Dezertní kořeněné víno ala Cinzano

Tento recept má své kořeny v dobách normalizace, komunismu a období budování socialismu, kdy se sice překračoval plán ve stovkách procent, vyráběly lokomotivy pro celý východní blok, tavily se miliony tun oceli a rubalo uhlí ….

Ovšem pokud jste si po tvrdé práci při budování beztřídní společnosti chtěli zajít do baru na nějaký ten drink, byl to problém. Protože alkoholické nápoje, ve světě běžné se u nás příliš nevyskytovaly.

Vláda ve spolupráci plánovací komisí nechtěla utrácet nedostatkové devizy na nákup západních rozmařilostí a to se týkalo zejména alkoholu.

Češi jako národ kutilů si s tím ale dokázali poradit a a tak vznikaly mnohdy bizarní recepty, jak si z toho co je momentálně k dispozici vyrobit něco, co k dispozici není.

A do této kategorie spadá tento recept.

Pokud jste tedy příznivci retro drinků, rádi si připomínáte staré časy, nebo jen máte chuť experimentovat, je to receptura přesně pro vás.

Výhodou je, že nepotřebujete nic speciálního a vystačíte si s s běžně dostupnými, volně prodejnými surovinami.

Suroviny pro výrobu dezertního kořeněného vína

Receptura je upravena pro použití pětilitrového demižonu.

  • Rýže – 500g
  • Citron – 2 ks
  • Nové koření celé – 4-5 kuliček
  • Hřebíček – 4-5 ks
  • Muškátový oříšek – 1 ks
  • Koření (mletý zázvor, tymián, skořice, pelyněk a muškátový květ) – od všeho špetka
  • Voda – 3,5 litru
  • Cukr – 1,5 kg
  • Vinné kvasinky – 1 balíček

Postup práce při výrobě dezertního kořeněného vína

  1. Rýži dobře vyperte ve studené vodě a nasypte jí do pětilitrového demižonu.
  2. Přidejte vinné kvasinky.
  3. Citrony očistěte v teplé vodě, kůru vydrhněte a pak je nakrájejte na malé kousky a přidejte do demižonu.
  4. Vodu s kořením a cukrem svařte, nechte projít varem a vychladnout na cca 40 – 45 stupňů Celsia.
  5. Poté rozvar nalijte do demižonu.
  6. Demižon uzavřete kvasnou zátkou s rourkou.
  7. Nechte ho na teplém místě kvasit asi 8 týdnů.
  8. Poté obsah přefiltrujte přes filtrační papír, kávový filtr, případně plátno.
  9. Následně ho stočte do lahví, zazátkujte a nejlépe zátku ještě zavoskujte, abyste zabránili přístupu vzduchu.

Závěr

A jak říká známá hláška z filmu Vrchní prchni – chuťově je rozdíl nepatrný, cenově značný.

Podávejte podchlazené, nejlépe s kostkami ledu a kapkou citrónu.

A můžete také vyzkoušet oblíbenou hru, kdy toto víno nalejete do originální prázdné láhve od Cinzana a pozvete přátele na skleničku. Můžete pak sledovat, zda někdo pozná rozdíl.