Punč 3x jinak
Punče, to jsou velmi jemné nápoje úžasné chuti a také velmi aromatické, používané často při slavnostních příležitostech. Kromě klasických (horkých punčů) existují také ty, které se konzumují studené a s ledem. V našich zeměpisných podmínkách však takové nápoje nemají téměř žádnou tradici.
Studené punče se konzumují zejména v tropických oblastech a jejich hlavní složkou bývá zejména třtinový rum. Studené punče se dají použít jako aperitivy, ale hodí se i pro takové to jemné celodenní popíjení, kde ovocná složka převažuje nad alkoholem. Takové nápoje bývají v horkém počasí velmi osvěžující.
V tomto článku se ale zaměříme nejen na punče tradiční, tedy horké, a představíme si i jeden studený. Jedná se o méně známé receptury punčů, kterými můžete hosty překvapit.

Zásady pro přípravu punčů
- Pro přípravu punčů používáme vždy čerstvou svařenou vodu.
- Lihoviny nikdy nelijeme přímo do vařící se vody, ale přidáváme je až nakonec, abychom zabránili odpařování alkoholu, které nastává již kolem cca 80 stupňů Celsia.
- Citrusy, resp. jejich kůru (pokud ji použijeme do rozvaru) je potřeba důkladně omýt od chemického postřiku – použijeme teplou vodu a houbičku.
- Horký punč naléváme do předehřátých punčových nebo čajových sklenic, popřípadě do sklenic s kovovou objímkou a před naléváním do sklenic vložíme nejprve kovovou lžičku, abychom zabránili prasknutí skla (pokud není určeno na horké nápoje).

Receptury punčů
Punč ze sherry a čaje (anglická specialita, horký)
| Krystalový cukr | 100 g |
| Horký silný čaj – nejlépe anglický | 500 ml |
| Sherry | 500 ml |
| Arak (anýzová pálenka) | 250 ml |
| Citron – šťáva a nastrouhaná citronová kůra | 1 citron |
| Cukr rozpustíme za stálého míchání v horkém čaji, přidáme citronovou šťávu a kůru. Vše zahřejeme k varu a odstavíme. Necháme zchladnout na cca 85 stupňů, poté přidáme sherry a arak. Zamícháme a hned konzumujeme. |

Pařížský punč (horký)
| Horký černý čaj | 1000 ml |
| Armaňak | 500 ml |
| Citronová šťáva | 3 citrony |
| Pomerančová šťáva | 5 pomerančů |
| Cukr | 200 g |
| Čaj, cukr a ovocné šťávy citrusů svaříme za stálého míchání, aby se cukr rozpustil. Necháme zchladnout na cca 85 stupňů, poté přidáme armaňak. Zamícháme a hned konzumujeme. |

Anglický punč (studený)
| Vodka – 0,5 litru |
| Bílé víno – 1 litr (sladší) |
| Rum – 1 dl. (lze i tuzemák) |
| Cukr – 100 g (krystal) |
| Vanilkový lusk – 1 ks (případně vanilkový cukr, pokud nemáme lusk) |
| Citron – 3 ks (rozkrájené na menší kousky včetně kůry, nejlépe tenká kolečka – lze využít jako ozdoba při servírování) |
| Všechny suroviny dáme do mísy, kterou přikryjeme a umístíme v chladu, denně lehce promícháme a po týdnu je nápoj připraven. Podáváme ve velkých sklenicích se spoustou ledu. Tento punč je vhodný zejména na letní zahradní oslavy. |




































