Francouzské likérové palačinky – Crepes Suzette

Crepes Suzette je tradiční francouzský dezert.

Tím, čím jsou pro Čechy švestkové knedlíky, pro Italy tiramisu, pro Američany donuty, či pro Rakušany dort Sacher, tím jsou pro Francouze (a nejen pro ně) Crepes Suzette,

Francouzská kuchyně patří k těm nejproslulejším a nejrafinovanějším na světě. Celá řada tradičních francouzských receptů je považována za světovou klasiku a právě Crepes Suzette k těmto receptům patří. Tyto palačinky jsou na jídelních lístcích snad všech francouzských restaurací.

Jsou to tradiční palačinky, ovšem dovedené k naprosté dokonalosti. Tu jim dodává zejména pomerančová omáčka, která je tvořena máslem, cukrem, likérem, pomerančovou šťávou, měsíčky pomerančů a pak také pomerančovou kůrou, která do omáčky uvolní vonné esenciální oleje, které obsahuje. Díky ní jsou tyto palačinky neobyčejně šťavnaté a plné rafinované chuti pomerančů, pomerančového likéru a také koňaku.

Do těchto palačinek patří francouzský likér Grand Marnier, jehož složení je kombinací pomerančového likéru a koňaku. Pokud však likér Grand Marnier doma momentálně nemáte, lze ho výše uvedeným snadno nahradit.

Při slavnostních příležitostech pak lze tyto palačinky také efektně flambovat, pokud přidáte trochu koňaku navíc, či jiný vysoce procentní alkohol.

Více o vhodném likéru do těchto palačinek se dočtete zde:

Původ názvu Crepes Suzette

o původu názvu existují dva zcela rozdílné příběhy a je možné, že ani jeden z nich není pravdivý. Konečně, posuďte sami.

  • Recept byl prý pojmenován podle francouzské herečky Suzanne Reichenbergové, známé jako Suzette, která vystupovala v jednom z pařížských divadel v roli služky, která servírovala flambované palačinky. To se zalíbilo kuchaři, který se jmenova Monsieur Joseph, a proto se rozhodl, že právě takto bude palačinky podávat svým hostům, aby je ohromil.
  • Dezert byl údajně připraven omylem, když se jednomu z číšníků povedlo nechtěně vylít pomerančový likér do pánve s palačinkami, které připravoval pro prince z Walesu, budoucího krále Eduarda VII., a jeho hosty, mezi nimiž nechyběla dívka jménem Suzette. Princ následně položil otázku, jak se tento pokrm nazývá a číšník pohotově odpověděl, že Crêpes Princesse. Princ tak poznal, že se jedná o kompliment a navrhl přejmenovat tento dezert na Crêpes Suzette po dívce, která byla jeho hostem.

Ať už je pravda jakákoliv, Crepes Suzette patří k vrcholům francouzské gastronomie.

Více o dezertech s alkoholem se dočtete zde – Dezerty s alkoholem – ALKOHOL DRINK.

Potřebné suroviny pro přípravu Crepes Suzette

(rozpis je na dvě porce dezertu)

Palačinky:

  • Vejce – 1 ks (vel. M)
  • Mléko – 0,2 dl
  • Hladká mouka – 80 g
  • Sůl – špetka
  • Olej na vytření pánve

Omáčka:

  • Cukr – 20 g
  • Pomeranč větší, zralý a šťavnatý – 1 ks
  • Likér Grand Marnier – 20 ml
  • Máslo – 20 g

Postup práce při přípravě Crepes Suzette

Palačinky:

  1. Připravíme si těsto na palačinky smícháním všech surovin a důkladným vyšleháním.
  2. Těsto potřebujeme bez hrudek a spíše tekutější. V případě potřeby přidáme mléko.
  3. Francouzi tyto palačinky připravují téměř nasucho na litinových plotnách, ovšem snazší je teflonovou pánev jen lehce potřít olejem, třeba ubrouskem napuštěným v oleji. Palačinky v žádném případě nesmí v oleji plavat.
  4. Na horkou pánev nalijeme těsto, spíše méně, rozprostřeme, aby palačinky byly opravdu tenké a smažíme je jen lehce z jedné strany, poté otočíme a necháme už jen zlehka druhou stranu palačinky zatáhnout, cca 10- 20 sekund.

Omáčka:

  1. Pokud máme palačinky usmažené, přikročíme k přípravě omáčky.
  2. Pomeranč omyjeme pod teplou vodou, kůru vydrhneme kartáčkem a osušíme ubrouskem.
  3. Kůru z pomeranče opatrně v tenké vrstvě například škrabkou oloupeme (bez bílé dužiny) a nakrájíme na velmi tenké proužky.
  4. Poté pomeranč podélně rozpůlíme, z půlky vymačkáme šťávu a druhou půlku oloupeme z dužiny a rozkrájíme na tenké segmenty – měsíčky.
  5. Na pánev od palačinek dáme cukr a pár kapek pomerančové šťávy a necháme zkaramelizovat. Dejte pozor, ať karamel nepřipálíte.
  6. Do tekutého karamelu vlijeme zbytek pomerančové šťávy, opatrně – bude to prskat, přidáme pomerančovou kůru a redukujeme cca o 1/3, poté pánev odstavíme.
  7. Do chladnoucí směsi vmícháme máslo a přidáme segmenty pomerančů.
  8. Přidáme likér Grand Marnier (nebo obdobný) a vše promícháme.

Servírování:

  1. Palačinky vždy před servírováním důkladně z obou stran vykoupeme v pánvi v pomerančové omáčce, aby do sebe nasákly její chuť.
  2. Poté je složíme na čtvrtiny a položíme na talíř.
  3. Zbytkem omáčky pak palačinky na talíři přelijeme.