Proč bychom neměli pít alkohol nalačno

Znáte to, v práci celý den nestíháte, vynecháte oběd abyste ušetřili čas, překonáte hlad a po práci vás čeká oslava a posezení s přáteli a kolegy v nedalekém baru, kde nemůžete prostě chybět.

Dát si několik skleniček alkoholu s kolegy je prostě povinnost. A patří to k utužení pracovního kolektivu.

I když je samozřejmě nejlepší se neopíjet vůbec, pokud už k tomu dojde, je dobré si to preventivně zařídit tak, abyste se nemuseli potýkat s nepříjemnou kocovinou. Právě tu totiž podporuje pití alkoholu nalačno.

Popíjet alkohol s prázdným žaludkem tak není vůbec dobrý nápad.

Proč tomu tak je, se dočtete v to to článku.

Jak lidské tělo vstřebává alkohol

Proces vstřebávání alkoholu začíná ihned po jeho vypití.

Protože se jedná o látku s nízkou molekulovou hmotností, snadno prochází buněčnými membránami a odtud do krevních cév. To je důvod, proč je malé množství absorbováno již přímo v ústech a následně i v jícnu.

Jakmile požitý alkohol doputuje do žaludku, vstřebá se ho ještě víc – něco mezi 15 a 20 %. Poté přechází do tenkého střeva, kde dochází k hlavní absorpci, jejíž poslední část probíhá ve střevě tlustém.

Prázdný žaludek umožní rychlejší vstřebávání alkoholu

Absorpce alkoholu v tenkém střevě je zase o něco rychlejší než v žaludku, proto je prázdný žaludek důležitým činitelem rychlosti vstřebávání alkoholu. Když je totiž žaludek plný, alkohol se do krve dostává mnohem pomaleji. Je to proto, že prázdný žaludek nabízí více kontaktní plochy, která alkohol zpracovává. Když se ale naplní jídlem, sníží se její objem a vstřebávání alkoholu se tím zpomalí.

Na složení stravy záleží

Plný žaludek tedy zaručuje jak pomalejší vstřebávání alkoholu, tak pomalejší opití a následně menší kocovinu. Nejde ale jen o to se před plánovaným pitím alkoholu najíst, záleží také na tom, čeho se najíte.

Strava, kterou pozřete před samotným popíjením alkoholu by měla být především bohatá na bílkoviny, které vstřebávání alkoholu zpožďují až o jednu čtvrtinu. Bílkoviny tráví žaludek pomaleji než jiné složky stravy, proto bílkoviny zpomalují i vyprazdňování žaludku a udrží u vás pocit sytosti, což zase zamezí nežádoucímu přejídání.

Alkohol mimo jiné prokazatelně zvyšuje chuť k jídlu a láká tak ke konzumaci nezdravých kalorických potravin (smažené brambůrky, uzeniny, ad.), které mohou následnou kocovinu ještě zhoršit.

Vedle bílkovin pocit sytosti podporuje také vláknina, která rovněž zpomaluje účinky alkoholu: ideální je proto kombinovat ji s bílkovinami. Doporučuje se například jogurt s ovesnými vločkami, apod.

A v neposlední řadě je třeba myslet i na tuky, které pomáhají zpomalovat absorpci alkoholu v žaludku. Vrstva tuku mu brání projít žaludeční stěnou a dostat se příliš rychle do krve.

Voda je důležitější než si myslíme

Jako další preventivní opatření na opilost funguje dostatečná hydratace během pití alkoholu.

Při konzumaci alkoholu je potřeba tělo dostatečně hydratovat. Důvod je zřejmý – alkohol způsobuje dehydrataci. Konzumaci alkoholu bychom tedy měli prokládat vodou a ideální poměr je vypít nejméně dvojnásobné množství čisté vody, než vypijeme alkoholu.

Měli byste mít stále na paměti, že jakékoliv množství alkoholu zatěžuje organismus, játra, mozek i periferní nervy. I ráno po propité noci je dobré začít doplněním tekutin a to nejlépe opět vodou, případně čajem.

Ženy se opijí mnohem dříve než muži

Déle a víc pít vydrží většinou muži. Ženy totiž mají nižší tělesnou hmotnost, vyšší procento tuku a menší množství enzymu zodpovědného za tvorbu kyseliny octové v žaludeční sliznici. A protože je pro ženy stejná dávka alkoholu toxičtější, měly by na správnou skladbu potravin před alkoholovým večírkem dbát hlavně ony.

Tip na závěr

Někteří lékaři doporučují jako prevenci před konzumací alkoholu užít tabletu vitamínu B – nejlépe tabletku B-komplexu, případně do jídla zařadit maso, uzeniny, nebo sýr, což pomůže játrům při štěpení alkoholu.

Při metabolismu alkoholu dochází k vyčerpávání některých vitaminů, zejména skupiny B. To samo o sobě tělo vyčerpává a spolu s dehydratací vytváří kocovinu. Vitamín B v tomto případě tělu hodně pomáhá se s následky pití alkoholu vypořádat.