Alkoholová encyklopedie – Z
Alkoholová encyklopedie obsahuje slovník pojmů a výklad rozličných nápisů a zkratek.
Tyto bývají nejčastěji uvedeny přímo na etiketách a vinětách rozličných lahví s destiláty, likéry, víny a vůbec lihovinami všeobecně. Setkat se s nimi také můžete v nápojových lístcích barů a restaurací. Některé z nich pak označují geografické určení, zemi původu, technologii výroby a specifický způsob zpracování produktů.
Jejich znalost vám usnadní výběr alkoholu tak, abyste při jeho nákupu a objednávání vždy věděli, co přesně si kupujete a vyhnuli se tak případnému překvapení, či snad dokonce zklamání.
- Zápara
Cukrovitá tekutina získaná z pomletého sladového šrotu.
- Zbytkový cukr
Tento pojem asi většina z vás zná z výroby respektive pití vína. Jedná se o cukr, který není zcela prokvašen v průběhu fermentace na alkohol a tedy část cukru je i ve výsledném víně. Zbytkový cukr ve víně poznáme dle etikety, kde je zapsána jeho hodnota a dále označení suché, polosuché, polosladké, sladké.
U rumu neexistuje pojem zbytkový cukr ani jeho označování. Všechen zbytkový cukr, který v průběhu fermentace neprokvasí, zůstává jako stillage (zbytek pevných látek) na dně destilačního přístroje po destilaci. Výsledný rum tedy neobsahuje žádný přirozený cukr. Pijete-li sladký rum, vězte že byl doslazen uměle po výrobě nějakou formou cukru či cukrového sirupu apod.
- Zcukření
Vznik cukru během sladování a namáčení ječmene, kdy se uvnitř zrna uvolňuje enzym diastáza, jehož působením se škrob štěpí na cukr.
- Zkvasitelné cukry
Cukry, které je při kvašení možné přeměnit na alkohol. U melasy to jsou fruktóza, glukóza a sacharóza.
- Zrání (staření)
Jedná se o uchování destilátu ve dřevěném sudu. Zrání napomáhá k odstranění nechtěných částí chuťového profilu. V průběhu zrání probíhají chemické reakce mezi destilátem a dřevem. Kyslík pronikající do sudu pomáhá k rozvoji nových či vylepšování stávajících chutí.
- Žitná whiskey
Lihovina vyráběná podobným způsobem jako bourbon, ale za použití nejméně 51% žita.
Všechny díly
- Alkoholová encyklopedie – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – A – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – B – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – C – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – D – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – E – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – F – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – G – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – H – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – CH – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – I – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – J – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – K – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – L – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – M – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – N – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – O – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – P – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – Q – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – R – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – S – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – T – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – U – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – V – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – W – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – X – ALKOHOL DRINK
- Alkoholová encyklopedie – Z – ALKOHOL DRINK