Skotská whisky Glenmorangie

Palírna Glenmorangie byla založena v roce 1843, kdy ji nechal zaregistrovat William Mathieson z Tainu. Velmi dlouho to byla jedna z posledních palíren vlastněná nezávislou společností. To se změnilo v září 2004, kdy 52% společnosti Glenmorangie Plc zakoupila za 300 miliónů liber společnost Moet Hennessy (vlastní např. koňak Hennessy a šampaňské Don Perignon). Společnost Moet Hennessy tak současně získala i značky Glen Moray a Ardbeg, které patřily do portfolia společnosti Glenmorangie Plc.

V místech, kde se nyní nachází palírna Glenmorangie, se vyráběl alkohol již od roku 1738. Překlad jména Glenmorangie zní „Údolí klidu“ (nebo také „Proláklina vedle vody“). Společnost Glenmoragie Plc., která palírnu vlastní se do roku 1996 jmenovala Macdonald & Muir.

Tato palírna je také známá různými technickými „zlepšováky“ týkajícími se konstrukce kotlů a zkoušením sudů po různých nápojích. Pot Stills umístěné v palírně jsou absolutně nejvyšší ve Skotsku – měří 513 centimetrů. V palírně je osm těchto destilačních kotlů. V palírně je považují za významný zdroj chuti: při destilaci unikají páry alkoholu relativně dlouhou cestou a zbavují se tak postupně nežádoucích příměsí. Společnost tvrdí, že díky jim se na vrchol kolony dostanou jen ty nejčistší páry alkoholu.

Díky jedinečnému způsobu výroby se whisky Glenmorangie stala velmi oblíbenou značkou na celém světě. Distilerie používá ječmený slad, který je připravován podle její vlastní receptury – zvláštností je poměrně malé sušení. Voda je z vlastního zdroje Tarlogie Springs, z pramene vyvěrajícího z pískovce. Je poměrně tvrdá a díky průchodu územím pokrytým vřesem a jetelišti dává výslednému produktu stopu sladkosti.

Vedení palírny odmítalo dříve připustit, aby se lihovina z nejvyšších kotlů ve Skotsku stala součástí míchaných whisky jiných značek. Až teprve nedávno začala tyto zakázky přijímat a whisky určenou k těmto účelům plní do sudů pod banálním názvem Westport. Do plnícího tanku se přidává nepatrné množství whisky Glen Moray – jen tolik, aby nebyla nijak ovlivněna chuť zrající whisky, ale přitom dostatečné množství, aby to nezávislým stáčecím firmám zabránilo prodávat tuto whisky jako čistou sladovou pod slavným názvem.

Portfolio

Tato palírna má velmi rozsáhlé portfolio produktů. Je to hlavně díky tomu, že palírna nechává své produkty zrát nejdříve v sudech po bourbonu a potom dozrává v sudech po portském, sherry, madeiře a experimentuje i se sudy po jiných produktech např. Cabernet Sauvignon či Koňaku a některých dalších.

Ony úžasně štíhlé a vysoké kotle a přímořská poloha mají na výsledný produkt zřejmě velmi blahodárný účinek, neboť po deseti letech přichází na trh sladová whisky, která čichovým buňkám přináší vůni večerní zahrady na začátku léta (jak hodnotí Jim Murray). Co se chuti týče, jedná se o fantasticky bohatou whisky, doplněnou pikantní kořenitou a citrusovou příchutí, která je charakteristická pro většinu palíren na sever od Inverness, přesto však zůstává nejlehčím druhem whisky z celé oblasti.

  • Desetiletá zraje výhradně v dubových sudech po americkém bourbonu (především od Maker’s Mark). Tyto sudy jsou výhradně z bílého dubu z Ozarských hor v USA. Pro některé jiné produkty si vybírá stromy přímo v Missouri, dřevo nechává sušit vzduchem, místo v sušárně a sudy z tohoto dřeva potom půjčuje na čtyři roky palírně bourbonu Heaven Hill.
  • Osmnáctiletá Whisky prochází dvěma periodami zrání. Nejprve opět v sudech po americkém bourbonu a poslední dva roky v evropských dubových sudech po sherry, případně portském nebo madeiře. Tuto osmnáctiletou whisku se doporučuje pít zásadně zahřátou na pokojovou teplotu, nikdy vychlazenou.
  • Také dvanáctiletá whisky zraje v různých sudech (od sherry, portského a madeiry). To jsou tzv. Glenmorangie Finish – dvanáctileté whisky. Nejznámější jsou tři druhy. Sherry Wood Finish je světle zlatá a má sladkou příchuť sherry a oříšků. Port Wood Finish stárne v sudech po portském a díky tomu má nádech do červena, je sušší a chutná po mátě a hořké čokoládě. Madeira Wood Finish je světle jantarová s oranžovým nádechem, na jazyku je chladivá a kořeněná, závěr je sladký. Ochutnání vzorků jednoho po druhém by přineslo velmi zajímavý zážitek.

U některých svých produktů palírna také experimentuje s dozráváním ve vinných sudech po Cabernet Sauvignon (Chateau Mounton Rotchild). Jedním z posledních kroků je ročník 1999, jehož část zraje v sudech po koňaku – Glenmorangie Cognag Matured.

V roce 1996 k výročí bitvy u Culloden byla vyrobena 25-ti letá Glenmorangie Culloden Bottle 1971 (2250 lahví).

Další specialitou je např. Single Barrel Vintage 1972, která zraje 20 let v sudech po bourbonu a poslední rok a půl v sudech po sherry oloroso.

K dalším specialitám patří např. 25-ti letá Malaga Wood Finish, 17-ti letá Tain L´Hermitage 1978, Rhone Wood Finish, Claret Wood Finish (dozrává v sudech po Claretu z Pauillac u Bordeaux – 2500 láhví), 18-ti letá Glenmorangie White Rum Wood Finish, Glenmorangie Cote de Beaune Wood Finish. Vedle toho jsou další plnění k různým příležitostem či z různých ročníků např. Glenmorangie Concorde, 12-ti letá Glenmorangie Millennium Malt, 25-ti letá Glenmorangie Cote du Nuts Wood, 21 letá Glenmorangie Sesquicentennial Bottling v kameninové láhvi ke 150 letů společnosti, 21 Glenmorangie Elegance plněná v karafě ve tvaru destilačního přístroje a další.

Míchají se zde whisky obsahující single malt Glenmorangie, Highland Queen, Bailie Nicol Jarvie, Martin´s Blended (až 30-ti leté) a 10-ti letá vatted malt Dalvegan.

Kontakt

Podrobnější informace o aktuálním portfoliu produktů, výrobním postupu a možnostech exkurze najdete na webových stránkách společnosti.

Homepage | Glenmorangie