Limoncello – italský citrónový likér
Limoncello je tradiční domácí ovocný – citrónový likér pocházející z oblasti Kampánie a široce rozšířený v kontinentální jižní Itálii na ostrově Capri a na Sicílii.
Postup výroby likéru limoncello
Limoncello se vyrábí z citronové kůry, macerováním v lihu a s příměsí cukru. Na pravé limoncello se používá místní odrůda citronů zvaná limone di Sorrento nebo jí podobné se silnou slupkou, jaké se pěstují i v dalších středomořských zemích.
Odedávna byla na Sicílii rozšířena domácí výroba limoncella, která se díky světovému obchodu s citróny v posledních třiceti letech přenesla také do Česka. Zatímco milovníci citronové šťávy nemají odrůdu limone di Sorrento rádi, protože dužina tvoří jen polovinu hmotnosti plodu, pro likér je silně aromatická kůra nejvhodnější.
Kůra se nejprve musí zbavit chemického postřiku (vydrhnout v horké vodě kartáčkem). Pak se loupe škrabkou na brambory v co nejtenčí vrstvě, aby se vyloučila hořká bílá hmota. Kůra se pak vloží do láhve s koncentrovaným lihem, postačí 45 až 60 procentní, Italové používají líh v co největší koncentraci, až 96 procent.
Macerování probíhá asi 30 dnů, během kterých kůra uvolní esenciální oleje. Pak se kůra vyloví, a její malé kousky se dají ještě využít k aromatizaci čaje. Likér se rozředí a osladí roztokem svařeného cukru.
Limoncello se plní do lahví nejrůznějších velikostí a tvarů a stalo se od poloviny 20. století oblíbeným turistickým suvenýrem z cest do jižní Itálie.
Postup výroby můžete shlédnout na vidu níže a domácí výroba likéru limoncello je velmi snadná a jednoduchá.
Charakteristika likéru limoncello
Likér má vysokou viskozitu. Podle toho, zda se užije rafinovaný řepný cukr nebo třtinový cukr, může být silně zakalený až krémovitý. Chuť je hořkosladká
Barva likéru je jasně žlutá s nazelenavými odlesky, vůně je silně ovocná, aroma je přírodní díky extraktům z citronové kůry. Chuť likéru je jemná, ale přesto intenzivní, připomíná čerstvě načesané šťavnaté citrony, je sametová, nasládlá, příjemná a vyvážená.
Obsah alkoholu by se měl pohybovat mezi 28 až 32 procenty.
Způsob konzumace limoncella
Podává se dobře vychlazený, převážně jako digestiv, přidává se také do míchaných nápojů. Limoncello je výborné také v kombinaci s tonikem, proseccem, nebo jenom samotný na ledu či jako přísada do ovocného zmrzlinového poháru.
Závěr
Italské ministerstvo zemědělství udělilo průmyslově vyráběnému limoncellu ochrannou známku původu prodotti agroalimentari tradizionali, také Evropská unie zařadila limoncello do seznamu tradičních výrobků.