Letní osvěžující drinky s melounem 2/2

Druhým dílem pokračujeme v představení osvěžujících letních drinků, jejichž základní složkou je vodní meloun.

Receptů na melounové drinky je nespočet a také se s melounem skvěle experimentuje. Nemusí jít o nic extra složitého, pouze o variace klasických koktejlů. Můžete dát do melounové šťávy třeba trochu rumu, šumivého vína, vodky nebo jiného alkoholického nápoje a vzniknou chuťově zajímavé kombinace, které zajisté oceníte a to nejen během léta, což je sezona melounů.

Pojďme tedy rovnou k recepturám.

Opilý meloun

Opilý meloun je typický party drink, nebo party dezert chcete-li. Alkohol se v melounu postupně naváže na vodnatou dužninu melounu, která se následně konzumuje.

Typicky a nejčastěji se používá vodka a pak rum. Ale lze samozřejmě použít i jiné destiláty, jako jsou například brandy, whisky, tequila, apod. Je to jen na vás a na vaší chuti.

Postup práce při přípravě opilého melounu

  1. Připravte si opravdu velký vodní meloun a láhev zvoleného destilátu.
  2. Meloun lehce seřízněte na jedné straně, aby měl stabilní základnu a nepřevalil se.
  3. Víčko z lahve destilátu obkreslete na horní část melounu.
  4. Vyřízněte do melounu úzkým nožem otvor podle obkresleného víčka a vydlabejte také trochu dužiny, abyste vytvořili dostatečný prostor a do do melounu se vešlo celé hrdlo láhve s destilátem.
  5. Hrdlo láhve zasuňte do melounu. Je při tom potřeba trocha šikovnosti, abyste nerozlili zbytečně mnoho vodky mimo. Lahev by směla směřovat dnem vzhůru.
  6. Meloun nechte nasáknout do sebe celou láhev destilátu. Může to trvat v závislosti na okolnostech až den.
  7. Poté láhev vyjměte a meloun dejte na několik hodin do lednice vychladnout.
  8. Poté ho nakrájejte a servírujte, jako běžný meloun.
  9. Konzumujte s rozumem, obsah alkoholu je poměrně vysoký.

Postup práce můžete shlédnout ve videu níže.

Melounový džus a smoothie

Toto je polotovar, který lze samozřejmě samostatně konzumovat, nebo použít jako základ pro přípravu koktejlů.

Základ výroby je stejný, je potřeba rozkrojit meloun a vydlabat jeho dužinu. Pokud chcete melounovou šťávu, umístíte dužinu do odšťavňovače. Při přípravě smoothie zase použijte mixér. Melounová šťáva je ochuzena o vlákninu, která je obsažena právě v dužině.

Vhodnější variantou tak je vyrobit si smoothie, které bude obsahovat i vlákninu. Pokud máte meloun se semeny, je potřeba je nejprve odstranit, jak jsme si ukázali v minulém díle tohoto článku.

Aby byla šťáva nebo smoothie ještě více osvěžující, přidejte trochu limetkové nebo citronové šťávy, máty a led. Pokud je chuť nápoje příliš intenzivní a silná, lze jej naředit vodou či sodou.

Variace klasických koktejlů s melounem

Daiquiri melon

Daiquiri je klasický koktejl, který se skládá z bílého kubánského rumu (0,45 dl), čerstvé limetkové šťávy (0,2 dl) a cukrového sirupu (0,05 dl). V melounové verzi je část limetkové šťávy nahrazena melounovým džusem.

  1. Do koktejlové sklenice dáme led a necháme jí chladit.
  2. Do šejkru dáme pár kostek ledu, přidáme všechny tekuté ingredience a protřepeme.
  3. Ze sklenice vyndáme led a nalijeme do ní obsah šejkru přes strainer, tedy bez ledu.
  4. Zdobíme plátkem melounu.

Více informací o koktejlu Daiquiri se dočtete zde – Světové koktejly – Daiquiri – ALKOHOL DRINK.

Mimosa melon

Mimosa je klasický koktejl, kde 1/2 tvoří šumivé víno a 1/2 čerstvá pomerančová šťáva, která je v tomto případě nahrazena šťávou melounovou.

  1. Připravíme si melounový džus nebo smothie, pokud chceme koktejl s vlákninou, podle receptury výše.
  2. Do flétny na sekt nalijeme do jedné poloviny vychlazený melounový drink.
  3. Sklenici dolejeme sektem či šampaňským, opět řádně vychlazeným.
  4. koktejl můžeme ozdobit kouskem melounu.

Více informací o koktejlu Mimosa se dočtete zde – Šumivý koktejl – Mimosa – ALKOHOL DRINK.

Moscow mule melon

Moscow mule je klasický koktejl, který se skládá z vodky (0,5 dl), limetky (šťávy z 1/2) a zázvorového piva (1 dl). Jeho zvláštností je, že se neservíruje v klasické sklenici, ale v měděném plecháčku. V melounové verzi ještě originální recepturu doplníme o melounový džus (cca 1 dl).

  1. Do měděného plecháčku (pokud nemáme použijeme sklenici velký tumbler) vymačkáme šťávu z poloviny limetky.
  2. Přidáme vodku.
  3. Přidáme melounová džus.
  4. Doplníme ledem až po okraj.
  5. Zalijeme zázvorovým pivem a lehce promícháme barmanskou lžičkou
  6. Zdobíme plátkem limety, případně plátkem zázvoru.

Více informací o koktejlu Moscow Mule a o tom, proč se servíruje v měděném plecháčku se dočtete zde – Světové koktejly – Moscow Mule – ALKOHOL DRINK.

Všechny díly