Svařené portské víno – Horké portské
Portské je samo o sobě výborné pití, patří k dezertním fortifikovaným vínům, které obsahují mnohem více alkoholu než běžné víno. Portské se dá pít celoročně při pokojové teplotě.
Ovšem v zimních měsících může být výbornou volbou svařené portské víno. Je to vlastně obdoba toho čemu u nás říkáme svařené víno, jen trochu silnější a sladší. Ovšem minimálně stejně chuťově výborná.
Svařené portské je také oblíbený nápoj nejen na českých, ale i zahraničních horách, který je vhodný k večernímu posezení u krbu po celodenním lyžování. Svařené portské vás zahřeje i při procházce chladným městem.
Jeho výroba je stejně jednoduchá, jako příprava klasického svařeného červeného vína.
Jen název svařené portské je nepřesný. Víno vůbec neprochází varem, je jen ohřáté, ale o tom níže.
Jaké portské zvolit?
Pokud si hodláme připravit svařené portské víno, je nejvhodnější volbou typ Ruby (viz obrázek) a důvod je jednoduchý, patří mezi portskými k nejlevnějším. Můžete použít i jakékoliv jiné portské víno, ovšem na rozdílu v chuti to po přidání aditiv (koření a citrusy) stejně nemáte šanci poznat. Kvalitnější a dražší, například 10ti letá portská vína si raději vychutnejte při pokojové teplotě samostatně.
Klasický recept
Recept není dogma, lze jej upravovat a jednotlivé suroviny vynechávat a přidávat podle vaší chuti.
Připravíme si základní suroviny – cca 4 porce
- Portské ruby – jak už je uvedeno výše, víno je už dostatečně sladké, 1 láhev (750 ml)
- 3 kousky skořice (dle chuti)
- 1 ks badyán
- 6 kusů hřebíčku (opět dle chuti)
- cca 2-3 polévkové lžíce cukru – pouze pro příznivce hodně sladkých chutí
- jeden pomeranč
- vodu (2 dl)
Pracovní postup
- Do hrnce dáme vodu, přidáme koření a zahříváme
- Máme čas důkladně umýt pomeranč od chemického postřiku, poté z prostředku pomeranče odkrojíme 4 velká kolečka (ta vložíme do sklenic, nebo šálků z varného skla s oušky) a zbytek pomeranče nakrájíme na kousky a také vložíme do hrnce i s kůrou.
- Obsah hrnce necháme společně s kořením a pomerančem projít několik minut varem. Je důležité, aby se koření vařilo – když se nevaří, nepustí silice, tedy kýženou aromatickou chuť, kterou potřebujeme dostat do rozvaru. Postačí na to cca 3 minuty.
- Pokud máte rádi sladké chutě, přidejte cukr. Sladit je samozřejmě možné i později individuálně, každý šálek zvlášť.
- Přidáme do hrnce portské a vše důkladně rozmícháme. Je potřeba dávat pozor, abychom nepřesáhli teplotu cca 78 stupňů Celsia – to je teplota, kdy se začíná odpařovat alkohol, což rozhodně nepotřebujeme. Pokud možno použijte teploměr, opravdu se to bez něj špatně odhaduje. Směs se v žádném případě nesmí začít vařit, protože by veškerý alkohol vyprchal.
- Obsah hrnce nechte lehce prohřát a poté rozdělte do skleněných šálků. můžete ho lít naběračkou přímo na plátky pomeranče v šálcích.
- Svařené portské víno je hotové. Konzumujeme ho horké, ihned po přípravě.