Koktejl Houba – Víno s Colou

Houba je český název pro alkoholický koktejl původem ze Španělska, kde se mu říká Calimocho. Je oblíben zejména mládeží v celém Španělsku.

Drink se pije převážně na ulici či pláži, kde se mládež schází s vlastním alkoholem, čemuž se říká Botellón. V některých barech se tento drink servíruje ve specifickém namrazeném džbánu zvaném Porron.

Náročnost přípravy koktejlu Víno s Colou

Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se pouze nalijí do džbánu. koktejlu

Recept na přípravu koktejlu Víno s Colou

Poměr surovin je variabilní a pohybuje se od 1/3 vs. 2/3 oběma směry, tak i 50/50. Dle vlastní chuti.

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Červené víno (0,5 l) – volíme spíše sladší a mělo by být dobře vychlazené
    • Coca-Colu (0,5 l) – vychlazenou
    • Kostky ledu – nemusí být
  2. Do skleněného džbánu vložíme led, nalejeme červené víno a Coca-Colu, samotný džbán také můžeme předem vychladit v mrazícím boxu, nebo chladničce
  3. Poté ze džbánu rozléváme do sklenic
  4. Drink je hotov

Výběr surovin pro koktejl Víno s Colou

I když mnozí nebudou souhlasit, do tohoto koktejlu patří výhradně stolní víno. Důležitá je ale jeho kvalita. Volit bychom měli červené, sladší a zemitější.

Dražší přívlastková vína si necháme na jinou příležitost, protože Coca-Cola spolehlivě chuť vína v tomto koktejlu přebije a tak bychom si ho stejně nevychutnali.

Coca-Colu lze pak nahradit Pepsi, nebo i jiným colovým nápojem.

Původ koktejlu Víno s Colou

Ve Španělsku se mu říká Calimocho. Jeho vznik se datuje kolem roku 1970 v Baskicku.

Podle legendy vznikl název Kalimotxo během baskitských slavností Puerto viejo. Prodejci vína v jednom ze stánků zjistili, že jejich víno je zkyslé, a tak se jim ho nedařilo prodávat. Proto se ho rozhodli smíchat s kolou a pojmenovali jej podle přezdívek dvou přátel Kalimero (podle postavy kuřete) a Motxo. Během dalších let se tento název rozšířil do celého Španělska.

Drink byl již však i dříve znám pod různými názvy jako Rioja Libre nebo Cuba Libre del pobre (pro chudé). V Barceloně byl tento drink znám pod jménem El Cubata Gitano.

Závěr

Tento koktejl je oblíbený zejména mezi mládeží a studenty zejména pro svojí příznivou cenu a snadnou přípravu. Je to typický párty drink a v horkém podnebí Španělska je připravován i do PET lahví, které se chladí v lednicích a jsou tak připraveny k pití na ulicích či plážích.

Lokální a krajové názvy koktejlu Víno s Colou

  • Španělsko – Calimocho, Kalimotxo
  • Chile – Jote
  • Jižní Afrika – Catemba,
  • Maďarsko – Vadász
  • Chorvatsko, Slovensko – Bambus 
  • ČR – Houba, Bambus
Koktejl Houba