Víno s mlékem a další netradiční koktejly s vínem

Koktejly s vínem mohou být neobyčejně chutné a lahodné, receptury na ně ty najdete na tomto webu:

A pak jsou také koktejly netradiční, zvláštní, až dokonce bizarní. To ovšem neznamená, že nemohou výborně chutnat. Mohou být výborné, osvěžující a dokonce i excelentní, jen ta kombinace surovin může působit zvláštně a většinu lidí by ani nenapadlo, že něco takového vůbec kombinovat jde.

Milovníci netradičních chutí ale tvrdí, že právě takové nečekané kombinace chutnají nejlépe.

Červené víno s Coca-Colou

Fenomén devadesátek v podobě červeného vína s colou si své příznivce najde i dnes. Lidově se mu říká houba a na Slovensku se pro změnu vžil název bambus.

Poměr surovin bývá nejčastěji 50/50, tedy 1:1. Často se ale míchá i v poměru 2:3. Řídit se samozřejmě můžete vlastní chutí a samozřejmě také kvalitou vína.

Pokud budeme pátrat po původu tohoto koktejlu, zjistíte, že nejspíš vznikl v 70. letech ve Španělsku, kde je pod názvem Calimocho oblíbený dodnes. Fanoušky má hlavně mezi mladými lidmi, kteří oceňují jeho nízkou cenu a snadnou přípravu. A jinak tomu není ani u nás, jen věkové rozpětí konzumentů je širší.

Velkou výhodou tohoto koktejlu je také poměrně nízká hladina alkoholu, který zhruba odpovídá pivu a tak stoupá tak rychle do hlavy, což je v horkém španělském podnebí žádoucí. Velkým plusem je také to, že není potřeba nijak extra kvalitní víno, protože Coca-Cola jeho chuť ovlivní natolik, že snadno zkonzumujete i podprůměrné víno a stále vám bude koktejl chutnat.

Více o tomto koktejlu se dočtete zde:

Bílé víno se Spritem

Bílé víno s Tonikem

Méně divoké jsou kombinace bílého vína a perlivých nápojů, jako je Tonic nebo Sprite.

Z jejich spojení vznikne lehký a jemný vinný střik, který je oblíbený hlavně v letních měsících. Jen má výraznější chuť než pouze se sodou.

Sprite mu dodá sladkost a Tonik pro změnu zase jemnou hořkost.

Skvěle je pak ozdobí a zároveň dochutí kolečko citronu.

Základní ředění je 1:1, a lehčí varianta je pak 2:3.

Rosé s Fantou

I z růžového vína můžete smíchat koktejl, aktuálním trendem je drink z rosé s jinou známou limonádou, konkrétně s Fantou.

I ten si lze představit jako netradiční alternativu na horké letní večery a je jen na vás, jestli vás svojí lehkostí, svěžestí a sladkostí osloví.

Ideální ozdobou koktejlu je v tomto případě kolečko pomeranče.

Základní ředění je 1:1, a lehčí varianta je pak 2:3.

Poznámka k surovinám

Těmito recepturami obsáhneme celý sortiment limonád od Coca-Coly. Červené víno se míchá s Coca-Colou, bílé víno se míchá se Spritem a také s Tonikem a růžové víno můžeme míchat s Fantou.

A také sortiment víno od červeného přes bílé až po růžové.

Velkou výhodou všech těchto koktejlů je, že jsou velmi levné.

Koktejly mají také vzhledem k ředění nízký obsah alkoholu, asi jako běžné pivo typu ležák.

Velkou výhodou je, že kromě vína vypijete také poměrně velké množství nealkoholické složky nápoje a tak byste se měli ráno, samozřejmě pokud to hodně nepřeženete s pitím, probudit s čistou hlavou, bez nežádoucích účinků.

Pokud vás zajímá, jaké volit do těchto koktejl víno, tak je to zcela jedno, samozřejmě pokud se nejedná o víno s s výraznými vadami či zdravotně závadné. Sladká limonáda jeho chuť dokonale překryje a tak je škoda používat do těchto koktejlů nějaká extra kvalitní, či snad přívlastková vína. Taková vína si vychutnáte nejlépe samotná. Protože v tomto sladkém koktejlu vše, čím je dané víno unikátní zcela zanikne a to se samozřejmě týká i jemných chuťových nuancí.

Červené víno s mlékem

Espanhola

Na první pohled tato kombinace surovin může vypadat bizarně. Přesto však patří k vyhlášeným specialitám.

Suroviny jako mléko či smetana se používají v gastronomii pro zjemnění chuti a to samozřejmě platí i pro alkoholické nápoje obsahující tyto složky.

Více se dočtete zde:

V tomto koktejlu se ale nepoužívá klasické mléko, ale tajnou přísadou je kondenzované mléko, které doplňuje ještě vybrané sladké ovoce, například ananas, jahody nebo višně a samozřejmě dostatek ledu.

Poměr surovin je následující:

  • 1 litr červeného vína
  • 1 sladký střední ananas
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 2 – 3 sklenice drceného ledu

Postup práce při přípravě koktejlu:

  1. Oloupejte a nakrájejte ananas na kostky.
  2. Dejte všechny ingredience, kromě ledu, do mixéru a důkladně rozmixujte.
  3. Přidejte do mixéru led a ještě krátkými pulzy rozmixujte.
  4. Servírujte ve vysokých sklenkách na long drinky a zdobte kouskem ananasu.

Koktejl se jmenuje Espanhola a pod tímto a také mnoha jinými názvy je znám v zemi svého původu.

Espanhola je tradiční brazilský koktejl a je považován tam za ranní vyprošťovák, který vám pomůže od kocoviny. Vzhledem k jeho složení i sladkosti je ideální dát si ho jen tak, na chuť. Zkušení barmani ani výživoví specialisté ho ale rozhodně nedoporučují pít ve velkém ani míchat s čímkoli dalším.

Chuť koktejlu je v závislosti na použitém vínu hořkosladká, s výraznou chutí ananasu.

Podle odborníků je i samotné spojení alkoholu s mléčnými nápoji rizikové. V mnoha případech způsobuje zdravotní potíže. Problémem je hlavně vysoký obsah cukru, který ve spojení s alkoholem mnoho lidí špatně snáší.