Světové koktejly – Boulevardier
Koktejl Boulevardier patří k opravdu starým klasickým koktejlům, který už lehce upadl v zapomnění. Boulevardier je koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chutí a úžasnou chuťovou kombinaci. Sílu dodává koktejlu bourbon, případně žitná whisky, sladkost červený vermut a hořkost pomerančový likér Campari. Chuťový profil tedy vypadá už podle receptury velmi zajímavě. Koktejl patří také k těm silnějším, tedy s vyšším obsahem alkoholu, protože neobsahuje vůbec žádnou nealkoholickou složku.
Přestože má koktejl dobu své největší slávy již za sebou, může být vítaným zpestřením koktejlových večírků a ani se nemusí nutně jednat o večírky, koktejl je určen k celodennímu podávání a takovému tomu lehkému celodennímu popíjení.
Koktejl Boulevardier patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly The unforgettables (tradiční klasika).
Náročnost přípravy koktejlu Boulevardier
Příprava patří k těm jednodušším, koktejl se připravuje v barmanské míchací sklenici, suroviny se dávkují na kostky ledu a vše se pak scedí do nachlazené sklenice přes strainer. Vše probíhá velmi rychle. Pro koktejl je určena klasická sklenice old-fashioned glass.
Recept na přípravu koktejlu Boulevardier
- Připravíme si potřebné ingredience
- Bourbon, případně žitnou (rye) whisky (0,45 dl) – dle originální receptury
- Campari (0,30 dl) – italský hořkosladký pomerančový likér
- Sladký červený vermut (0,30 dl)
- Kostky ledu
- Svitek citrusové kůry na zdobení, dle originální receptury pomerančovou
- Do sklenice old-fashione glass vložíme kostky ledu a necháme jí chladit
- Do míchací sklenice dáme kostky ledu a přidáme postupně všechny ingredience
- Promícháme barmanskou lžičkou
- Scedíme přes strainer do sklenice old-fashioned glass na čistý led
- Zdobí se svitkem citrusové kůry, kterou nad koktejlem rozlomíme, aby ho ovoněly éterické esenciální oleje
- Drink je hotov
Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.
Název a původ koktejlu Boulevardier
Boulevardier je známý koktejl, a to i díky příbuznosti, která jej váže k dalšímu slavnému nápoji , Negroni . Nápoj, postavený na sladkém vermutu, Campari bitters a bourbon whisky, se liší v použití bourbonu místo ginu.
Velký rozdíl mezi těmito dvěma lihovinami přináší značné rozdíly v chuti a vůni, zejména pro rašelinový charakter bourbonu. Díky kombinaci se slavným italským nápojem a francouzským původem koktejlu je Boulevardier známý jako francouzský bratranec Negroni.
Koktejl Boulevardier se oficiálně zrodil v roce 1927 na stránkách slavného „Barflies and Cocktail“ od Harryho MacElhona . Slavný barman skotského původu, který emigroval do Spojených států, se stejně jako ostatní barmani kvůli důsledkům prohibice vrátil na starý kontinent.
Koktejl však vytvořil další emigrant z USA, spisovatel a novinář Erskine Gwynne . Spisovatel založil v Paříži 20. let časopis The Boulevardier inspirovaný slavným New Yorkerem . Harry ‚s New York Bar v Paříži , stejně jako jedno z nejlepších míst pro míchané nápoje, byl také místem setkání mnoha emigrantů z USA. MacElhone a Gwynne mají drink vymyslet společně, nebo byli alespoň vzájemnými zdroji inspirace.
Koktejl gin Negroni získává v tomto klasickém koktejlovém receptu bourbonský šmrnc. Jednoduchá směs Bourbonu, sladkého vermutu a Campari, Boulevardier používá stejný vzorec jako Negroni. Recept na koktejl Boulevardier je klasika, která sahá až do dvacátých let minulého století a je pojmenována podle stejnojmenného pařížského časopisu. Anglický překlad Boulevardier je doplňkový výraz pro bohatého, módního mužského socialitu nebo muže z města.