Příprava koktejlů – Servírovací sklenice
Tento postup je nazýván „stright way“. Takto (nápoj se připravuje ve sklence, ve které se též podává) se připravují drinky, které mají v receptuře uvedeny dobře pojitelné přísady. Nejčastěji to bývají sklenky typu tumbler (obsah do 30 cl), oldfashioned (u nás známá jako whiskovka) a flétna na šumivé víno. Méně častěji pak vrstvené panáky.
Výhodou tohoto způsobu přípravy koktejlů je, že nepotřebujete šejkr ani barmanskou míchací sklenici. Ingredience se odměřují pomocí barmanské odměrky (jiggeru) a lijí přímo do servírovací sklenky, zpravidla na led.
Všeobecný postup práce
- Vyberte si koktejl.
- Připravte sklenku, ve které budete nápoj nejen servírovat, ale v tomto případě také i připravovat.
- Sklenku si nejprve opět předchladíme. Předchlazení můžete provést dvěma způsoby, sklenici umístěte do mrazáku do té doby, než se potáhne tenkou ledovou vrstvou, nebo do ní ložte kostky ledu.
- Připravte si všechny suroviny uvedené v receptuře. Je-li v receptuře uvedena, připravte si ozdobnou dekoraci.
- Jestliže jste sklenici předchlazovali prvním způsobem, tedy sklenice byla umístěna do mrazáku do té doby, než se potáhla tenkou ledovou vrstvou, tak nyní do ni vložte ještě několik kostek ledu.
- V případě, že jste sklenku předchlazovali kostkami ledu, je nyní nutné pomocí straineru (barového sítka) slít přebytečnou vodu z tajícího ledu.
- Teď již můžete odměřit suroviny a nadávkovat je přímo do sklenky. Nejprve se dávkuje zpravidla destilát, nebo likér a nakonec nealkoholická složka, Pomocí barové lžičky drink opatrně promíchejte.
- Pokud je v receptuře uvedena dekorace, tak nyní drink ozdobte vhodnou dekorací a servírujte.
Collins
U těchto druhů long drinků je postup přípravy mírně odlišný – do předchlazené sklenice se nejprve vloží hůře pojitelné suroviny a promíchají se. Poté se přidá led, opět se promíchá a nakonec se přidají zbylé složky dle receptury. Tento postup je typický u přípravy Collinsů právě proto, že suroviny jsou hůře mísitelné a s ledem by je nešlo dobře promíchat.
Mojito
U tohoto koktejlu se dle receptury se nejdříve vymačkají např. citrusové plody nebo lístky máty peprné a spojí s cukrem pomocí muddleru (drtící paličky) přímo ve sklenici. Pak se přidá část lihovin a vše se promíchá pomocí barové lžíce. Poté se vloží ledová tříšť a vše zalije sodou.
Old fashioned glass
U koktejlů připravovaných v této sklenici se nejprve vkládá led do sklenky a lihovina lije na led a poté se přidávají ostatní složky koktejlu, tento postup je vhodný proto, aby se lihovina ochladila.
Flétna na šumivé víno
Používejte pouze dostatečně vychlazené sklenky – pět a méně stupňů Celsia. Víno má nízké procento objemu alkoholu a ředění vodou z tajícího ledu nesnáší. Ledu se v tomto případě vyhýbejte také z jiného důvodu. Kostky ledu by jste asi těžko vpravily do tohoto typu sklenky.
Vrstvené panáky, vrstvené míchané nápoje
Vrstvené panáky (layered shots) nejsou úplně typické koktejly. Připravují se především z likérů a v menší míře pak z destilátů. Zde musí být již vstupní surovina, tedy láhev řádně vychlazená. Led se již nepoužívá a při přípravě postupujeme opatrně a lijeme opatrně přes lžičku a z nízké výšky, aby se jednotlivé vrstvy nepromíchaly a vydržely separované. Nejhustší surovina pak přijde vždy nejníže.
Jednotlivé vrstvy musí zůstat odděleny, jedna surovina nad druhou. Každá tekutina má svoji hustotu, některá je hustější tzn. i těžší, jiná lehčí např. lihoviny a také jinou barvu, takže lze vytvářet pestré barevné kombinace. V recepturách jsou jednotlivé suroviny uvedeny podle pořadí, v jakém se mají nalévat.
Postup práce
Vždy se začíná od nejtěžší suroviny, která se nalévá přímo do sklenice – vytvoří
první vrstvu. Další vrstvy se mohou nalévat dvěma způsoby:
- Přes lžičku – barová nebo kávová lžička se vloží do sklenice buď bříškem nahoru nebo i dolů (jak to komu vyhovuje) tak, aby její hrana byla těsně u spodní vrstvy. Poté se přes ni pomalu přilévá další surovina, stejně se postupuje u dalších vrstev.
- Přímo do sklenice – sklenice se nakloní a pomocí nalévátka v láhvi naléváme suroviny po stěně sklenky od nejtěžší po nejlehčí – dle obsahu cukru.