Medový barmanský sirup
Medový sirup oceníte jakou součást receptury klasických míchaných nápojů a koktejlů jako Penicilin nebo Bees Knees. Ale použití má i v gastronomii, při přípravě dezertů, slazení studených nápojů, jako jsou například domácí limonády i horkých nápojů jako je káva nebo čaj. Můžete ho použít také do zmrzlinových pohárů, ale při přípravě smoothie.
Specifika práce s medem
S medem je trochu problém, protože ho poškozuje už teplota kolem 50 – 60 stupňů Celsia.
Pokud budeme medový sirup připravovat klasickou horkou cestou, tak sice získáme medový sirup s poměrně slušnou trvanlivostí.
Ale pokud bychom ho chtěli takto vyrobit, tak aby byl poměrně stabilní s dlouhou trvanlivostí, znamenalo by to vystavit med vysoké teplotě, měli bychom během vaření sbírat z hladiny pěnu a to vše by znamenalo, že tímto postupem dojde ke zničení všech jeho cenných látek a enzymů. Jinými slovy bychom z takového medu vyrobili pouhé sladidlo. Ovšem je potřeba dodat, že na chuť ani vůni takového sirupu by to nemělo žádný vliv, ten by stále chutnal i voněl intenzivně po medu.
Medový sirup v obchodě
Medový sirup si nemusíte sami připravovat doma, ale lez ho zakoupit i například v e-shopu. Výrobcem kvalitních barmanských sirupů je například Monin.
Sirup vyrobený bez konzervantů a barviv z toho nejkvalitnějšího medu. Pro svou přírodní květovou příchuť získanou z nektaru kvetoucích rostlin je med sladidlem, kterému mnozí dávají přednost před cukrem a jinými zdroji sladkosti. Monin Honey je vyroben z čistého medu, bez doslazování. Je tak ideálním zdrojem medové příchuti pro vaše nápoje. Možnosti jeho použití jsou nepřeberné především proto, že se na rozdíl od přírodního medu okamžitě rozpustí jak v horkých tak chlazených nápojích.
Medový sirup připravený za studena
Při výrobě medového sirupu zastudena je potřeba důsledně dodržovat hygienu a vyvařit sklenici i nástroje, protože takto připravený medový sirup prakticky nic nekonzervuje (nepřidává se alkohol ani cukr). Sirup tak má tendenci se rychle kazit. Proto je potřeba vyrábět pouze v malém množství a skladovat jej v lednici.
Nepoužívejte při přípravě medového sirupu dřevěnou vařečku, nejde jí účinně sterilizovat.
Takto připravený medový sirup je nejen chutný, ale také plný přírodních látek, které vám dodají energii. Úžasně se hodí jako doslazení do různých pokrmů nebo nápojů, a především vám přinese osvěžení v letních dnech.
Suroviny potřebné pro přípravu medového sirupu za studena
Rozpis je na 200 ml. sirupu.
- Med – libovolný dle vlastního výběru – 1 dl (100 ml)
- Pitná voda – 1 dl (100 ml)
Postup práce při přípravě medového sirupu za studena
- Do hrnce dáme pitnou vodu a přivedeme jí k varu.
- Pokud budeme med dávkovat lžící, necháme jí během varu ve vodě.
- Vodu necháme vychladnout na cca 60 stupňů Celsia.
- Poté do ní přidáme med.
- Tou samou lžící mícháme, aby se med co nejlépe rozpustil.
- Poté medový sirup přelijeme do sterilizované skleněné láhve.
- Tu uzavřeme a po vychladnutí umístíme do lednice.
Poznámka
Takto připravený medový sirup vydrží v lednici při 5 stupních Celsia cca 1 měsíc.
Láhev po použití vždy pečlivě opět uzavřete.
Medový sirup připravený za tepla
Pokud dáváte přednost chuti a vůni sirupu a potřebujete jej zejména jako barmanský sirup do alkoholických koktejlů, lze jej připravit také zatepla. Výhodou je pak jeho delší trvanlivost.
Suroviny potřebné pro přípravu medového sirupu za tepla
- Med – libovolný dle vlastního výběru – 5 dl (500 ml)
- Pitná voda – 5 dl (500 ml)
- Ostatní – pokud chcete ještě sirupu dodat nějakou další chuť, lze použít koření, byliny, či svrchní vrstvu očištěné kůry citrusů, ale je to jen alternativa, protože medový sirup by měl chutnat hlavně po medu.
Postup práce při přípravě medového sirupu za tepla
- Do hrnce dejte vodu a začněte jí ohřívat.
- Pokud chcete dodat medovému sirupu další chuť, vložte do hrnce koření, kůru či bylinky, nechte cca 15 minut povařit a poté přeceďte.
- Do vařící vody v hrnci začněte přidávat med.
- Dobře obsah hrnce promíchejte, aby se med co nejrychleji ve vodě rozpustil a krátce povařte.
- Pokud se na hladině tvoří pěna, průběžně jí odstraňujte lžící.
- Nechte směs částečně vychladnout.
- Poté jí přelijte do skleněné sterilované láhve.
- Tu uzavřete víčkem a po úplném vychladnutí skladujte v lednici.
Poznámka
Takto připravený medový sirup vydrží v lednici při 5 stupních Celsia cca půl roku.
Láhev po použití vždy pečlivě opět uzavřete.