Světové koktejly – Spicy Fifty
Koktejl Spicy Fifty (tedy v překladu pikantní či kořeněná padesátka) patří k moderním koktejlům, které se vyznačují netradičním moderním složením. Jako báze, tedy alkoholický základ koktejlu je použita vanilková vodka. Ani další suroviny, ze kterých se koktejl skládá nepatří zrovna k tradičním – likér Cordial bezový květ, medový sirup, citrónová šťáva a ke zdobení je pak použita chilli paprička. Spicy Fifty je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chutí a opravdu netradiční chuťovou kombinaci. Chuťový profil tady vypadá už podle receptury velmi zajímavě.
Koktejl Spicy Fifty patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly new era drinks (moderní koktejly).
Náročnost přípravy koktejlu Spicy Fifty
Příprava patří k těm jednodušším, pokud máte sehnané suroviny. Koktejl se připravuje v šejkru, suroviny se dávkují na kostky ledu a vše se pak scedí do nachlazené koktejlové sklenice přes strainer. Pro koktejl je se výborně hodí koktejlová sklenice na Martini (V-shape).
Recept na přípravu koktejlu Spicy Fifty
- Připravíme si potřebné ingredience
- Vanilkovou vodku (0,50 dl) – dle originální receptury
- Elderflower Cordial (0,15 dl) – bezový květ
- Čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu (0,15 dl)
- Medový sirup (0,10 dl) – směs medu a vody
- Kostky ledu
- Červená chilli paprička na zdobení, případně 2 plátky – dle originální receptury
- Do koktejlové sklenice na Martini vložíme kostky ledu a necháme jí chladit
- Do šejkru dáme kostky ledu a přidáme postupně všechny tekuté ingredience
- Krátce a intenzivně protřepeme
- Scedíme přes strainer (bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předtím odstraníme led
- Zdobíme naříznutou chilli papričkou na okraj sklenice
- Drink je hotov
Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.
Název a původ koktejlu Spicy Fifty
Spicy Fifty koktejl je skutečným mistrovským dílem. Kombinuje teplo čerstvě nakrájeného chilli s uklidňující směsí vanilky a medu.
Salvatore Calabrese, jeden z mistrů barmanů naší doby, vytvořil koktejl Spicy Fifty. Když se podíváte na seznam ingrediencí, můžete už říct, že máte před sebou jedinečnou směs chutí.
Salvatore vyvinul recept na svůj londýnský bar Salvatore at Fifty. A byl to charakteristický nápoj jejich prvního menu, když byl bar otevřen na začátku roku 2005.
„Je to jeden z mých nejprodávanějších koktejlů, jeden z mých nejslavnějších nápojů a moderní klasika sama o sobě.“
Salvatore Calabrese ve své knize „Classic Cocktails“
Základem Spicy Fifty je vodka s vanilkovou příchutí. Nyní to může znít jako neobvyklý základ pro klasický koktejl, ale v roce 2000 to bylo docela módní.
Nyní se tedy podívejme na recept na koktejl kořeněný chilli a na to, jak Salvatore Calabrese přišel s nápadem na drink.
Původní recept vyžaduje konkrétní vodku – Stolichnaya Vanil Vodka. To je vodka s vanilkovou příchutí vyrobená slavným ruským výrobcem vodky.
Kromě vodky se do směsi přidává bezinkový likér, limetová šťáva a medový sirup.
Medový sirup si snadno připravíte doma. Obvykle je vhodný poměr 1 díl medu k 1 dílu vody. U koktejlu Spicy Fifty je však doporučen poměr 2:1. Zvýšením množství medu bude sirup sladší a vytvoří bohatší texturu.
Koření v koktejlu pochází z nakrájeného červeného chilli a případně špetky pepře.
Pikantní chilli plátky jsou klíčem ke koktejlu Spicy Fifty. Salvatore popisuje jejich roli jako „… zvýraznění, takže to dává nezapomenutelnou chuť a je velmi těžké skrýt.“
Nápoj je složen tak, že postupně mění chuť a vnímání.
Nejprve dominují sladké tóny květu černého bezu, vanilky a medu. Pomalu se mění v pikantní, citrusové tóny, které překrývají sladkost a přinášejí do nápoje kyselost.
Nakonec nastupuje intenzivně kořenitá a peprná chuť, která příjemně doplňuje předchozí dvě chuťové fáze.
Není žádným tajemstvím, že Salvatore Salva Calabrese byl ovlivněn jiným barmanem, když přišel s receptem na Spicy Fifty.
V červnu 2004 vyhrál Myles Cunliffe třetí místo v UKGB Cocktail Challenge. Jeho výtvor ze soutěže s názvem MyZo vykazuje určité podobnosti se Salvatorovou Spicy Fifty.
Oba koktejly využívají Stoli Vanilla Vodku, bezový květ Cordial, citrusy a chilli. A je známo, že Calabrese si byl tohoto koktejlu vědom: Byl na fotografii s Mylesem a předával mu šek na 1000 liber za vítězství na třetím místě.
Dalším zdrojem inspirace pro Salvatore Calabrese byl Jean-George Vongerichten. Šéfkuchař s hvězdou Michelin pracoval v restauraci Rama, která se nachází ve stejné budově jako dříve bar Salvatores, nedaleko Buckinghamského paláce.
A právě pro asijskou restauraci Salvatore vytvořil menu inspirované chilli, které vede ke Spicy Fifty.