Osvěžující koktejl Lemongrass Gin Fizz

Přinášíme vám recepturu na další ginový koktejl, který vás zaujme už jen svojí intenzivní vůní.

Pokud už máte dost napito ginových koktejlů gin tonik a gin fizz, zkuste tuto osvěžující variantu, která doslova voní i chutná svěžestí a v tomto případě má tuto svěžest na svědomí lemongrass, tedy citrónová tráva, respektive likér s její chutí, který je součástí tohoto koktejlu.

Koktejl se tradičně připravuje jako long drink.

U koktejlů s přízviskem fizz toto fizz v názvu lze přeložit jako šumění, či šumivý.

V praxi tyto koktejly obsahují jako šumivou složku nejčastěji sodovou vodu.

Náročnost přípravy koktejlu Lemongrass Gin Fizz

Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se v šejkru krátce a intenzivně protřepou.

Recept na přípravu koktejlu lemongrass Gin Fizz

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Gin (0,5 dl)
    • Lemongrass likér (0,2 dl)
    • Citrónovou šťávu (0,2 dl)
    • Cukrový sirup (0,2 dl)
    • Sodovou vodu na dolití
    • Led
    • Plátek citronu na zdobení
  2. Sklenici na long drink naplníme po okraj ledem a necháme chladit.
  3. Všechny tekuté suroviny, kromě sody, dáme společně s několika kostkami ledu do šejkru a řádně vyšejkrujeme, dokud se šejkr neorosí. Poté přelijeme obsah šejkru do sklenice ze které předtím vyjmeme led.
  4. Dolijeme sklenici sodou.
  5. Obsah sklenice jen lehce promícháme barmanskou lžičkou, abychom nepřišli o bublinky.
  6. Zdobíme plátkem citronu.
  7. Drink je hotov.

Poznámka

Alternativně se koktejl dá připravit se syrovým vaječným bílkem. Ovšem v současnosti se od používání syrových vajec spíše ustupuje.

Pokud byste ale trvali na této alternativní receptuře se syrovým vaječným bílkem, je velmi jednoduché jí připravit. V takovém případě je potřeba důkladnější, delší šejkrování, aby z bílku vznikla hustá pěna, jako je tomu u přípravy klasického koktejlu Gin Fizz.

Více se dočtete zde – Světové koktejly – Gin Fizz – ALKOHOL DRINK.

Likér lemongrass je pak běžně v prodeji a obsahuje cca 15% alkoholu – viz foto níže.

Lemongrass

Citronová tráva je vytrvalá, statná rostlina. Vytváří mohutné trsy tenkých a dlouhých šedozelených listů, které dorůstají do výšky až 150 cm. Protože tato rostlina tvoří jen málokdy semena, množí se především vegetativně. Všechny části citronové trávy jsou charakteristické silně citronovou vůní.

Citronová tráva obsahuje flavonoidy působící jako antioxidanty. Díky obsaženým látkám lze tedy citronovou trávu zařadit i mezi léčivé rostliny.

Citronová tráva se využívá do kosmetických přípravků, k výrobě parfémů, solí do koupele, esenciálních olejů či k přípravě lahodného citronového čaje. V asijské kuchyni se používá k dochucování pokrmů. Do jídel se obvykle využívají cibulovité konce trávy, které se nakrájí na plátky.

Tužší stonky jsou používány jako koření. Obvykle se citronová tráva kombinuje s česnekem, koriandrem, paprikou či šalotkou. Lze ji využít v čerstvém, zmraženém, sušeném i konzervovaném stavu, výrazné citronové aroma tím neztrácí. Je také přidávána do vonných tyčinek, protože odpuzuje hmyz.

Snižuje cholesterol v krvi, působí blahodárně na nervové choroby, horečky, malárii a chřipky. Čaj z listů citronové trávy usnadňuje trávení, zvyšuje schopnost koncentrace, stimuluje laktaci a napomáhá detoxikovat játra, močový měchýř a ledviny. V roce 2006 zjistil výzkumný tým Ben Gurionovy univerzity v Negevu v Izraeli, že užívání citronové trávy způsobuje programovanou smrt nádorových buněk, zatímco normální buňky jsou ponechány nepoškozené.