Koktejl Mojito 2/2 – Praxe
Ve druhé části článku o koktejlu Mojito si představíme několik variant tohoto koktejlu, a to jak klasický recept, tak i zaručený originál, a také variantu virgin, tedy bez alkoholu.
Několik receptur koktejlu Mojito
Cuban Mojito recipe
(the original authentic recipe from Havana, Cuba)
Mojito z limetkové šťávy
Suroviny:
1 čajová lžička surového třtinového cukru
4 cl (2 ounces) šťávy z limetky
4 mátové lístky
1 snítka máty na ozdobu (případně 1 segment limetky)
4 cl (2 ounces) bílého rumu Havana Club
4 cl (2 ounces) sodovky
Pomůcky:
1 namražená (frapovaná) sklenice o objemu asi 0,25 l
led
delší lžička (nebo drtítko – muddler)
míchátko
slámka (slámky)
Pracovní postup:
Lístky máty vložte do vyšší, štíhlé, „namražené“ sklenice, zalijte limetkovou šťávou a zasypte krystalky cukru. Směs zpracujte delší lžičkou (nebo drtítkem), aby se máta rozvoněla.
Sklenici naplňte ledem, přidejte rum, zamíchejte a doplňte sklenici vychlazenou sodou. Nápoj ozdobte snítkou máty (nebo plátkem limetky a podávejte se slámkou a míchátkem.
Nebojte se mýtů a pusťte se do přípravy Mojita. Pokud máte správné suroviny a pomůcky, ta trocha barmanské zručnosti se jistě záhy najde.
Original Mojito recipe
Mojito z drcených limetek se sirupem Guarapo
Suroviny:
Lístky čerstvé máty
Bitters (Angostura bitter, KV14, ..)
limetkové segmenty (omytá rozčtvrcená lunetka)
bílý rum
Guarapo (třtinový cukrový sirup)
Soda
Pomůcky:
namražená (frapovaná) sklenice o objemu asi 0,25 l
led
drtítko (muddler)
slámka
Pracovní postup:
Zpracujte drtítkem (muddler) asi 5 až 6 mátových lístků, 3 kapky Angostury bitter, a 3 segmenty (čtvrtky) limetky na dně namražené, štíhlé, vysoké sklenice, naplňte sklenici ledem, přidejte 4 cl bílého rumu, přidejte cukrový sirup (Guarapo), promíchejtea doplňte sklenici sodou.
Mojito Cukito Fashioned
Mojito s limetkovou šťávou a rapadurou (sušená třtinová melasa)
Suroviny:
4cl bílý rum (např. Havana Club nebo Bacardi)
1 polévková lžíce Rapadury
12 lístků čerstvé máty
šťáva z 1/2 limety
vychlazená soda
Pomůcky:
kostky ledu
2 černá brčka na ozdobu
vyšší namražená sklenice o objemu 0,25l
muddler aneb drtítko na limety
Pracovní postup:
Do namražené vyšší sklenice nasypejte lžíci Rapadury, vymačkejte půlku limetky a vše důkladně rozmíchejte míchátkem, přidejte 12 roztleskaných (nebo požmoulaných) lístků máty, promačkejte muddlerem pořádně lístečky s rozpuštěnou rapadurou v limetové šťávě.
Přidejte kostky ledu téměř po okraj sklenice, přidejte 4cl bílého rumu, sklenici doplňte sodou a promíchejte, podávej s brčkem a na ubrousku.
Mojito Originál
Mojito z mátového sirupu, se snítkou máty
Suroviny:
3 – 4 čajové lžičky třtinového přírodního cukru
1 cl limetkové nebo citrónové šťávy
2 cl Mojito Mint sirupu (nebo několik lístků čerstvé máty)
2 plátky citrónu.
4 cl bílého rumu Havana Club Silver Dry
sodovka
snítka čerstvé máty
Pomůcky:
led
drtítko
míchátko
slámka
Pracovní postup:
Tento osvěžující nápoj je nejlepší připravit do předem vychlazené sklenice do které budete postupně přidávat třtinový přírodního cukru, 1 cl limetové šťávy, jeden plátek limetky (citronu) nakrájený na čtvrtiny a 2 cl Mojito Mint sirupu.
Vše nyní musíte rozdrtit ve sklenici pomocí dřevěné paličky. Poté vyplňte celou sklenici ledem, přidejte 4 cl bílého rumu (např. Havana Club Silver Dry) a dolejte sodovou vodou. Nápoj zamíchejte a sklenici ozdobte plátkem citronu, přidejte míchátko a slámku.
Pravé Mojito je ozdobenou velkou snítkou máty, jejíž listy se během popíjení nápoje žvýkají a zapíjejí aby se zvýraznilo aroma nápoje.
Mojito s Příchutí
Mojito s ovocem (Blueberry, Cranberry, Ginger, Grapefruit, Melon, Orange, Raspberry, Strawberry)
základní recept, k základnímu receptu navíc přidáte tu kterou surovinu.
Suroviny:
4 cl rum světlý
1 limetka / 2 cl limetková šťáva
10 lístků máta peprná
1 lžička cukr
sodovka
Pracovní postup:
Cukr rozmačkejte s mátou, do sklenice přidej limetku nebo limetkovou šťávu, rum a led. Nakonec vše dolijte sodou.
Pokud máte chuť na jednu z báječných ovocných verzí, stačí dané ovoce rozmačkat či rozdrtit a přidat ho k ostatním surovinám.
Mojito Virgin (alkoholless)
Nealkoholické mojito
Suroviny:
lístky máty
1 limetka
2 lžíce pískového cukru
sodovka
drcený led
Pracovní postup:
Do vysoké sklenice dejte cukr, čtvrtinu limetky nakrájené na kousky i se slupkou, asi deset lístků máty a vše rozdrťte nejlépe hmoždířovou paličkou z porcelánu. Když je cukr rozpuštěný, přidejte asi jednu lžíci drceného ledu, dolijte sodovkou, ozdobte kolečkem limetky a snítkou máty.
Tuto alternativu Mojita ocení především řidiči a budoucí maminky. Pitím tohoto nápoje si díky pozitivním účinkům máty zlepšíte zažívání.
Všechny díly