Světové koktejly – Angel Face
Koktejl Angel face, tedy v překladu „andělská tvář“ doslova mate svým názvem, protož obsahuje jen samý silný alkohol. Angel face patří k opravdu starým klasickým koktejlům, který už lehce upadl v zapomnění. Angel face je koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chutí a netradiční chuťovou kombinaci. Sílu dodává koktejlu gin, meruňkové brandy a calvados – vše ve stejném poměru. Chuťový profil tedy vypadá už podle receptury velmi zajímavě. Koktejl patří také k těm silnějším, tedy s vyšším obsahem alkoholu, protože neobsahuje vůbec žádnou nealkoholickou složku.
Přestože má koktejl dobu své největší slávy již za sebou, může být vítaným zpestřením koktejlových večírků a ani se nemusí nutně jednat o večírky, koktejl je určen k celodennímu podávání a takovému tomu lehkému celodennímu popíjení.
Koktejl Angel face patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly The unforgettables (tradiční klasika).
Náročnost přípravy koktejlu Angel Face
Příprava patří k těm jednodušším, koktejl se připravuje v šejkru, suroviny se dávkují ve stejném poměru na kostky ledu a vše se pak scedí do nachlazené koktejlové sklenice přes strainer. Vše probíhá velmi rychle. Pro koktejl je určena tradiční koktejlová sklenice.
Recept na přípravu koktejlu Angel Face
- Připravíme si potřebné ingredience
- Gin (0,30 dl)
- Meruňkovou brandy (0,30 dl)
- Calvados (0,30 dl) – francouzská jablečná brandy
- Kostky ledu
- Plátky jablka napíchnuté na koktejlové jehle na zdobení, ale není nutné, originální receptura jej neobsahuje
- Do klasické koktejlové sklenice vložíme kostky ledu a necháme jí chladit
- Do šejkru dáme kostky ledu a přidáme postupně všechny tekuté ingredience
- Krátce a intenzivně protřepeme
- Scedíme přes strainer (bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předtím odstraníme led
- Zdobíme jablkem (není nutné)
- Drink je hotov
Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.
Název a původ koktejlu Angel Face
Přestože původ koktejlu Angel face není přesně znám, hlavní hypotézy předpokládají, že se zrodil ve dvacátých letech dvacátého století ve Francii: tato teze by prokázala přítomnost calvadosu, destilátu běžně používaného ve Francii a zejména v tom, že období, kdy epidemie révokazu na evropských vinicích omezila výrobu vinné brandy.
Na tomto základě je jednou z nejčastějších hypotéz, že koktejl vytvořil Harry MacElhone, zakladatel Harry’s New York Bar v Paříži 19. července 1919 na počest oslav vítězství první světové války. První spolehlivý důkaz však pochází z roku 1930, kdy Harry Craddock zahrnul Angel face mezi recepty své knihy „Savoy cocktail book“.
Některé zdroje naznačují, že jméno pochází z názvu amerického gangstera aktivního během prohibice.