Bowle – Jak si jí připravit

Bowle je anglický název pro vítězný pohár (používaný zejména v souvislosti se sportem – např. finálový zápas v americkém fotbale Super Bowl) a pak také pro mísu. Od této nádoby je odvozen její obsah, tedy stejnojmenný nápoj, který se připravuje zejména při společenských příležitostech, oslavách, zahradních slavnostech, svatbách, apod.

V anglicky mluvících zemích je bowle považována za typický párty drink.

Pokud hovoříme o bowli, máme na mysli studený alkoholický nápoj s ovocem, který se připravuje právě v této nádobě. Součástí bowle bývá také naběračka, kterou si hosté tento nápoj společně s kousky ovoce sami nalévají do sklenic.

Bowle je nápoj, který hostitel připravuje pro své hosty, nikoliv hotový kupovaný nápoj. Hostitel tímto nápojem vyjadřuje, že si pro své hosty připravil něco zvláštního, nejlépe specialitu podle vlastního receptu. A tato snaha hostitele by měla odrážet kvalitu a charakter výsledného produktu. Hostitel se může bowlí blýsknout a své hosty oslnit něčím, co třeba ještě neochutnali.

Suroviny na výrobu bowle

Alkohol do bowle

Lze vynechat, ale tento server se zaměřuje výhradně na alkoholické nápoje, tak vynechávat nebudeme.

Základem bowle je víno, nejlépe sekt, případně perlivé víno (frizzante), dále se hodí tichá vína – lehká mladá vína, která jsou nasládlá. Suchá vína se do bowle nehodí a šampaňské můžete použít, ale lépe si ho vychutnáte samotné při jiné příležitosti.

Destilát, zde jsou zejména dva důvody proč přidávat destilát. První je vylepšení chuti v tom případě volíme nejčastěji koňak, nebo jiné brandy. Druhým důvodem je posílení nápoje a zvýšení obsahu alkoholu pak volíme nejčastěji rum, vodku, ale můžeme použít i whisky.

Nealkoholické nápoje do bowle

Kromě alkoholu patří do bowle i nealkoholická složka. Potřebujeme do bowle dostat bublinky, proto bychom měli přidat sodovou vodu, zejména pokud jsme použili pouze tichá vína.

Dále potřebujeme dostat do bowle chuť. Zde je několik možností. Můžeme použít kompotovou ovocnou šťávu, kvalitní džus, čerstvě vymačkanou ovocnou šťávu, bowli můžeme také vylepšit šťávou z citrusů (dle konkrétní receptury).

Ovoce do bowle

Do bowle můžeme použít ovoce kompotované, nebo čerstvé, mělo by být dobře zralé a pokud ho necháme předem zmrazit, tak také nápoj skvěle ochladí. Ovoce také můžeme nechat předem marinovat v alkoholu, což je obzvlášť rafinovaný způsob přípravy.

U této složky platí, že méně je více a je tak lepší kombinovat 2-3 druhy ovoce, které k sobě chuťově ladí, než použít více druhů, jejichž výsledná chuť bude rozmělněná a neurčitá.

Dochucení bowle

Bowle by měla mít příjemnou vyváženou lehce nasládlou chuť. V praxi tak docílíme oslazením, zejména pokud je ovoce příliš kyselé. Volíme nejlépe cukrový sirup, který se v chladném nápoji výborně rozpouští, případně můžeme použít moučkový cukr, který v části nápoje rozpustíme a pak smícháme se zbytkem obsahu. Výjimečně lze použít i med, zejména pokud chuťově ladí k ovocné složce, například hruškám.

Chlazení bowle

Bowle by měla být řádně vychlazená, zároveň do bowle nepatří žádný led (až na výjimky), který by nápoj dále ředil a oslaboval její chuť. Zde jsou řešení v zásadě dvě a můžeme je použít zároveň. Bowli umístíme do mísy s ledem, nebo do bowle vložíme samotnou karafu s ledem. Dalším řešením je ochladit předem obsah bowle např. v mrazicím boxu – takto lze ochladit i tvrdý alkohol.

Servírování bowle

Typická mísa pro přípravu bowle se nazývá terina. Bowle jako perlivý nápoj by měla být přiklopena pokličkou, aby bublinky a aroma nápoje nevyprchaly. Sklenka na bowli je nízká sklenice s ouškem, v horní části hodně otevřená. Při servírování každému přiložíme i lžičku. Bowle se nalévá naběračkou. Zde máme dvě možnosti, servírování můžeme nechat na hostech, kdy si každý sám nabere a případně i přidá, což je praktičtější, nebo sklenky průběžně plníme sami, jak hosté přicházejí.

Příprava bowle

Příprava bowle by měla probíhat těsně před příchodem hostů, zejména perlivou složku nápoje přidáváme až na poslední chvíli a mícháme opravdu jen zlehka, aby bublinky nevyprchaly. Je lépe bowli během akce doplnit, než nechat vyprchat bublinky z příliš velkého množství nápoje.

V dalších článcích si představíme jednotlivé osvědčené recepty na chuťově vyvážené bowle.