Světové koktejly – Tequila Sour
Tequila sour je příjemně osvěžující koktejl s pěnovou polevou. Je to variace na kyselé koktejly a jeho historie sahá až do z 20. let minulého století.
Bohatá pěna vzniká použitím vaječného bílku. Sladko kyselá chuť zjemněná vaječným bílkem s velkou porcí tequily, to je tento koktejl, který lze bez diskusí zařadit k naprosté barové klasice.
Náročnost přípravy koktejlu Tequila Sour
Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se dají so šejkru a důkladně se promíchají. Důkladné šejkrování je potřeba pro vytvoření kvalitní a husté pěny.
Recept na přípravu koktejlu Tequila Sour
- Připravíme si potřebné ingredience
- Tequilu (0,5 dl)
- Cukrový sirup (0,1dl) známý jako Simple sirup, ale lze použít i med
- Čerstvou limetkovou šťávu (0,15 dl)
- Čerstvou citronovou šťávu (0,15 dl)
- Angosturu bitters (2 střiky) pro dosažení komplexní chuti
- Vaječný bílek (0,2 dl, nebo 1 ks) – nemusí být, ale bez něj to prostě není ono
- led
- Koktejlovou třešni, plátek citrusu na zdobení
- Všechny tekuté suroviny dáme do šejkru a důkladně vyšejkrujeme
- přidáme pár kostek ledu a pokračujeme v šejkrování
- Obsah šejkru přelijeme přes strainer do sklenice old fashion glass
- můžeme přidat pár kostek ledu
- Zdobíme plátkem koktejlovou třešní marashino, můžeme přidat i plátek citrusu
- Drink je hotov
Přípravu koktejlu můžete shlédnout na videu níže.
Původ a historie koktejlu Tequila Sour
Historie koktejlu samá až do dvacátých let minulého století.
Pokud bychom se pídili po historii toho koktejlu můžeme se dostat hodně daleko. Něco na tento způsob již míchali námořníci v 18. století na svých plavbách. Námořníky velmi často trápily kurděje, což je nemoc z nedostatku vitamínu C. A ovoce, ze kterého vitamíny mohli získat, rychle podléhalo zkáze. Proto si námořníci zakonzervovali ovocnou šťávu rumem, někdy také ginem nebo whisky. V podobě tak jak ho známe dnes se můžeme dočíst někdy v roce 1870 ve wisconsinském deníku.
Může to tak skutečně být, nebo to jsou vše jen barové legendy, kdo ví jak to tenkrát bylo.
Závěr
Tequila Sour patří ke klasickým koktejlům z tequily.
Tequilu můžeme v zásadě použít jakoukoliv. Může to být vyzrálá resposado s rafinovanější chutí, ale i mladá blanco, která má přímočařejší výraznější chuť po agáve.
Tequilu sour lze namíchat i bez hořké složky, ale pro úplně nejlepší tequilu sour doporučujeme přidat pár kapek bitters. Angostura bitters se s oblibou používají do koktejlů pro dodání komplexního a hořkého podtónu. Vytváří od jednoho tónu až po mimořádně komplexní nápoj s několika kapkami. V tomto nápoji jsme bitters přidali do samotného koktejlu. Některé koktejly z vaječných bílků také obsahují v receptuře pár kapek Angostura bitters na vrchol pěny.
Bílek ke koktejlu neodmyslitelně patří a bez něj nelze vyšlehat hustou pěnu na povrchu tohoto koktejlu. Býval někdy vynechávám z důvodu obav před salmonelou. Proto používejte čerstvé vejce. Pokud nejsou k dispozici, lze použít bílky i pasterované.