Víno s mlékem a další netradiční koktejly s vínem
Koktejly s vínem mohou být neobyčejně chutné a lahodné, receptury na ně ty najdete na tomto webu:
A pak jsou také koktejly netradiční, zvláštní, až dokonce bizarní. To ovšem neznamená, že nemohou výborně chutnat. Mohou být výborné, osvěžující a dokonce i excelentní, jen ta kombinace surovin může působit zvláštně a většinu lidí by ani nenapadlo, že něco takového vůbec kombinovat jde.
Milovníci netradičních chutí ale tvrdí, že právě takové nečekané kombinace chutnají nejlépe.
Červené víno s Coca-Colou
Fenomén devadesátek v podobě červeného vína s colou si své příznivce najde i dnes. Lidově se mu říká houba a na Slovensku se pro změnu vžil název bambus.
Poměr surovin bývá nejčastěji 50/50, tedy 1:1. Často se ale míchá i v poměru 2:3. Řídit se samozřejmě můžete vlastní chutí a samozřejmě také kvalitou vína.
Pokud budeme pátrat po původu tohoto koktejlu, zjistíte, že nejspíš vznikl v 70. letech ve Španělsku, kde je pod názvem Calimocho oblíbený dodnes. Fanoušky má hlavně mezi mladými lidmi, kteří oceňují jeho nízkou cenu a snadnou přípravu. A jinak tomu není ani u nás, jen věkové rozpětí konzumentů je širší.
Velkou výhodou tohoto koktejlu je také poměrně nízká hladina alkoholu, který zhruba odpovídá pivu a tak stoupá tak rychle do hlavy, což je v horkém španělském podnebí žádoucí. Velkým plusem je také to, že není potřeba nijak extra kvalitní víno, protože Coca-Cola jeho chuť ovlivní natolik, že snadno zkonzumujete i podprůměrné víno a stále vám bude koktejl chutnat.
Více o tomto koktejlu se dočtete zde:

Bílé víno se Spritem
Bílé víno s Tonikem
Méně divoké jsou kombinace bílého vína a perlivých nápojů, jako je Tonic nebo Sprite.
Z jejich spojení vznikne lehký a jemný vinný střik, který je oblíbený hlavně v letních měsících. Jen má výraznější chuť než pouze se sodou.
Sprite mu dodá sladkost a Tonik pro změnu zase jemnou hořkost.
Skvěle je pak ozdobí a zároveň dochutí kolečko citronu.
Základní ředění je 1:1, a lehčí varianta je pak 2:3.
Rosé s Fantou
I z růžového vína můžete smíchat koktejl, aktuálním trendem je drink z rosé s jinou známou limonádou, konkrétně s Fantou.
I ten si lze představit jako netradiční alternativu na horké letní večery a je jen na vás, jestli vás svojí lehkostí, svěžestí a sladkostí osloví.
Ideální ozdobou koktejlu je v tomto případě kolečko pomeranče.
Základní ředění je 1:1, a lehčí varianta je pak 2:3.
Poznámka k surovinám
Těmito recepturami obsáhneme celý sortiment limonád od Coca-Coly. Červené víno se míchá s Coca-Colou, bílé víno se míchá se Spritem a také s Tonikem a růžové víno můžeme míchat s Fantou.
A také sortiment víno od červeného přes bílé až po růžové.
Velkou výhodou všech těchto koktejlů je, že jsou velmi levné.
Koktejly mají také vzhledem k ředění nízký obsah alkoholu, asi jako běžné pivo typu ležák.
Velkou výhodou je, že kromě vína vypijete také poměrně velké množství nealkoholické složky nápoje a tak byste se měli ráno, samozřejmě pokud to hodně nepřeženete s pitím, probudit s čistou hlavou, bez nežádoucích účinků.
Pokud vás zajímá, jaké volit do těchto koktejl víno, tak je to zcela jedno, samozřejmě pokud se nejedná o víno s s výraznými vadami či zdravotně závadné. Sladká limonáda jeho chuť dokonale překryje a tak je škoda používat do těchto koktejlů nějaká extra kvalitní, či snad přívlastková vína. Taková vína si vychutnáte nejlépe samotná. Protože v tomto sladkém koktejlu vše, čím je dané víno unikátní zcela zanikne a to se samozřejmě týká i jemných chuťových nuancí.

Červené víno s mlékem
Espanhola
Na první pohled tato kombinace surovin může vypadat bizarně. Přesto však patří k vyhlášeným specialitám.
Suroviny jako mléko či smetana se používají v gastronomii pro zjemnění chuti a to samozřejmě platí i pro alkoholické nápoje obsahující tyto složky.
Více se dočtete zde:
- České koktejly – Vodníkovo sperma – ALKOHOL DRINK
- Baileys – Original Irish Cream – ALKOHOL DRINK
- Carolans Irish Cream – ALKOHOL DRINK
V tomto koktejlu se ale nepoužívá klasické mléko, ale tajnou přísadou je kondenzované mléko, které doplňuje ještě vybrané sladké ovoce, například ananas, jahody nebo višně a samozřejmě dostatek ledu.
Poměr surovin je následující:
- 1 litr červeného vína
- 1 sladký střední ananas
- 1 plechovka kondenzovaného mléka
- 2 – 3 sklenice drceného ledu
Postup práce při přípravě koktejlu:
- Oloupejte a nakrájejte ananas na kostky.
- Dejte všechny ingredience, kromě ledu, do mixéru a důkladně rozmixujte.
- Přidejte do mixéru led a ještě krátkými pulzy rozmixujte.
- Servírujte ve vysokých sklenkách na long drinky a zdobte kouskem ananasu.
Koktejl se jmenuje Espanhola a pod tímto a také mnoha jinými názvy je znám v zemi svého původu.
Espanhola je tradiční brazilský koktejl a je považován tam za ranní vyprošťovák, který vám pomůže od kocoviny. Vzhledem k jeho složení i sladkosti je ideální dát si ho jen tak, na chuť. Zkušení barmani ani výživoví specialisté ho ale rozhodně nedoporučují pít ve velkém ani míchat s čímkoli dalším.
Chuť koktejlu je v závislosti na použitém vínu hořkosladká, s výraznou chutí ananasu.
Podle odborníků je i samotné spojení alkoholu s mléčnými nápoji rizikové. V mnoha případech způsobuje zdravotní potíže. Problémem je hlavně vysoký obsah cukru, který ve spojení s alkoholem mnoho lidí špatně snáší.
