Světové koktejly – Whiskey Sour

Whiskey Sour je nejznámější klasický koktejl s použitím vaječného bílku. Sladko kyselá chuť zjemněná vaječným bílkem s velkou porcí bourbonu, nebo whisky a pěnou z vyšlehaného bílku na hladině.

Náročnost přípravy koktejlu Whiskey Sour

Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se dají do šejkru a důkladně se promíchají.

Recept na přípravu koktejlu Whiskey Sour

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Whiskey (lze použít jakoukoliv, popřípadě nahradit burbonem (0,5 dl)
    • Cukrový sirup (0,15 dl)
    • Čerstvou limetkovou šťávu (0,3 dl)
    • Vaječný bílek (0,2 dl) – nemusí být, ale bez něj to prostě není ono
    • Led
    • Koktejlovou třešni, plátek citrusu na zdobení
  2. Všechny tekuté suroviny dáme do šejkru spolu s několika kostkami ledu a důkladně dlouze vyšejkrujeme.
  3. Spolu s několika kostkami ledu přelijeme obsah šejkru do sklenice na whisky (old-fashioned glass)
  4. Zdobíme plátkem koktejlovou třešní, můžeme přidat i plátek citrusu
  5. Drink je hotov

Původ a historie koktejlu Whiskey Sour

Pokud bychom se pídili po historii toho koktejlu můžeme se dostat hodně daleko. Něco na tento způsob již míchali námořníci v 18.století na svých plavbách. Námořníky velmi často trápily kurděje, což je nemoc z nedostatku vitamínu C. A ovoce, ze kterého vitamíny mohli získat, rychle podléhalo zkáze. Proto si námořníci zakonzervovali ovocnou šťávu rumem, někdy také ginem nebo whisky, whiskey. V podobě tak jak ho známe dnes se můžeme dočíst někdy v roce 1870 ve wisconsinském deníku.

Může to tak skutečně být, nebo to jsou vše jen barové legendy, kdo ví jak to tenkrát bylo.

Závěr

Whiskey Sour patří ke klasickým koktejlům z whisky a nemusíme zůstávat pouze u skotské, lze použít i americkou, irskou, japonskou, kanadskou, nebo i burbon.

Bílek ke koktejlu neodmyslitelně patří a bez něj nelze vyšlehat hustou pěnu na povrchu tohoto koktejlu. Býval někdy vynechávám z důvodu obav před salmonelou. Proto používejte čerstvé vejce. Pokud nejsou k dispozici, lze použít bílky i pasterované.