Armaňak – Maison Gélas
Armaňak jako nejstarší světový destilát má opravdu dlouhou historii a vztahuje se na něj chráněné místopisné označení a také stanovený způsob výroby, který musí být striktně dodržen. Přesto je armaňak Maison Gélas považován za specialitu mezi armaňaky.
Historie společnosti
Rodinné stopy sahají až do roku 1246, v podobě královského mušketýra D’Artagnana (narozeného Charlese de Batz), ale až v polovině 19. století Gélasové spojili svůj vlastní osud s osudem Armaňaku.
V roce 1865 Guillaume Gélas, uznávaný výrobce sudů, odkázal svůj podnik svému synovi Baptistovi, který založil společnost Maison Gélas, přestěhoval se do výrobních prostor, které firma dodnes obývá, a pustil se do podnikání – výroby a prodeje armaňaků. V roce 1910 se jeho syn Louis ujal vedení společnosti a připojil Château de Martet (zámek Martet), který je stále s přilehlými vinicemi v rodinném majetku.
Po druhé světové válce šel jeho syn Pierre ve stopách svého otce a rodinou firmu pozvedl na mezinárodní rozměr. V roce 1950 byl prvním obchodníkem z Gers, který rozvinul obchod s víny a různými lihovinami. Ve své době způsobil revoluci tím, že nabízel na exkluzivní základní armaňaky pocházející z terroirů nebo místních regionů Bas Armagnac a La Ténarèze, v jejich přirozeném stupni stárnutí, bez redukce. Tento jedinečný výrobní postup propůjčuje výslednému produktu výbornou chuť a získal tak skvělou pověst u největších zákazníků, ať už ve Francii nebo v zahraničí.
Dnes Pierreův syn Philippe, který představuje čtvrtou generaci rodiny Gélasů, která převezme otěže, vede firmu od konce roku 2001. Pokračuje v inovativním duchu svých předků tím, že představuje jednu odrůdu Armagnac, čímž potvrzuje odlišnost Maison Gélas – alternativní Armagnac.
Portfolio vyráběných armanaků
Tradiční (blended)
Toto jsou nejznámější produkty, jejichž vlastnosti vytvořily vytvořily image firmy. Zahrnují směsi, které jsou buď o 40 % redukovány na objem, nebo jsou ponechány v přirozeném stupni a filtrovány před plněním do lahví.
Společnost od prvopočátku výroby staří jednotlivé armaňaky odrůdu po odrůdě a tento způsob výroby umožňuje nabídnout jednotlivé odrůdy prezentovaných armaňaků v jejich přirozeném stupni zrání. To platí pro všechny tři hlavní odrůdy vína používané pro armaňaky.
Jejich doba zrání je minimálně 18 let v sudu. Každý z těchto Armagnaců byl vybrán pro svou osobnost a originalitu, nemluvě o bujnosti.
Gélasův ráj – vintage
Vintage armaňaky jsou základní armaňaky pocházející výhradně z roku sklizně uvedeného na etiketě. Zestárly minimálně 10 let, ale v nabídce jsou i mnohem starší kousky (např. rok 1943 – viz obr. níže). Popsat specifické rysy související se stárnutím a tím i jejich chuť je obtížné, protože podmínky, ve kterých jsou tyto armaňaky vyráběny a stárnou, se mohou u jednotlivých eau-de-vie velmi lišit. Přesto můžeme popsat způsob, jakým se tyto eaux-de-vie vyvíjejí jako staření.
Dvakrát vyzrálé
S bohatými zkušenostmi s výrobou vysoce kvalitních armaňaků z roku 1865 se Maison Gelas před 15 lety rozhodl specializovat se na novou techniku: zrání v dvojitém sudu. Tato technika znamená, že Armaňak stráví další čas zráním v druhém dubovém sudu, který se dříve používal ke zrání sladkých nebo obohacených vín, což umožňuje předat komplexní škálu chutí. Dnes Maison Gelas inovuje tím, že představuje řadu vzácných rumů, whisky a eaux de vie se zráním v sudech po armaňaku. Toto dodatečné zrání pomáhá rozšířit aromatické a chuťové profily řady.
Kontakt
Bližší informace o jednotlivých produktech a společnosti naleznete na webových stránkách výrobce Maison Gélas – https://www.gelas.com/en