Vermut s tonikem – Lehký letní koktejl

Vermut s tonikem lze považovat za ideální koktejl, zejména pokud je pro vás klasický koktejl GT, čili gin s tonikem, příliš silný, nechcete se příliš opít a chcete si zachovat čistou hlavu.

A podobně jako existuje nepřeberné množství kombinací ginů a toniků, stejně tak je tomu i tohoto koktejlu, kde si můžete volit různé kombinace příchutí, různou koncentraci alkoholu a také různou sladkost koktejlu.

Tento koktejl tak představuje velice osvěžující kombinaci hořkého toniku, sladkého vermutu a kyselého citrusu, a to nejlépe podávaný v balonové sklenici s velkým množstvím ledu.

Vhodnou kombinací ingrediencí tak může tento koktejl obsahovat stejné množství alkoholu, jako je tomu u piva. Můžete ho tak popíjet po celý večer, bez obav, že byste se příliš opili. Vermut obvykle obsahuje cca 12 – 18% alkoholu.

Postup přípravy koktejlu Vermut s tonikem

Suroviny potřebné pro přípravu koktejlu Vermut s tonikem

  • Vermut 100 ml
  • Tonik 100 ml
  • Ledové kostky
  • Kolečko citrusu na dochucení a zdobení, nejčastěji citrón, limetka či pomeranč.

Postup práce při přípravě koktejlu Vermut s tonikem

  1. Vetší balonovou sklenku na stopce naplníme ledem.
  2. Na led nalijeme vermut dle vlastní volby.
  3. Obsah sklenky doplníme tonikem dle vlastní volby.
  4. Lehce zamícháme barmanskou lžičkou, aby se obě suroviny spojily.
  5. Vložíme kolečko citrusu.
  6. Koktejl je hotov.

Poznámka k surovinám

  • Vermut by měl být v základu sladší, lze použít různé barvy a značka je na vás.
  • Pokud chcete koktejl slabší, je možné použít 1 díl vermutu na 2 díly toniku.
  • Obsah alkoholu také ovlivníme množstvím ledu, okolní teplotou a nakonec také rychlostí konzumace, kdy je jen na nás, zda necháme led roztát.
  • Kolečko citrusu může být mražené, případně lze koktejl ještě dochutit několika kapkami citrusové šťávy.

O vermutu

Vermut nepatří ani mezi vína, ani mezi lihoviny – jedná se o kombinaci obojího. Víno je ale důležitou vstupní surovinou, podle pravidel musí tvořit 75 % obsahu láhve. Kvalita a chuť vermutu tak začíná už na vinicích. Nejčastěji se používají lehká vína s nízkou kyselinou či suchá a neutrální vína s nižším obsahem alkoholu, aby jejich chuť nepřebíjela bylinky. Víno se poté doplní destilátem (výrobci nejčastěji sáhnou po brandy, grappě nebo čisté vodce), cukrem a směsí bylin a koření.

Sladkost se odvíjí od množství cukru, který se ve víně přirozeně vyskytuje. Případně se vermuty doslazují přírodními cukry, medem či karobovým sirupem. Podle míry doslazení pak můžeme vybírat mezi suchými a sladkými variantami, k dostání jsou bílé, růžové i červené vermuty.

Obzvlášť důležitou surovinou je při výrobě pelyněk, který dodává nápoji typickou hořkou chuť a aroma. Právě po něm je vermut i pojmenován, německy se tahle aromatická bylina totiž řekne „wermut“. Pelyněk ale není jedinou bylinnou složkou, v receptuře často najdeme také skořici, hřebíček, kardamom, mátu či koriandr. Výrobci se nebojí s bylinami experimentovat, ale konkrétní složení si přísně střeží, často se také jedná o rodinná dědictví. Vyrobit vermut tak, aby každý doušek byl skutečnou souhrou chutí, vyžaduje velkou znalost řemesla.

Jak se vermut vyrábí

Poměrně složitý proces výroby vermutu vyžaduje pečlivou volbu surovin a kombinaci tradičních i moderních technik. Vše začíná výběrem vína, které tvoří hlavní složku vermutu. Specifický charakter mu ovšem dají až další přísady: bylinky, koření a cukr. Následuje tedy macerace bylin, které se namočí do alkoholu, aby uvolnily své aromatické a chuťové složky.

Po dokončení macerace se bylinný extrakt smísí s vínem. Tento krok je velmi důležitý, protože určuje výsledný chuťový profil vermutu. Množství a poměr bylin a koření závisí na typu vyráběného vermutu. Podle toho se také do směsi přidává cukr nebo karamel. Po přidání bylin a sladidla přichází na řadu fortifikace, tedy dolihování. Obsah alkoholu se tím navýší na 15–18 %.

Některé druhy vermutu se nechají ještě dozrát po dobu několika měsíců i let, aby se chutě scelily. Nejčastěji zrají v dubových sudech a nerezových tancích. Poté už stačí jen vyfiltrovat případné sedimenty a vermut nalahvovat.

I když vermut obsahuje destilát, může stejně jako víno ztratit při nesprávném skladování svou chuť. Po otevření jej proto uchovávejte v chladničce a spotřebujte do několika měsíců.

Vermut se podává buď samotný, s ledem, ale častěji se využívá v koktejlových recepturách. Neobejde se bez něj Negroni, Martini ani Manhattan. S narůstající oblibou low ABV koktejlů je vermut také stále populárnější bází, ať už v podobě koktejlu Americano nebo kombinace vermutu s tonikem. Mezi profesionálními i domácími barmany je oblíbený pro svou všestrannost.