Likér Krówki – Polská specialita

Přinášíme vám recept, který nám zaslal jeden z našich pravidelných čtenářů.

Jedná se o polskou specialitu a sice krémový likér, jehož výroba je velmi jednoduchá, až triviální.

Pokud tedy už máte ochutnáno dost různých domácích vaječných, kávových a smetanových likérů, které je nutné mixovat, nebo snad i vařit a po jejichž přípravě strávíte půl dne úklidem kuchyně a rádi ochutnáte něco nového, toto je receptura přesně pro vás.

Dočkáte se nové unikátní chuti a prakticky ani neušpiníte vůbec žádné nádobí.

Jedná se o lahodné spojení dvou polských tradičních specialit, které velmi dobře chutnají i samotné a sice vodky a mléčných bonbónů.

Domácí výroba likéru Krówki

Suroviny potřebné pro výrobu likéru Krówki

  • Vodka Zubrovka – 0,5 litru
  • Polské bonbóny Krówki mleczne (v překladu mléčné kravičky) – 400 g

Více se o surovinách dočtete níže.

Postup práce při výrobě likéru Krówki

  1. Otevřeme láhev vodky.
  2. Část vodky odlijeme, abychom si vytvořili v láhvi dostatečný prostor.
  3. Láhev doplníme bonbóny a uzavřeme.
  4. Krówky necháme ve vodce rozpouštět a občas láhev protřepeme. Je potřeba vyčkat, až se vše dokonale rozpustí.
  5. Nejpozději za dva dny by mělo být hotovo, ale často se výsledek dostaví už druhý den.
  6. Na závěr tedy ještě jednou důkladně protřepeme a můžeme podávat.
  7. Pokud máte doma větší skleněnou láhev se šroubovacím uzávěrem a širším hrdlem, využijte ji. Usnadníte si tak práci a můžete připravit celou dávku likéru najednou.
  8. Pokud je pro vás likér příliš silný, lze ho naředit vodou.

Krówki

Krówki jsou tradiční polský druh sladkosti, karamelka s měkkou, obyčejně natahující se náplní. Na obalech některých krovek je mnohdy vyobrazena typická strakatá holštýnská kráva.

Vyrábí se z mléka, cukru a másla, které se mísí a vaří ve velké kádi. Po několika hodinách se hmota nalije na stůl a ochladí se. Když hmota ztuhne, po několika dnech ji lze rozřezat a zabalit do papíru. Ručně balený fondán je měkký, houževnatý a mechanicky balený tvrdší a sušší.

Ve 20. letech 20. století založil Felix Pomorsky (1895—1963) v Poznani výrobu karamelu s tekutou náplní; bonbóny byly v obalu znázorňujícím holštýnskou krávu. Recept se naučil jako dítě od svého strýce, který žil v ukrajinském Žitomyru.

Během druhé světové války byl Pomorskyi nucen přesunout svou výrobu do Milyanuvek a po válce se Krówki vyráběly i v dalších zemích – v NDR, Československu, v Sovětském svazu, zejména v Bělorusku.

Složení: cukr, glukózový sirup, sušené mléko (15%), máslo, palmový tuk, sůl, aroma.

Zubrovka

Zubrovka (polsky Żubrówka) je alkoholický nápoj pocházející z Polska. Jeho základem je vodka destilovaná z žita a aromatizovaná alkoholovým výluhem z byliny tomkovice vonné. Ta roste převážně v Bělověžském pralese a spásají ji zubři, odtud pochází název nápoje. Každá láhev má na etiketě vyobrazení zubra a obsahuje jedno stéblo tomkovice. Zubrovka má nazlátlou barvu a obsah alkoholu se pohybuje mezi 37,5 a 40 procenty.

Výroba zubrovky započala podle legend již ve 13. století, její obliba mezi polskou šlechtou je spolehlivě doložena v 18. století. V roce 1926 byla založena firma Polmos, věnující se průmyslové výrobě zubrovky. V roce 1945 byla určena Curzonova linie jako hranice mezi Polskem a SSSR, zubrovku nadále vyráběl jak Polmos v polském Białystoku, tak sovětská firma Belalco v Brestu. Od roku 2022 je majitelem značky polská společnost Maspex.

Zubrovka se zpravidla podává vychlazená a zajídá se masem, uzeninami nebo zvěřinou. Oblíbeným polským míchaným nápojem je szarlotka, která se připravuje smícháním jablečného moštu se zubrovkou.