Italský vinařský region – Apulie

Pokud si představíte Itálii na mapě jako jednu velkou jezdeckou botu, pak Region Puglia (česky Apulie) leží na jejím jihovýchodě. Tedy na pomyslné botě od ostruh po podpatek.

Apulie je dlouhá tenká vinařská oblast na jihovýchodě Itálie a rozděluje se na severní a jižní část, které jsou velmi rozdílné. Zatímco sever svou kulturou spadá více do střední Itálie, jih si nadále udržuje silné spojení se svou řecko-římskou historií. Vína z Apulie se vyznačují plným tělem, vysokým obsahem přírodního cukru a s ním spojeným vysokým procentem alkoholu. Svojí kvalitou a rozmanitostí stojí rozhodně za pozornost. 

Vinařská tradice Apulie

Název regionu sahá až k Apuli, kmenu Oskerů. Již před 3000 lety zde pěstovali vinnou révu Féničané a později Řekové. „Místem věčného jara“ nazval Apulii římský básník Horacius. Apulie je méně hornatá než zbytek Itálie, dominují jí náhorní plošiny a plochá země, která se mírně svažuje dolů k pobřeží. V létě je sucho a velmi horko, ale vždy větrno s mořským vánkem. Hlinité až písčité půdy jsou bohatě proloženy vápencem, který navzdory často silné hustotě také umožňuje jemnost a eleganci. Apulie je dlouhá rozšířená oblast hluboko na jihovýchodě Itálie na pobřeží Jaderského moře. Pohořím Gargano tvoří ostruhu a poloostrov Salento patu italské boty. Díky teplému podnebí v úrodných pláních je Apulie také vynikající vinařskou oblastí. Její tmavě červená vína se díky svojí nízké ceně prodávala v tankerech do jiných regionů nebo i jiných zemí. To se za posledních dvacet let změnilo. Dnes jsou kvalitní silná vína Negroamaro, Salice Salentino, Nero di Troia nebo Primitivo z tohoto regionu populární po celém světě.  

Krajina Apulie

Region Apulie je nejvýchodnějším regionem Itálie. Na mapě ji najdete ho na jihu země, kde ji zprava omývá Jaderské moře, zespodu pak moře Jónské. Začíná u pověstné „ostruhy“ (poloostrov Gargnano) a vede až k „patě“ (poloostrov Salento). Pyšní se nejdelším pobřežím celé Itálie – téměř  800 km. 

Italský název Puglia oblast nese oficiálně od roku 1921. Do té doby se tu používalo označení Apuglia, ovšem územně se tento region lišil od toho dnešního. Oba názvy ale pocházejí od populace Apuli, která sem přišla z druhého břehu Jaderského moře.

Pokud hledáte zajímavá místa v Apulii, těžko najdete lepší ukázku tamní krajiny, než jsou velkolepé krasové jeskyně Castellana v Murge (Bari). Protože téměř celý region tvoří vápenaté štěrky, krasové útvary tu najdete jak na povrchu, tak pod ním. Jeskyně Castellana byly objevené až v roce 1938 a dnes patří mezi nejznámější a nejkrásnější v celé Itálii.

Na rozdíl od sousedních oblastí pokrývají ale území Apulie také mimořádně úrodné nížiny. Réva se tu pěstuje na obrovských lánech a keře bývají velmi staré. Nejčastější formou pěstování je stromek střižený velmi nízko nad zemí, aby réva netrpěla při vysokých teplotách, které tu mohou přesáhnout i 45 ℃. Díky tomuto velmi teplému podnebí s nedostatkem přirozené vlhkosti hrozny vyzrávají rychle jejich sběr probíhá v Apulii často již v srpnu. 

Vinařské odrůdy pěstované v Apulii

Apulie může být rozdělena do tří různých vinařských oblastí, které přímo odpovídají jeho administrativním provinciím: Foggia na severu, Bari a Taranto ve středu a Brindisi a Lecce na jihu. Pravá Apulie se nachází na jihu pod hranicí Brindisi-Taranto. Zde jsou vína vyrobena z hroznů odrůd téměř jedinečných pro tuto oblast, zatímco na severu převažují odrůdy hojně využívané po celé střední a severní Itálii (jako jsou Sangiovese a Montepulciano). V celém regionu se nejvíce daří červeným vínům z hroznů Negroamaro a Primitivo, zatímco Verdeca je jediným příkladem pro bílé hrozny v této oblasti. Primitivo je doma v Manduria a Gioia del Colle a vytváří robustní a plná vína. Negroamaro je rozšířenější a definuje červená vína většiny jižní Piglie Docs: Alezio, Matino, Galatina, Copertino, Nardo, Leverano, Lizzano, Salice Salentino, Squinzano a Brindisi. 

Ve středu Apulie je několik DOC kolem Barletta, Cerignola a Castel del Monte, kde vládne Uva di Troia. Tato nízká výnosná modrá odrůda je pojmenována po nedalekém městě. Z hlediska terroir má Puglia impozantní řadu přírodnzdrojů, které pomáhají povzbudit plodný růst vinné révy. Horké středomořské klima, trvalé sluníčko a příležitostný mořský vánek, je téměř dokonalým prostředím pro vinařství. Geologie oblasti ukazuje křídový vápenec pod vrstvami bohaté na železo. Nejvíce je to viditelné v půdě okolo kopce Colline Joniche Tarantine a okolí Martina Franca a Locorotondo v údolí Itria.

Primitivo

Primitivo je odrůda vinné révy tradičně pěstovaná v Apulii, kde je pěstována nejpozději od 18. století. Její název neznamená, že by byla primitivní. Odvozuje se od italského „primo“ a značí, že to byla jedna z prvních známých a popsaných odrůd. Analýza DNA odhalila, že je geneticky ekvivalentní chorvatským hroznům Crljenak Kaštelanski a Tribidrag. V Itálii se pěstuje na cca 18 000 ha a téměř výhradně (96 %) v Apulii. Nejlepší vína této odrůdy najdete v apelacích Gioia del Colle DOC, Primitivo di Manduria DOC. Vyznačuje se černou slupkou. Hrozny produkují typicky robustní červené víno. Vysoký obsah cukru v hroznech může být fermentován do úrovní alkoholu přesahujících 15 procent. Chuť červeného vína závisí na zralosti hroznů, ze kterých je vyrobeno. Chuť červeného bobulového ovoce, jako je malina, převládá ve vínech z chladnějších oblastí. Tóny ostružin, anýzu a pepře jsou běžnější ve vínech vyrobených v teplejších oblastech a ve vínech vyrobených z dříve zrajícího klonu.

Apelace Primitivo di Manduria DOC

Víno z této apelace musí pocházet pouze z provincií Taranto a Brindisi. Musí obsahovat minimálně 85 % odrůdy Primitivo. Minimální obsah alkoholu je 13,5 % a pro Riserva 14,0 %. Pro oba tipy platí minimální obsah kyselin 5 g/l a obsah reziduálního cukru nesmí překročit 18 g/l. Víno se projevuje na pohled purpurově červenou, která se stárnutím přechází do oranžové; vůně je lehká a charakteristická, chuť suchá, plná, harmonická, stárnutím sametová.

Apelace Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG

Víno musí pocházet stejně jako Primitivo di Manduria DOC z provincií Taranto a Brindisi. Musí obsahovat 100 % odrůdy Primitivo. Minimální obsah alkoholu je 13,0 % s potenciálem až 16 %. Minimální obsah kyselin je stanoven na 5 g/l a obsah reziduálního cukru minimálně 50 g/l. Víno z této apelace má podobnou barvu, ale sladkou, teplou, plnou a harmonickou chuť. Tyto vlastnosti lze nalézt také ve sladkém Primitivo di Manduria Liquoroso, kde je však patrný alkoholický tón. Doporučené párování: Primitivo di Manduria Secco je stolní víno, které se hodí k chutným a strukturovaným pokrmům, jako je salám, kořeněné sýry, vepřové maso a primi piati na bázi ragú, jako je nevyhnutelné orecchiette. Primitivo di Manduria Dolce Naturale je meditační víno, které se hodí jak k suchému pečivu, tak k tvrdým zrajícím sýrům. Na druhou stranu Primitivo di Manduria Liquoroso Dolce se nejlépe hodí k propracovanějšímu pečivu, jako jsou dorty na krémové bázi.