Světové koktejly – Siesta
Koktejl Siesta to je opravdu netradiční kombinace mexické tequily a italského bitteru Campari. Společně se sladkým sirupem z agáve a kyselými citrusy je to překvapivě osvěžující a lahodná chuť, pro kterou je tento koktejl vyhledáván.
Náročnost přípravy koktejlu Siesta
Je velmi jednoduchá, koktejl se připravuje v šejkru, kam se přidají jednotlivé suroviny a protřepou. Exotikou zde může být snad jen sirup z agáve, který neprodávají v každém supermarketu. Ale ten lze nahradit cukrovým sirupem, pokud ho neseženeme.
Recept na přípravu koktejlu Siesta
- Připravíme si potřebné ingredience
- Tequilu (0,5 dl) blanco
- Italský bitter Camapri (0,15 dl)
- Čerstvou limetkovou šťávu (0,15 dl)
- Čerstvou grapefruitovou šťávu (0,15 dl)
- Sirup z agáve (0,15 dl), lze alternativně nahradit Simple sirupem
- Led
- Plátek kůry z grapefruitu na zdobení
- Koktejlovou sklenici – misku na stopce naplníme ledem a necháme vychladit
- Všechny tekuté suroviny dáme společně s několika kostkami ledu do šejkru, protřepeme a poté přecedíme přes strainer přímo do sklenice, ze které předem vyjmeme led
- Zdobíme grapefruitovou kůrou, kterou nad koktejlem rozlomíme, abychom uvolnili esenciální oleje a ovoněly ho. Sklenici také můžeme kůrou potřít.
- Drink je hotov
Postup přípravy můžete shlédnout na videu níže.
Jakou volit tequilu?
Tequila by v případě tohoto koktejlu měla být mladá blanco, která má ze všech tequil nejvýraznější chuť po agáve.
Původ a historie koktejlu Siesta
Koktejl Siesta je poměrně moderní záležitost – moderní koktejl vyrobený z tequily, Campari, grapefruitové šťávy a limetkové šťávy. Vynalezla ho v roce 2006 newyorská mixoložka Katie Stipe. Někdo to může nazývat hrou na Hemingway Daiquiri s grapefruitovou šťávou a limetkou. Tím ale podobnosti končí. Místo rumu je tu tequila, lihovina, která je sladká a zemitá. Poté přihoďte směs Campari, hořký italský aperitiv, který se tradičně používal pouze do italských koktejlů .
Ale kontrasty fungují. Tato jedinečná směs mexických a italských likérů vrství chutě geniálním způsobem, který vám umožní vychutnat si kouzlo obojího. (Připomíná nám to jiný oblíbený moderní koktejl, Paper Plane , který kontrastuje se sladkým bourbonem a hořkým italským Aperolem.)
Závěr
Každý doušek tohoto koktejlu je vyvážený a osvěžující. Tělo má sladkou chuť a poté je na jazyku cítit ostrost citrusu s doznívajícím nádechem hořkého ocasu.