Gin vs. London dry gin

Gin je alkoholický nápoj získávaný destilací obilné břečky a přidáním různých bylin. Popíjí se samostatně nebo se také přidává do koktejlů a dělí se na dva typy:

  • Jenever – gin vyráběný periodickou destilací z jalovce a obilného destilátu. Známý také jako Holandský či Nizozemský gin.
  • Dry gin (suchý gin) – gin vyráběný kontinuální destilací z obilného destilátu a bylin. Tento druh ginu je považován za britský národní nápoj a bývá také označován na lahvích jako London gin.

Historie ginu

Gin pochází z Nizozemí, kde byl poprvé objeven r. 1650. Vynalezl jej Dr. Fanciscus de La Boie známý spíše pod jménem Dr. Sylvius, profesor medicíny na univerzitě v Leidenu. Stejně jako mnoho jiných destilátů bylo použití zamýšleno jako lék. Dr. Sylvius chtěl nalézt levné diuretikum, které by použil jako lék na ledvinové potíže.

Smíchal tedy dvě močopudné suroviny: olej z jalovcových bobulí a obilný destilát. Takto vzniklou směs nazval genever (v překladu jalovec). Angličtí vojáci nazvali tento nápoj „holandská kuráž“ a přivezli jej do Anglie, kde natolik zachutnal, že býval považován za národní nápoj.

Druhý typ ginu, který vyvinuli londýnští lihovarníci se nazývá dry gin, někdy také s přídomkem London, což naznačuje místo, kde byl poprvé vyroben.

Tento typ se od toho holandského liší nejen výrobou, ale i chutí. Vznikl r. 1831. Vyrábí se destilací z obilí a přidáním všemožných bylin jako např. kardamon, pomerančová kůra nebo jalovčinky a mnoho dalších přísad, které jsou vlastním tajným receptem každé palírny.

Gin se přidává do různých koktejlů, např. gimlet, gin-fizz, Martini nebo gintonic. Tento nápoj má i své muzeum, a to ve měst Haselt v severovýchodní Belgii.

Výroba ginu

Tradiční výroba se velmi podobá výrobě whisky. Nejprve se destiluje fermentovaný obilný (nejčastěji ječný) slad. Tento destilát se pak znovu destiluje, nyní již se směsí oleje z jalovce a dalších bylin a koření. Výsledkem je gin s poměrně nízkou koncentrací alkoholu, který se pak znovu destiluje s olejem z jalovce a dalšími bylinami.

Tento dvakrát destilovaný gin se někdy označuje jako double gin. Následně zraje v dubových sudech, čímž se dosahuje plnější chuti ginu.

Jiným způsobem se vyrábí dry gin. Nejprve se vytvoří destilát, nejčastěji z obilí (u levnějších ginů se používají i další suroviny jako jsou brambory, kukuřice nebo cukrová řepa). Výsledný destilát je následně opět destilován, nad destilovanou kapalinou je zavěšen prodyšný vak, naplněný jalovcem s dalšími bylinkami a kořením.

Horké páry destilátu projdou touto směsí, kondenzují navrchu kotle a následně odkapávají zpět. Takto vzniká suchý gin, který je lehčí než tradiční genever, protože nezraje v sudech.

Nejznámější značky ginů

  • Beefeater Gin
  • Tanqueray
  • Bombay Sapphire
  • Hendrick’s
  • Monkey 47
  • Bloom
  • William Chase
  • Martin Miller´s
  • BLN Gin
  • Aviation Gin
Keř jalovce