu se zaměříme zejména na moštové odrůdy révy vinné, které jsou určeny především pro výrobu moštu a vína, Moštové odrůdy se dále dělí na odrůdy určené pro výrobu bílých vín (jde o bílé a červené odrůdy) a na odrůdy určené k výrobě červených vín (jde o modré odrůdy).

Frankovka

Frankovka je velmi stará odrůda vinné révy určená k výrobě červených vín. Odrůda Frankovka je pravděpodobně původem z Rakouska a vznikla přirozeným křížením odrůdy Gouais Blanc (Heunisch) s doposud nezjištěnou odrůdou. Odrůda Frankovka je pěstována především ve střední Evropě, má vysoké výnosy, je odolná proti plísním i mrazům. Sklizeň hroznů odrůdy Frankovka probíhá až počátkem října, ve vínu bývá travnaté aroma, větší množství kyselin i tvrdších tříslovin. Víno Frankovka má rubínovou barvu s fialovými odlesky. Chuť vína v mládí je poněkud tvrdá. Starší vína bývají kořenitá až ovocná, s projevy extraktivního vína s tóny ostružin, skořice i čokolády.

Fratava

Fratava je mladá modrá odrůda vinné révy určená k výrobě červených vín původem z jižní Moravy. Odrůda Fratava byla vyšlechtěna v roce 1973 v Moravské Nové Vsi šlechtitelem Lubomírem Glosem. Fratava vznikla křížením odrůd Frankovka x Svatovavřinecké. Víno lze přirovnat k odrůdě Svatovavřinecké, má nižší kyselinu a vysokou barvu. Odrůda Fratava dozrává středně raně, je poměrně odolná a je vhodná i do severních vinařských oblastí. Vína jsou vhodná pro konzumaci jak u mladých vín, pro výrobu směsí i pro dlouhodobé zrání. Chuť vína Fratava je plné, extraktivní s příjemnou tříslovinou a tóny zralého bobulového ovoce, švestek, marmelády a koření. Barva vína je výrazně temně červená a velmi plná. Vůně vína je kořenitá a tóny ovoce a povidel. Víno Fratava je vhodné k tmavým a kořeněným masům, omáčkám, zvěřině, pečené huse a sýrům.

Všechny díly