Italská Becherovka – To je bylinný likér Amaro

Amaro je italský hořký bylinný likér z macerovaných bylin, koření a citrusových slupek, který má sladkohořkou, trpkou nebo bylinnou chuť a tradičně se pije jako digestiv nebo se používá v koktejlech, nejčastěji v kombinaci s plátkem citrónu a s tonikem. 

A podobně jako je tomu i Becherovky, kde už dnes existuje mnoho různých druhů, tak i Amaro není jen jeden konkrétní likér. Respektive jedná se vždy o italský bylinný likér, avšak důležité je jeho označení, tedy to slovíčko, které následuje za slovem Amaro, protože v Itálii existuje hned několik rozdílných regionálních variant.

Amaro Montenegro

  • Vznik – rok 1885
  • Místo původu – Boloňa (inspirován Černou Horou)
  • Obsah alkoholu – 23%

Slogan nápoje – Montenegro… Sapore vero – Amaro Montenegro… Skutečná chuť

Historie

Jeho tvůrcem je Stanislao Cobianchi, člen šlechtického rodu z Boloni, který z města odešel, aby se nemusel dát na jemu předurčenou duchovní kariéru. Během svého pobytu v Černohorském knížectví byl Stanislaus ohromen úžasnými trávicími účinky tamějšího nápoje Karik. Po návratu zpět do Itálie byl zaměstnán v piemontském pivovaru, kde se mu po získání zkušeností povedlo vytvořit nápoj z předlohy černohorského Kariku. Poté se vrátil zpět do Boloni, kde otevřel malý obchod a poté dokonce lihovar pro výrobu svého likéru. Nápoj se stal velmi populárním, italský básník, spisovatel, válečný hrdina a politik Gabriele d’Annunzio jej prohlásil za likér ctností.

Složení a zajímavosti

Pro Amaro Montenegro se používá 40 rostlin z různých kontinentů. Ty se následně macerují 20 až 30 dní. Podle tohoto výrobního postupu a různého zpracování rostlinných látek vzniká 12 esencí. Těchto 12 esencí je smícháno dohromady, aby vytvořilo šest různých vůní.

Tyto příchutě se zase kombinují jak mezi sebou, tak i s alkoholem, vodou a cukrem. Jako poslední výrobní proces se přidává „Il Premio““, sedmá, a tedy poslední chuťová poznámka.

Rostlinné látky: muškátový oříšek, hřebíček, skořice, pomeranče, semínka koriandru, majoránka, oregano, anýz.

Barva: tmavě zlatá.
Vůně: jemná, s tóny koření.
Chuť: lehká, sladká.
Závěr: dlouhotrvající, kyselý.

Amaro Montenegro je oblíbený pro svou vybranou chuť, připomínající mandarinku se svou kůrou, s jemným, příjemně hořkým závěrem chutnajícím po citrusech. Je opředen vůní pomerančové kůry, čerstvého nesušeného koriandru, červené třešně, čaje pekoe a okurky.

Nápoj je věnován druhé italské královně Eleně Petrović-Njegoš, dceři černohorského krále Nikoly I. V Itálii je oblíbený jako nápoj po vypití kávy. Je jedna z mála italských značek, pro kterou jsou v italských televizích vysílány reklamy s dobrodružnou, mužnou a tematikou s různými životními osudy a situacemi.

Amaro Ramazzotti

  • Vznik – rok 1815
  • Místo původu – Miláno
  • Obsah alkoholu – 30%

Historie a složení

Ramazzotti je italský bylinný likér, charakteristického aroma a jemnou chutí. Vyrábí se z 33 bylin, kořenů a ze sladké či hořké kůry pomerančů.

Tento likér poprvé vyrobil roku 1815 milánský lékárník Ausano Ramazzotti. Obsahuje 30 % alkoholu. Likér se vyráběl v rodinném podniku Ramazzotti, který roku 1985 převzala firma Pernod – Ricard.

Amaro Averna

  • Vznik – rok 1868
  • Místo původu – Sicílie
  • Obsah alkoholu – 32%

Složení a historie

Averna (italsky: Amaro Siciliano) je alkoholický nápoj řadící se mezi kořeněné bittery. Vyrábí jej již čtvrtá generace sicilské rodiny Averneových. Receptura je přísně tajná a obsahuje výtažky z bylin a lékořicového dřeva. 

Jde o speciálně vybrané byliny, kořínky a koření s přísadami nesoucí typické sicilské vůně a chutě, jako jsou esenciální oleje z citrusových plodů – pomerančů a citronů a také z granátových jablíček.
Aroma se vyznačuje citrusovými tóny s vůněmi bylin typických pro Středomoří – myrta, jalovec, rozmarýn, šalvěj a aromatické pryskyřice.

V chuti se projevují stopy pomeranče vyvažované tóny lékořice a bylin rostoucích ve Středomoří.
Likér má sametovou a kulatou texturu a jemně hořké a hladké zakončení.

Tradičně se podává neředěný, ale můžete si jej vychutnat i s kostkou ledu.

Amaro Lucano

  • Vznik – rok 1894
  • Místo původu – Pisticci – Basilicata
  • Obsah alkoholu – 28%

Historie, výroba a historie

Amaro Lucano je italský bylinný likér typu Amaro. Vyrábí jej Amaro Lucano Sp A., rodinná firma se sídlem v Pisticci, v kraji Basilicata, v Itálii. Přívlastek „Lucano“ je odvozen od slova Lucanie, což je jiný název kraje Basilicata.

Likér poprvé namíchal v roce 1894 cukrář Pasquale Vena z více než 30 bylin Tajný recept byl v rodině předáván z generace na generaci . V roce 1900 se Amaro Lucano proslavilo po celém italském království , když se rodina Vena stala oficiálním dodavatelem Savojského domu a když se na etiketě objevil jeho erb.

V roce 1950 se pod vedením Venových synů Leonarda a Giuseppeho stal z malé rodinne firmy průmyslový podnik. V roce 1965 byla otevřena nová továrna v Pisticci Scalo, která vyráběla 117 000 litrů ročně. V 70. letech 20. století začala rodina Vena vyrábět další druhy likérů pod značkou „Lucano“, například Sambuca, Limoncello a Caffè, a také čokolády plněné likérem.

Proces přípravy Amara Lucana je rozdělen do sedmi kroků: výběr bylin, infuze, zpracování, přidání tajné ingredience, výrobní kontrola, mísení a plnění do lahví.

Byliny, které se do likéru přidávají, pocházejí z celého světa. Usuší se přirozenou cestou, pak se drtí a míchají dohromady. Směs se ponoří do roztoku čistého alkoholu a vody; přes noc se pak v lázni zahřívá na teplotu 55–60 °C. V dalším kroku se směs za tepla lisuje a tím ze získá bylinný odvar. Jakmile je infuze hotová, přidá se tajná ingredience. Provedou se laboratorní testy; pak se nechá extrakt zrát pět měsíců. Během tohoto procesu dochází k jeho rozvrstvení, kdy těžší složky klesnou ke dnu, zatímco lehčí komponenty vyplavou napovrch. „Srdcem“ extraktu je to, co zůstane uprostřed. V dalším kroku se smísí ve velké nádrži čistý alkohol, éterické oleje, voda, odleželý extrakt, cukr, karamel a voda, tím vznikne hydro-alkoholický roztok. Směs se poté filtruje, plní se do lahví a připravuje se k prodeji.

Amaro Lucano má karamelovou barvu, má hořkosladkou chuť a obsahuje 28 procent alkoholu . Obvykle se podává jako digestiv po jídle nebo se používá jako základ pro koktejly.

Amaro Lucano se pije jako aperitiv a digestiv, i jako nápoj v průběhu dne. Používá se v koktejlech, jako jsou italská Sangria, Gelato Lucano, Amarcord. Lucano se vyrábí podle stejného tajného receptu od roku 1894. Receptura pochází od Pasquale Veny, který zemřel v roce 1871. Při výrobě se používá mnoho různých bylin a rostlin. Známé jsou tyto obsahy: pomerančová kůra, anýz a vanilka.

Barva: tmavá.
Aroma: dobře vyvážené, ne příliš hořké, kořenité tóny.
Chuť: v chuti pikantní.
Závěr: dlouhotrvající.