Jak se vyznat v čaji 10/10 – Ledový, instantní a ovocný čaj
Ledový čaj
Ledový čaj, či anglicky ice tea je jeden ze způsobu podávání čaje. Ledový čaj se podává studený, obvykle ve sklenici s ledem, jakožto osvěžující nápoj, například v letních měsících.
Existuje mnoho variant ledového čaje. Základem může být kterýkoliv typ čaje, např. zelený, černý, jasmínový, kombucha, případně i nečaje jako je bylinkový, rooibos, ad., který se podává chlazený. Do ledového čaje se může přidat cukr, sirup nebo jiné sladidlo, nebo ho ochutit ovocnou šťávou, nejčastěji citrónem nebo broskví, případně kořením a bylinkami (např. máta, skořice, hřebíček, ibišek ad..
Ledový čaj lze vyrobit metodou cold brew, tedy dlouhého louhování čajových lístků ve studené vodě, nebo pomocí horké vody jako normální čaj, který se poté ochladí v ledničce.
Existují také komerční značky ledového čaje prodávané v lahvích nebo plechovkách, avšak průmyslově vyráběné ledové čaje však často bývají špatné kvality, obsahují většinou méně než 0,2 % čajového extraktu.
Historie ledového čaje
Populární příběh o vzniku ledového čaje tvrdí, že byl poprvé představen jakožto osvěžující nápoj majitelem čajové plantáže Richardem Blechyndenem na světové výstavě v St. Louis (St. Louis World Fair) v roce 1904. S touto výstavou je spojena legenda, že návštěvníci výstavy odmítali Blechyndenův horký čaj kvůli horku, proto Blechynden do čajů hodil kostky ledu, aby alespoň nějaké prodal. I přesto, že ledový čaj byl na výstavě v St. Louis skutečně podáván, není pravda, že by zde byl představen poprvé. V Anglii se od 19. století podával studený čaj s alkoholem, kterému se říkalo punch. Již v roce 1890 se v časopise Nevada Noticer v článku o velkém setkání veteránů konfederační armády ve městě Nevada v Missouri objevuje zmínka o podávání ledového čaje. Studený čaj se ovšem tradičně podával v domácnostech na Americkém jihu podával již dlouho před výstavou, zhruba od poloviny 19. století.
Po světě se začal ledový čaj šířit až po vynalezení a rozšíření lednice a mrazáku. Ledový čaj se tak začal podávat i v zemích se silnou čajovou kulturou, jako je Čína a Turecko.

Instantní čaj
Instantní neboli rozpustný čaj se vyrábí ještě tam kde vyrostl zpracováním výluhu a odstraněnním vody.
Instantní čaj neboli čaj z granulí vzniká spařením lístků čaje, aby se vylouhovaly vonné látky. Poté se lístky vyhodí a tekutina se zpracovává na pevné, suché granule odpařením vody, zmrazením nebo filtrací přes membrány.
Lze to několika způsoby:
- Nejčastější je sprejové sušení, kdy se rozstřikuje koncentrát ve vysoké věži směrem dolů a směrem nahoru fouká horký vzduch. Výsledkem je že dolů sněží hnědý prášek, bez vody.
- Druhý je systém vymražování zvaný Freeze dried, tuto technologii má několik málo firem a jejich kapacita stěží stačí zásobit vyspělé trhy a u nás se téměř neprodává.
- Nejméně kvalitní způsob je granulace – aglomerace, kdy se čaj smíchá s nosičem, nejčastěji glukózou a vytvoří velké nafouklé granule, které budí zdání kvality, ale je tomu naopak. Čaje je tam pramálo nebo vůbec, a často je to mícháno s karamelovým kulérem a čajovým aroma, tzn, s čajem to nemá nic společného. Poznáte podle nápisu čajový nápoj, nikoliv instantní čaj.

Roibos a další přírodní nečaje
Stále více oblíbeným se poslední dobou stává „čaj“ rooibos. Vyrábí se v podobě sypané i v sáčcích. Nabízejí jej čajovny, speciální obchody i supermarkety, a to buď čistý, nebo s různými příchutěmi jako med, vanilka, různé druhy ovoce.
Keř rooibos roste v Jižní Africe, lístky této byliny se začaly do Evropy dovážet už před více než sto lety a postupem času si nápoj získal mnohé příznivce.
Nápoj, který se z této byliny připravuje, je velmi podobný čaji a pro mnoho lidí má velkou výhodu: neobsahuje totiž kofein. Mohou ho tedy bezstarostně pít i malé děti a všichni, kteří kofein ze zdravotních nebo třeba i náboženských důvodů odmítají. Obsahuje vysoké množství minerálů, působí proti bolesti hlavy, tlumí napětí, dobře se po něm usíná a podporuje hubnutí.
Ostatní nečaje
- Honeybush je v překladu, medový keř je divoce rostoucí, neprávem opomíjený bratr rooibosu. Roste ve vysokých polohách Jižní Afriky, je citlivý na případné využívání chemických hnojiv, proto je čaj z něj vyrobený stoprocentně přírodní. Je sladší, má medovou chuť a účinky na zdraví podobné jako rooibos.
- Maté je nejoblíbenější nápoj Jižní Ameriky, říká se mu „zelené zlato indiánů“. Pěstuje se v Argentině, Brazílii, Chile, Paraguayi a v Uruguayi. Maté obsahuje kofein, který v kombinaci s dalšími látkami povzbuzuje organismus více než káva nebo pravý čaj. Nechybějí mu ani mnohé vitaminy a minerální látky. Jeho pití působí močopudně, podporuje trávení a pomáhá odbourávat tuky v těle.
- Lapacho je přírodní produkt z vnitřní kůry stromu lapacho. Roste v Jižní a Střední Americe. V Brazílii je přirovnáván k božskému pokrmu, který léčí nejen pitím, ale i zábaly. Čistí organismus, posiluje srdce a krevní oběh, mírní bolest, podporuje zdravý spánek. Čaj se pije vlažný až chladný, chuť by měla být po vanilce a trochu kouřová. Pokud čaj chutná hořce, je příliš silný.

Ovocné čaje nejsou čaje
Přestože se hovoří o čaji, nemají s ním nic společného. Základ nápoje netvoří listy čajovníku, ale sušené lístky, květy či plody různých druhů ovoce a jiných bylin. Nejčastěji to bývají ibišek, šípek, pomerančová kůra a jablko.
Ibišek se do nápojů přidává pro svoji charakteristickou červenou barvu a nakyslou chuť, šípek pro značné množství vitaminu C, pomerančová kůra dodává jemně hořkou příchuť. Jablko neovlivní barvu nápoje, zato jej osladí, a vyrovná tak nakyslou chuť ibišku.
Ovocné čaje jsou vhodné pro každého, především pro děti. Protože neobsahují kofein, lze je pít bez omezení. Jsou velmi oblíbené, ideálně hasí žízeň, osvěží, a bývá v nich vitamin C, mohou se pít za tepla i za studena.
Připravují se velmi jednoduše: jedna čajová lžička směsi nebo jeden nálevový sáček na šálek se zalije vroucí vodou a nechá osm až deset minut louhovat. Je možné jej osladit cukrem nebo medem, hodí se výborně také k přípravě různých míchaných nápojů v kombinaci s ovocnými šťávami nebo alkoholem, v horkých letních dnech i k výrobě ledového čaje.

Čaj sáčkový nebo lisovaný
U nás je nejrozšířenější sáčkovaný čaj, který vznikl téměř před sto lety v Americe. Jistý obchodník si všiml, že po třídění čajových lístků zůstává na dně síta prach a malé úlomky, které se vyhazují.
Zkusil prach zabalit do sáčků z hedvábí. Zjistil, že čaj nepronikne ze sáčku do nápoje, nápoj je chutný, vždyť je ze stejné rostliny jako větší lístky, navíc je jeho příprava rychlá a snadná. Hedvábí pak bylo nahrazeno gázou a posléze papírem. Sypaný čaj se dělí do tříd podle velikosti lístků. Největší lístky jsou nejkvalitnější.
Lisovaný čaj vzniká tak, že se zelené lístky nejdříve napaří, pak se lisují do různých tvarů (koláčky, mističky, hnízda a kuličky) a nechají vysušit.
Nejčastěji se lisuje čaj Pu-erh, který proslul i příznivými účinky na zdraví. Údajně zlepšuje zažívání, pomáhá při poruchách trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a posiluje imunitu organismu. Na jeden šálek se dávají maximálně tři gramy čaje, zalévá se vroucí vodou a nechává se louhovat dvě až pět minut. Jeho nálev má tmavě hnědou barvu, zemitou až kouřovou chuť a zatuchlou vůni.
Long island iced tea
Tahle záležitost nemá s čajem mnoho společného. Jedná se o poměrně silný koktejl z pěti různých druhů alkoholu, který čaj pouze připomíná svým vzhledem a nese název podle stejnojmenného ostrova ve státě New York v USA.
Více se dočtete zde:
Berber whiskey
Zde se nejedná o žádný alkoholický nápoj a někdy vlastě ani o čaj. Označení vzniklo jako synonymum setkávání, při kterých se v angloamerickém světě obvykle popíjí whiskey.
Berber whiskey, známá také jako marocký mátový čaj nebo „voda života“, je tradiční nápoj v severní Africe, který se pije při každém setkání přátel a vyjadřuje místní pohostinnost, nikoliv pro alkohol. Nejedná se o alkoholický nápoj, ale nejčastěji o čaj silný výluh ze zeleného čaje a z máty. Bývá také doplněn o značné množství cukru. Někdy se do něj přidávají i další bylinky a koření.

Všechny díly
- Jak se vyznat v čaji 1/10 – Pěstování a druhy čaje – ALKOHOL DRINK
- Jak se vyznat v čaji 2/10 – Zdravotní benefity čaje – ALKOHOL DRINK
- Jak se vyznat v čaji 3/10 – Čajová historie a legenda – ALKOHOL DRINK
- Jak se vyznat v čaji 4/10 – Historie čaje v Číně – ALKOHOL DRINK
- Jak se vyznat v čaji 5/10 – Historie čaje v Indii – ALKOHOL DRINK
- Jak se vyznat v čaji 6/10 – Historie čaje v Japonsku – ALKOHOL DRINK
- Jak se vyznat v čaji 7/10 – Příprava a kvalita čaje – ALKOHOL DRINK
- Jak se vyznat v čaji 8/10 – Příprava a skladování čaje – ALKOHOL DRINK
- Jak se vyznat v čaji 9/10 – Bubble tea a Tatratea – ALKOHOL DRINK
- Jak se vyznat v čaji 10/10 – Ledový, instantní a ovocný čaj – ALKOHOL DRINK