Světové koktejly – Corpse Reviver #2
Koktejl Corpse Reviver #2 (v překladu Oživovač mrtvol číslo 2) patří k opravdu starým koktejlům, jechž počátek se datuje až do časů před americkou prohibicí.
Jedná se o polozapomenutý koktejl ze skupiny oživovačů – tedy koktejlů, které měly oživit někoho, kdo již při večírku tzv. odpadl. Koktejl se skládá ze čtyř surovin ve stejném poměru – sílu koktejlu dodává gin, sladkost pomerančový likér Cointreau, kyselost citrónová šťáva a jemné aroma koření pak francouzský aperitiv Lillet blanc.
Corpse Reviver #2 je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chutí. Koktejl se výborně hodí na koktejlové večírky, kde prý údajně dokáže oživit ty co již odpadli.
Koktejl Corpse Reviver #2 patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly Contemporary classics (současná klasika).
Náročnost přípravy koktejlu Corpse Reviver #2
Příprava patří k těm opravdu jednoduchým – připravuje se v šejkru s několika kostkami ledu, poté se scedí přes strainer do vychlazené koktejlové sklenice a ozdobí kouskem pomerančové kůry.
Recept na přípravu koktejlu Corpse Reviver #2
- Připravíme si potřebné ingredience
- Gin (0,30 dl) – bílý
- Cointreau (0,30 dl) – pomerančový likér
- Lillet Blanc (0,30 dl) – francouzský aperitiv
- Čerstvou citrónovou šťávu (0,30 dl)
- Kostky ledu
- Pomerančovou kůru na zdobení
- Koktejlovou sklenici naplníme po okraj ledem a necháme jí chladit
- Do šejkru dáme kostky ledu a přidáme všechny tekuté ingredience
- Krátce a důkladně protřepeme
- Obsah šejkru scedíme přes strainer (tedy bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předem odstraníme led
- Koktejl zdobíme pomerančovou kůrou
- Drink je hotov
Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.
Název a původ koktejlu Corpse Reviver #2
Corpse Reviver č. 2 patří do rodiny koktejlů před prohibicí, které byly konzumovány za hlavním účelem probudit pijáka z mrtvých. Jinými slovy: Měly léčit kocovinu, zvýšit vitalitu a jinak zlepšit ráno.
Oživovače mrtvol lze vysledovat přinejmenším do 70. let 19. století, přičemž mnoho z nich bylo ztraceno v čase. Tato verze je nejznámějším receptem, i když Corpse Reviver č. 1 (koňak, Calvados, sladký vermut) je stále v rotaci a těší se občasnému umístění na barové menu.
Stejně jako mnoho koktejlů z éry prohibice, Corpse Reviver č. 2 upadl v průběhu desetiletí do neznáma, ale byl resuscitován během aughts, kdy barmani hledali inspiraci v historii. Jeho přijetí bylo řízeno zahrnutím nápoje do knihy Harryho Craddocka „ The Savoy Cocktail Book “, klíčového svazku původně vydaného v roce 1930, který moderním pijákům představil desítky klasických nápojů.
Tento pick-me-up obsahuje gin, Lillet blanc (francouzský aperitiv), pomerančový likér a čerstvou citronovou šťávu. Tato jemně vyvážená kombinace je rozdělena na stejné díly, protřepána s ledem a podávána ve sklenici, která byla opláchnuta absintem, což je technika, která nápoji dodává aroma a pouze náznak anýzové chuti. Výsledkem je kyselá, studená a osvěžující, přesně to, co potřebujete na začátek dne – nebo večer, pokud dáváte přednost konzumaci alkoholu, když slunce zapadá.
Dnes je Corpse Reviver č. 2 oblíbeným příslušenstvím v řemeslných koktejlových barech a příležitostnou možností v brunch barech, které zahrnují schopnost nápoje nastartovat ráno. Pokud si ho objednáte, nezapomeňte, že koktejl je silnější, než chutná. Jste-li na pochybách, dbejte na Craddockovo varování: „Čtyři z nich pořízené v rychlém sledu znovu oživí mrtvolu.“